Top 10 obiective turistice din Teleorman


monumente-in-judetul-teleorman

Desi prea putin, spre deloc, valorificat in ceea ce priveste obiectivele turistice, judetul Teleorman are o groaza de locuri care pot face parte, cu succes, dintr-un circuit turistic.

De altfel, pentru a vedea toate obiectivele turistice din judet pe care ne propunem sa le prezentam, succint, mai jos, sunt necesare aproximativ 2-3 zile.

De la obiective naturale, pana la ruine si case memoriale si de cult, Teleormanul are multe de oferit oricarui turist pasionat de vizitat si descoperit lucruri noi.

 

1 Alexandria: Pietonalul de marmura, Catedrala Sfantul Alexandru, Muzeul Judetean Teleorman

Oras tanar si unic in Europa, Alexandria a fost proiectat de un arhitect austriac, avand ca elemente de unicitate toate strazile paralele si perpendiculare, precum o tabla de sah, si platoul pietonal realizat exclusiv din marmura.

alexandria din avion

Avand in vedere faptul ca, de-alungul timpului, au existat elemente de degradare a placilor de marmura, aranjate in diverse reprezentari ale ramurii agricole a judetului, la acestea intervenindu-se doar cu carpeli din ciment, dar si ca este in proiect inlocuirea intregului pietonal cu pavele din granit, este de preferat sa va grabiti sa vedeti frumoasele aranjamente venetiene din marmura care alcatuiesc superbul pasaj pietonal,care se intinde pe aproape 1 km, din resedinta de judet.

pavela-mozaic-marmura-pietonal-alexandria

alexandria-platoul-pietonal-de-marmura

Catedrala Episcopala Sf. Alexandru – Alexandria este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere, aceasta avand o serie de picturi deosebite, precum si sarcofagul cu osemintele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica.

catedrala-sfantul-alexandru-din-alexandria

 

Muzeul Judetean de Istorie Teleorman  conserva colectii de arheologie, numismatica, istorie, arta, etnografie si paleontologie, dar gazduieste si expozitii temporare. In cadrul sau se deruleaza proiecte nationale si internationale de cercetare.

 

2.Casa memoriala Constantin Noica si Capela Stella Maris (Victor Antonescu)

Aflate in proprietate privata si total nevalorificate, cele doua sunt adevarate bijuterii de arta si monumente, relatand anterior povestea lor fascinanta aici: O zona cu un imens potential culturalo-turistic se afla la marginea Alexandriei 

La doar cativa Km de Alexandria, se afla o bijuterie arhitectonica unica in Romania, clasificata ca monument istoric.

Interiorul este în întregime acoperit cu o frescă, de factură neobizantină, realizată de pictorul Dimitrie Bascu în anul 1942, iar sarcofagul a fost sculptat în piatră de sculptorul Boris Caragea. Interiorul monumentului este considerat o raritate datorită structurii formate doar din altar și naos, un pictor descriind ca nu există in istoria picturii româneşti o scenă asemănătoare ca cea realizata in capela.

 

 

In casa in care in, anul 1909, se nastea Constantin Noica, au functionat CAP-ul si Azalul, doua entitati agriculturale, in aceasta gasindu-se o sala de spectacole si proiectii filme.

 

 

3.Rezervatia Naturala Padurea Troianul

Nu multa lume stie ca o adevarata comoara botanica se afla in judetul Teleorman, langa comuna Troianul, pe drumul care o leaga pe aceasta de Rosiorii de Vede.

Aici infloreste in fiecare primavara bujorul romanesc, specie unica in Europa.

rezervatia-naturala-troianul-teleorman-bujor-romanesc

Aceasta este un paradis al florilor, ce-ți încântă simțurile!

În rezervaţie se găsesc în jur de 60 de specii de plante, printre care degețelul lânos (Digitalis lanata), ruscuța de primăvară (Adonis vernalis), Salvia aethiopis etc.. În ceea ce priveşte arboretele, sunt prezente specii de stejar specifice zonei de silvostepă precum cerul (Quercus cerris) în proporție de 95%, completata de gârnita (Quercus frainetto), stejarul pufos (Quercus pubescens) şi stejarul brumăriu (Quercus pedunculiflora).

