Desi prea putin, spre deloc, valorificat in ceea ce priveste obiectivele turistice, judetul Teleorman are o groaza de locuri care pot face parte, cu succes, dintr-un circuit turistic.
De altfel, pentru a vedea toate obiectivele turistice din judet pe care ne propunem sa le prezentam, succint, mai jos, sunt necesare aproximativ 2-3 zile.
De la obiective naturale, pana la ruine si case memoriale si de cult, Teleormanul are multe de oferit oricarui turist pasionat de vizitat si descoperit lucruri noi.
1 Alexandria: Pietonalul de marmura, Catedrala Sfantul Alexandru, Muzeul Judetean Teleorman
Oras tanar si unic in Europa, Alexandria a fost proiectat de un arhitect austriac, avand ca elemente de unicitate toate strazile paralele si perpendiculare, precum o tabla de sah, si platoul pietonal realizat exclusiv din marmura.
Avand in vedere faptul ca, de-alungul timpului, au existat elemente de degradare a placilor de marmura, aranjate in diverse reprezentari ale ramurii agricole a judetului, la acestea intervenindu-se doar cu carpeli din ciment, dar si ca este in proiect inlocuirea intregului pietonal cu pavele din granit, este de preferat sa va grabiti sa vedeti frumoasele aranjamente venetiene din marmura care alcatuiesc superbul pasaj pietonal,care se intinde pe aproape 1 km, din resedinta de judet.
Catedrala Episcopala Sf. Alexandru – Alexandria este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere, aceasta avand o serie de picturi deosebite, precum si sarcofagul cu osemintele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica.
Muzeul Judetean de Istorie Teleorman conserva colectii de arheologie, numismatica, istorie, arta, etnografie si paleontologie, dar gazduieste si expozitii temporare. In cadrul sau se deruleaza proiecte nationale si internationale de cercetare.
2.Casa memoriala Constantin Noica si Capela Stella Maris (Victor Antonescu)
Aflate in proprietate privata si total nevalorificate, cele doua sunt adevarate bijuterii de arta si monumente, relatand anterior povestea lor fascinanta aici: O zona cu un imens potential culturalo-turistic se afla la marginea Alexandriei
La doar cativa Km de Alexandria, se afla o bijuterie arhitectonica unica in Romania, clasificata ca monument istoric.
Interiorul este în întregime acoperit cu o frescă, de factură neobizantină, realizată de pictorul Dimitrie Bascu în anul 1942, iar sarcofagul a fost sculptat în piatră de sculptorul Boris Caragea. Interiorul monumentului este considerat o raritate datorită structurii formate doar din altar și naos, un pictor descriind ca nu există in istoria picturii româneşti o scenă asemănătoare ca cea realizata in capela.
In casa in care in, anul 1909, se nastea Constantin Noica, au functionat CAP-ul si Azalul, doua entitati agriculturale, in aceasta gasindu-se o sala de spectacole si proiectii filme.
3.Rezervatia Naturala Padurea Troianul
Nu multa lume stie ca o adevarata comoara botanica se afla in judetul Teleorman, langa comuna Troianul, pe drumul care o leaga pe aceasta de Rosiorii de Vede.
Aici infloreste in fiecare primavara bujorul romanesc, specie unica in Europa.
Aceasta este un paradis al florilor, ce-ți încântă simțurile!
În rezervaţie se găsesc în jur de 60 de specii de plante, printre care degețelul lânos (Digitalis lanata), ruscuța de primăvară (Adonis vernalis), Salvia aethiopis etc.. În ceea ce priveşte arboretele, sunt prezente specii de stejar specifice zonei de silvostepă precum cerul (Quercus cerris) în proporție de 95%, completata de gârnita (Quercus frainetto), stejarul pufos (Quercus pubescens) şi stejarul brumăriu (Quercus pedunculiflora).
4.Manastirea Cosoteni Vedea
La 4 Km de Rosiorii de Vede, intr-o vale extrem de pitoreasca, se afla cel mai vechi lacas de cult din Teleorman si unul dintre cele mai vechi din Romania, avand peste 500 de ani. Aceasta a fost ctitorita de Negru Voda, care, ascunzandu-se de turci in scorbura unui copac, a pus potcoavele calului invers si i-a dat acestuia drumul, scapand de moarte.

