O zona cu un imens potential culturalo-turistic se afla la marginea Alexandriei FOTO/VIDEO


Desi nu toata lumea stie, Teleorman a avut multe personalitati marcante la nivel national si chiar international. Doua dintre acestea sunt marele filosof si eseist Constantin Noica, precum si Victor Antonescu, o personalitate politica marcanta de la inceputul secolului.

Victor Antonescu a fost ministrul justiției , ministru de finanțe  și ministru de externe . Acesta a avut si un rol important in cadrul Unirii de la 1918, executand o misiune extrem de periculoasa, calatorind sub identitate si acte false, neinarmat, inclusiv la bordul unui avion, pentru a pune la cale cooperarea dintre armatele romane si franceze in cadrul primului razboi mondial. Ulterior a participat la Conferinţa de Pace de la Paris, unde a contribuit hotărâtor la soluţionarea situaţiei româneşti.

De ce facem referire la cele doua personaje in acelasi context? Pe langa faptul ca cei doi sunt nascuti in Teleorman, acestia sunt si rude si au avut aceeasi mosie.

Fosta mosie Noica-Antonescu, prea putin cunoscuta mareului public, se afla la o aruncatura de bat de municipiul Alexandria.

Aici este casa in care , in anul 1909, se nastea Constantin Noica. La momentul respectiv, mosia, de o frumusete unica, cu vedere la valea raului Teleormanul, se afla pe teritoriul comunei Vitanesti, aici fiind consemnata in acte nasterea filosofului.

conac noica

In ziua de astazi, intreaga mosie se afla in extravilanul capitalei judetului Teleorman, avand o situatia incerta, o parte din teren apartinand unei firme private, o alta parte unor afaceristi.

 

Mosia a fost preluata ulterior de familia Antonescu, de catre sotii Eliza si Victor, buni prieteni cu Regina Maria. Acestia, impresionati de frumusetea capelei realizata de catre aceasta din urma la Balcic, Stella Marris (Stea de mare), au luat decizia sa construiasca aici, in curtea conacului, o copie mai mica dupa aceasta, utilizand planurile originale puse la dispozitie de catre regina.

Asa se face ca astazi, la doar cativa Km de Alexandria, se afla o bijuterie arhitectonica unica in Romania, clasificata ca monument istoric.

Interiorul este în întregime acoperit cu o frescă, de factură neobizantină, realizată de pictorul Dimitrie Bascu în anul 1942, iar sarcofagul a fost sculptat în piatră de sculptorul Boris Caragea. Interiorul monumentului este considerat o raritate datorită structurii formate doar din altar și naos.

 

Aici se afla astazi mormantul lui Antonescu, restaurat, intrucat acesta a fost devastat  in doua randuri. O data in anul 1944, cand mosia a fost jefuita de toate bunurile: covoare, tablouri de pictori români şi străini, argintărie, tapiserii şi alte lucruri, unele amintiri primite de Eliza de la regina Maria, iar altele aduse de diplomat din diversele sale peregrinări prin lume de catre armata rusa care a trecut pe drumul care leaga Bucuresti de Alexandria.

Ulterior, in perioada comunista din anii 80, mormantul a fost iarasi profanat.

capela stella mariss vitanesti

Astazi, complet refacut, se afla intr-o stare incerta: balariile stau crescute in jurul constructiei, iar zona nu este deschisa pentru vizitare.

 

Acest lucru ar trebui rectificat, intrucat monumentul este absolut superb, imaginile vorbind de la sine:

 

Click pe poze pentru galerie foto

Pe langa capela despre care pictorul Ion Drăghici spune ca are picturile mult mai frumoase decat cea de la Balcic : ” Aş vrea să subliniez şi importanţa picturii, care este mult mai frumoasă decât pictura Stellei Maris de la Balcic. Este o pictură semnată de Dimitrie Bâşcu, în 1942.Avem o scenă în absida altarului cu Maica Domnului cu Iisus în braţe deosebit de frumoasă, nu există in istoria picturii româneşti o scenă asemănătoare. Iar la intrare, frescele care îi prezintă pe ctitorii Victor şi Eliza Antonescu sunt foarte frumoase. “,

se afla o mosie cu un imens potential cultural si chiar turistic.

In primul rand , casa in care s-a nascut Constantin Noica, despre care am facut vorbire la inceputul materialului, dar si alte constructii din zona, inclusiv o cramă.

Pe langa frumusetea locului, casa Noica are o arhitectura deosebita. In trecut a fost sediu administrativ al cooperatiei agricole care a ocupat mosia, si aceasta a intretinut locatia o perioada. Acum se afla abandonata, doar o placa comemorativa amintind de valoarea acesteia.

 

In schimb, am ramas surprinsi sa gasim in cadrul acesteia un ditamai amfiteatrul, cu sala de teatru, si proiectie cinema. Inclusiv tapitetia scaunelor era intr-o stare foarte buna, fiind murdarita doar de trecerea timpului.

 

Desi de o groaza de ani Alexandria, municipiu resedinta de judet, nu   beneficiaza  de un teatru sau cinematograf,  la doar cativa km de oras, undeva in camp, se afla un superb amfiteatru care necesita mici lucrari de restaurare, cu un stil arhitectural deosebit.

Aici exista ecran de proiectii cinematografice, camera pentru proiector, precum si scena pe care se pot juca piese de teatru.

 

Click pe poze pentru galerie foto

Prin aceasta dorim sa atragem atentia autoritatilor locale si centrale asupra potentialului imens pe care il are aceasta zona, mosie aflata intr-o zona extrem de pitoreasca, cu o curte frumoasa si cu o cladire in care poate functiona atat un muzeu, cat si teatru, cinema, pretandu-se si la spectacole si alte evenimente socio culturale.

Fiind foarte aproape de Vitanesti si, pana in urma cu ceva vreme, apartinand administrativ de aceasta localitate, situatia mosiei, precum si potentialul acesteia, nu este strain de actualul si viitorul primar al localitatii, Nedea Simion, care ne-a spus ca este disponibil sa ajute la punerea in valoare a acestei proprietati.

Mai mult, societatea care detine acum zona pe care se afla mosia ar fi de acord cu un asemenea demers, fapt ceea ce intareste propunerea noastra ca edilii locali, de la Alexandria si VItanesti, dupa alegeri, sa colaboreze in gasirea unei solutii optime pentru a realiza aici un centru cultural-educativ, care sa deserveasca ambele localitati, dar si intregul judet.

Advertisement

2 thoughts on “O zona cu un imens potential culturalo-turistic se afla la marginea Alexandriei FOTO/VIDEO

  1. Si biserica Parohiei Vitanesti, din satul Vitanesti, este ctitorita tot catre Victor Antonescu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s