 

4.Manastirea Cosoteni Vedea

La 4 Km de Rosiorii de Vede, intr-o vale extrem de pitoreasca, se afla cel mai vechi lacas de cult din Teleorman si unul dintre cele mai vechi din Romania, avand peste 500 de ani. Aceasta a fost ctitorita de Negru Voda, care, ascunzandu-se de turci in scorbura unui copac, a pus potcoavele calului invers si i-a dat acestuia drumul, scapand de moarte.

Grup de ciclisti din Alexandria in traseu-pelerinaj la Manastirea "Sf M Mc Dimitrie" - Cosoteni din #RepublicaFantasticaTeleorman
Grup de ciclisti din Alexandria in traseu-pelerinaj la Manastirea “Sf M Mc Dimitrie” – Cosoteni din #RepublicaFantasticaTeleorman

Drept multumire, pe acel loc a ridicat la ani 1300 un mic schit , iar la 1647 Matei Basarab ridica actuala constructie, care se pastreaza si astazi, iar trunchiul copacului in a carui scorbura s-a ascuns Negru Voda se afla zidit in peretele din dreapta bisericii, dupa ce o buna bucata de vreme a servit pe post de Masa Sfanta din Altar .

Manastirea functioneaza astazi, fiind in continua reabilitare si dezvoltare.

 

5. Casa Memoriala si Centrul Memorial Marin Preda+ Aerodromul Balaci

In Silistea Gumesti exista doar doua semne care indica Centrul memorial Marin Preda , precum si casa sa “memoriala”, ambele scorojite si ruginite in timp. Singurul lucru care aminteste ca in acea casa abandonata s-a nascut si a trait o bucata din viata marele scriitor este placuta de marmura montata in 1997.

silistea-gumesti-centru-memorial-marin-preda

Pe o bucata de lemn asezata la baza casei sta scrijelit, probabil cu un briceag: “Calarasu Floarea, + 19.03.2014, 95 de ani, rugati-va pentru ea.” Ea a fost cumnata lui Marin.

Mai multe detalii: Acasa la Marin Preda[FOTO/VIDEO]

La cativa Km de Silistea Gumesti se afla aerodromul de la Balaci, un loc care iti da fiori pe sira spinarii.

Desi parasit in urma cu aproape 60 de ani, pistele sunt functionale si astazi, foarte putine buruieni crescand doar la imbinarile betoanelor. Aici au zburat MIG-uri de ultima generatie la momentul respectiv, fiind construit de rusi si lipoveni ca loc strategic in contextul razboiului (mai mult sau mai putin) rece cu Iugoslavia, intre 1945-1947.

 

 

6.Ruinele Bisericii Bantuite de la Ciuperceni

 

Este vorba de ce a mai ramas dintr-o biserica extrem de veche, ridicata in anul 1880, pe vremea cand toata aceasta zona se numea Ungro-Vlahia dupa cum spune atat o pisanie din pronaos, cat si un act de proprietate care inca se afla la primaria Ciuperceni care arata, aproape indescriptibil, ca biserica avea hramul Sfintii Voievozi Arhangheli Mihail si Gavril.

Prospera la vremea ei, distrusa de comunisti la ordinul lui Ceasusescu, se spune ca cei care au participat la distrugerea acesteia au murit in chinuri cumplite.

 

Se spune ca sateanul care a distrus turla a fost fulgerat pe cand a iesit la camp, chiar in apropierea bisericii, trupul acestuia fiind sfartecat in doua. Nepotul acestuia isi aminteste ca bunicul sau spusese ca tot viseaza de cateva nopti ca moare arzand.