Drept multumire, pe acel loc a ridicat la ani 1300 un mic schit , iar la 1647 Matei Basarab ridica actuala constructie, care se pastreaza si astazi, iar trunchiul copacului in a carui scorbura s-a ascuns Negru Voda se afla zidit in peretele din dreapta bisericii, dupa ce o buna bucata de vreme a servit pe post de Masa Sfanta din Altar .
Manastirea functioneaza astazi, fiind in continua reabilitare si dezvoltare.
5. Casa Memoriala si Centrul Memorial Marin Preda+ Aerodromul Balaci
In Silistea Gumesti exista doar doua semne care indica Centrul memorial Marin Preda , precum si casa sa “memoriala”, ambele scorojite si ruginite in timp. Singurul lucru care aminteste ca in acea casa abandonata s-a nascut si a trait o bucata din viata marele scriitor este placuta de marmura montata in 1997.
Pe o bucata de lemn asezata la baza casei sta scrijelit, probabil cu un briceag: “Calarasu Floarea, + 19.03.2014, 95 de ani, rugati-va pentru ea.” Ea a fost cumnata lui Marin.
Mai multe detalii: Acasa la Marin Preda[FOTO/VIDEO]
La cativa Km de Silistea Gumesti se afla aerodromul de la Balaci, un loc care iti da fiori pe sira spinarii.
Desi parasit in urma cu aproape 60 de ani, pistele sunt functionale si astazi, foarte putine buruieni crescand doar la imbinarile betoanelor. Aici au zburat MIG-uri de ultima generatie la momentul respectiv, fiind construit de rusi si lipoveni ca loc strategic in contextul razboiului (mai mult sau mai putin) rece cu Iugoslavia, intre 1945-1947.
6.Ruinele Bisericii Bantuite de la Ciuperceni
Este vorba de ce a mai ramas dintr-o biserica extrem de veche, ridicata in anul 1880, pe vremea cand toata aceasta zona se numea Ungro-Vlahia dupa cum spune atat o pisanie din pronaos, cat si un act de proprietate care inca se afla la primaria Ciuperceni care arata, aproape indescriptibil, ca biserica avea hramul Sfintii Voievozi Arhangheli Mihail si Gavril.
Prospera la vremea ei, distrusa de comunisti la ordinul lui Ceasusescu, se spune ca cei care au participat la distrugerea acesteia au murit in chinuri cumplite.
Se spune ca sateanul care a distrus turla a fost fulgerat pe cand a iesit la camp, chiar in apropierea bisericii, trupul acestuia fiind sfartecat in doua. Nepotul acestuia isi aminteste ca bunicul sau spusese ca tot viseaza de cateva nopti ca moare arzand.
Cei 8 sateni care au culcat cimitirul la pamant si au nivelat zona, transformand-o in teren arabil, au murit toti in aceeasi zi, inecati in Dunare, pe cand erau la pescuit. Aveau sa fie gasiti 3 zile mai tarziu intr-o strare avansata de descompunere, cu plamanii plini de mal. Se stie ca moartea prin inec este cel mai dureros mod de a muri, insa faptul ca s-au inecat cu mal, desi nimeni nu isi poate explica cum s-a petrecut acest lucru, a amplificat chinurile.
Povestea intreaga o gasiti aici:Incredibila poveste a unei biserici arse din temelii si abandonate, ale carei icoane stralucesc
7. Ruinele curtilor Balaceanu din Tatarastii de Sus
Ruinele de la Tătărăștii de Sus sunt o mărturie a istoriei tumultoase a românilor.
Ansamblul, ocupand o suprafata de 5.400 mp, este format din doua incinte – curtea boiereasca intarita, cu locuinte si anexe, respectiv incinta mica, unde se afla biserica paraclis;
Ruinele curţii Bălăceanu de la Tătărăştii de Jos au fost numite în trecut ”Cetatea Soarelui”. Locul a fost astfel construit încât să fie scăldat în lumină soarelui, de la răsărit până la apus. Astăzi scăldate în razele soarelui mai sunt doar zidurile în ruină.
8. Faleza de loess de la Lunca, cu mini-canioane, suprafaţă clasică de badlands
Jos se vede un râu micuț iar priveliștea este minunată.