Cei 8 sateni care au culcat cimitirul la pamant si au nivelat zona, transformand-o in teren arabil, au murit toti in aceeasi zi, inecati in Dunare, pe cand erau la pescuit. Aveau sa fie gasiti 3 zile mai tarziu intr-o strare avansata de descompunere, cu plamanii plini de mal. Se stie ca moartea prin inec este cel mai dureros mod de a muri, insa faptul ca s-au inecat cu mal, desi nimeni nu isi poate explica cum s-a petrecut acest lucru, a amplificat chinurile.

 

Povestea intreaga o gasiti aici:Incredibila poveste a unei biserici arse din temelii si abandonate, ale carei icoane stralucesc

 

7. Ruinele curtilor Balaceanu din Tatarastii de Sus

 

Ruinele de la Tătărăștii de Sus sunt o mărturie a istoriei tumultoase a românilor.

Ansamblul, ocupand o suprafata de 5.400 mp, este format din doua incinte – curtea boiereasca intarita, cu locuinte si anexe, respectiv incinta mica, unde se afla biserica paraclis;

ruinele-curtilor-boierului-balaceanu-manastirea-sfanta-ecaterina-tatarastii-de-sus

Ridicate în urmă cu trei secole şi lăsate la voia întâmplării de aproape 100 de ani, ruinele curţii Bălăceanu din comuna teleormăneană Tătărăştii de Sus supravieţuiesc în ciuda neglijenţei autorităţilor şi intemperiilor naturii. Locul a fost ridicat de Constantin Bălăceanu, care a vrut să stabilească aici noua capitală a Ţării Româneşti.Mai multe detalii: adev.ro/o5kqe2

Ruinele curţii Bălăceanu de la Tătărăştii de Jos au fost numite în trecut ”Cetatea Soarelui”. Locul a fost astfel construit încât să fie scăldat în lumină soarelui, de la răsărit până la apus. Astăzi scăldate în razele soarelui mai sunt doar zidurile în ruină.

8. Faleza de loess de la Lunca, cu mini-canioane, suprafaţă clasică de badlands

Loessul e o rocă sedimentară care arată ca pământul (pentru necunoscători diferențele sunt insesizabile) și care acoperă toată Câmpia Română și o parte din podișul Dobrogei. La Lunca se întâlnesc, prăbușindu-se una în alta, Câmpia Română și lunca Oltului. Delimitarea dintre ele se face prin această faleză cu mini-canioane care se erodează continuu în urma ploilor și a vântului, creand un peisaj de poveste.
faleza-de-loess-de-la-lunca

Jos se vede un râu micuț iar priveliștea este minunată.

De vizitat neapărat, foarte interesantă și cu priveliști frumoase care merită măcar un selfie.

faleza-de-loess-de-la-lunca2

 ==
Mai multe foto aici si aici.
 ==

9.Rezervația naturală Ostrovul Mare Islaz

Aflat la conjunctia raului Olt cu Dunarea, unde nisipul este mai fin ca la mare, Ostrovul Mare este o arie protejata de interes national.
ostrovul-mare-islaz
Rezervatia naturala de 140 ha a fost desemnata pentru protectia pasarilor si a habitatelor lor, mai ales a exemplarelor de Cormoran pitic (Phalacrocorax pygmeus) care cuibaresc in plopii albi si negri de pe ostrov.
De vizitat si Turnu Magurele
Aproape de confluenţa Oltului cu Dunărea se află azi oraşul Turnu Măgurele. Parcul central al oraşului este replica unui parc similar din Viena. Vecinătatea cu fluviul a transformat zona într-una dintre cele mai dezvoltate economic înainte de 1989. Oraşe-port, Turnu Măgurele şi Zimnicea ofereau mari posibilităţi de transport fluvial şi de amplasare a unor obiective industriale.