De vizitat neapărat, foarte interesantă și cu priveliști frumoase care merită măcar un selfie.
9.Rezervația naturală Ostrovul Mare Islaz
==
10. Lacul Suhaia-Aria naturala protejata Suhaia
Situl Ramsar Suhaia (nr. 2066), declarat în 2012, are suprafața de 19.594 hectare (similar cu Aria de Importanță Avifaunistică), cuprinzând atât balta Suhaia, mlaștini, canale, stufărișuri cât și o zonă din cursul Dunării care include grinduri, japșe, privaluri, brațe moarte, adâncituri cu ape temporare etc. Este planificată crearea unui sit Ramsar transfrontalier, România-Bulgaria.
În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:
- Conacul Ioanid, azi Primăria din satul Lisa, construcție secolul al XIX-lea, monument istoric.
- Turnul de apă din satul Suhaia, construcție secolul al XX-lea, monument istoric.
- Tumulul de la Lisa (” Măgura de lângă Moară”), atribuit Eneolitic-ului.
Fotografii absolut fabuloase gasiti aici.
==
Acestea sunt doar cateva din locurile care va pot imbia sa vizitati un judet precum Teleormanul, pe langa ele mai sunt multe altele, dintre care amintim: Casa Memoriala Zaharia Stancu din Salcia,Expozitia Memoriala Gala Galaction din Didesti, Biserica de lemn din Videle-Cârtojanca,Biserica de lemn din Puranii de Sus,una dintre foarte puținele biserici de lemn rămase în zona de sud a Munteniei, mai multe conacuri, precum conacul de la Draganesti, Conacul Noica(Beiu), Conacul Bildirescu, Conacul Racotta, Conacul Voinea, Conacul Niculescu etc or Sarja de la Prunaru, si lista poate continua.
V-am convins?
Ca si lista de personalitati marcante din Teleorman:
1 Marin Preda (1922-1980), nuvelist, romancier, scriitor și director de editură
2 Constantin Noica (1909-1987), filosof, poet, eseist, publicist și scriitor
3 Zaharia Stancu (1902-1974), scriitor, director de teatru, jurnalist și publicist
4 Gala Galaction (1879-1961), scriitor, preot ortodox și profesor de teologie
5 Miron Radu Paraschivescu (1911-1971), poet, eseist și publicist
6 Anghel Demetriescu (1847-1903), istoric și scriitor
7 Mircea Scarlat (10 aprilie 1951 Cervenia, – 18 decembrie 1987), critic literar român
8 Niculae Cerveni (n. 19 martie 1926; d. 16 ianuarie 2004) deputat și senator al României, decan al Baroului București 1990-1995
9 Liviu Vasilică (1950–2004), cântăreț de muzică populară
10 David Praporgescu (1856-1916), general al armatei române
11 Dumitru Arizan (1887/1848- ?)
12 Alexandru Colfescu
O mare rusine pt.cel ce a scris acest articol in care nu a inclus si mănăstirea Plaviceni unde își doarme somnul de veci marele voievod Mihai Vitezul.
Mănăstirea se afla in satul Dudu din comună Plopii Slavitesti.
Am avut-o in minte, dar efectiv am uitat. Sa imi fie rusine! Floricica Dansatoarea approves your comment!
“Maare rusine”. Da’, domnul Costel a facut reclama gratuita pentru Teleorman si stie cum e sa lasi voit de-o parte obiective turistice importante?
😦 Mai ușor cu pietonalul! Deja se fac planuri să nu mai fie. 😦
Pai chiar nu va mai fi, dupa cum deja am scris, daca ati vazut.
foarte bine ca ati pus pe lista si acest pietonal: asa, cei care isi doresc sa il vada sau revada stiu ca trebuie sa se grabeasca atat vreme cat zilele ii sunt numarate. Poate totusi primaria are alte treburi….
Pictura Catedralei din Alexandria este facuta de Stefan Luchian.
super articolul, multumesc pentru share !
Adrian @http://salut-zimnicea.ro
Sugi pula tu si toti taranoii din Teleorman. Ma cac pe blogul tau si pe toti oamenii de cultura comunisti infecti. Daca nu stiai, sugi pula.
Ce-ai ma, bolundule?