 

==

10. Lacul Suhaia-Aria naturala protejata Suhaia

Un peisaj absolut fabulos se afla in apropiere de zimnicea, in comuna Suhaia.
Aici este un adevarat paradis pe pamant. Nu va ajunge o zi sa va delectati cu ceea ce poate oferi natura, in zona aflandu-se si un hotel plutitor.
Situl Natura 2000 ROSPA0102 Suhaia are suprafața de 1.250 hectare
Există la Suhaia o Arie de Importanță Avifaunistică (Important Bird Area -IBA) RO116, cu suprafața de 19.594 hectare situate altitudinal între 17-40 m, cuprinzând pe lângă balta Suhaia propriu-zisă și o mare suprafață de teren spre Dunăre, între Turnu Măgurele și Zimnicea.
balta-suhaia-sit-ramsar

Situl Ramsar Suhaia (nr. 2066), declarat în 2012, are suprafața de 19.594 hectare (similar cu Aria de Importanță Avifaunistică), cuprinzând atât balta Suhaia, mlaștini, canale, stufărișuri cât și o zonă din cursul Dunării care include grinduri, japșe, privaluri, brațe moarte, adâncituri cu ape temporare etc. Este planificată crearea unui sit Ramsar transfrontalier, România-Bulgaria.

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

 • Conacul Ioanid, azi Primăria din satul Lisa, construcție secolul al XIX-lea, monument istoric.
 • Turnul de apă din satul Suhaia, construcție secolul al XX-lea, monument istoric.
 • Tumulul de la Lisa (” Măgura de lângă Moară”), atribuit Eneolitic-ului.

Fotografii absolut fabuloase gasiti aici.

==

Acestea sunt doar cateva din locurile care va pot imbia sa vizitati un judet precum Teleormanul, pe langa ele mai sunt multe altele, dintre care amintim: Casa Memoriala Zaharia Stancu din Salcia,Expozitia Memoriala Gala Galaction din Didesti, Biserica de lemn din Videle-Cârtojanca,Biserica de lemn din Puranii de Sus,una dintre foarte puținele biserici de lemn rămase în zona de sud a Munteniei, mai multe conacuri, precum conacul de la Draganesti, Conacul Noica(Beiu), Conacul Bildirescu, Conacul Racotta, Conacul Voinea, Conacul Niculescu etc or Sarja de la Prunaru, si lista poate continua.

magnet-frigider-alexandria-teleorman-romania

V-am convins?

 

Ca si lista de personalitati marcante din Teleorman:

1 Marin Preda (1922-1980), nuvelist, romancier, scriitor și director de editură
2 Constantin Noica (1909-1987), filosof, poet, eseist, publicist și scriitor
3 Zaharia Stancu (1902-1974), scriitor, director de teatru, jurnalist și publicist
4 Gala Galaction (1879-1961), scriitor, preot ortodox și profesor de teologie
5 Miron Radu Paraschivescu (1911-1971), poet, eseist și publicist
6 Anghel Demetriescu (1847-1903), istoric și scriitor
7 Mircea Scarlat (10 aprilie 1951 Cervenia, – 18 decembrie 1987), critic literar român
8 Niculae Cerveni (n. 19 martie 1926; d. 16 ianuarie 2004) deputat și senator al României, decan al Baroului București 1990-1995
9 Liviu Vasilică (1950–2004), cântăreț de muzică populară
10 David Praporgescu (1856-1916), general al armatei române

11 Dumitru Arizan (1887/1848- ?)
12 Alexandru Colfescu


10 thoughts on “Top 10 obiective turistice din Teleorman

 1. O mare rusine pt.cel ce a scris acest articol in care nu a inclus si mănăstirea Plaviceni unde își doarme somnul de veci marele voievod Mihai Vitezul.
  Mănăstirea se afla in satul Dudu din comună Plopii Slavitesti.

   1. “Maare rusine”. Da’, domnul Costel a facut reclama gratuita pentru Teleorman si stie cum e sa lasi voit de-o parte obiective turistice importante?

   1. foarte bine ca ati pus pe lista si acest pietonal: asa, cei care isi doresc sa il vada sau revada stiu ca trebuie sa se grabeasca atat vreme cat zilele ii sunt numarate. Poate totusi primaria are alte treburi….

 2. Sugi pula tu si toti taranoii din Teleorman. Ma cac pe blogul tau si pe toti oamenii de cultura comunisti infecti. Daca nu stiai, sugi pula.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s