Aberatii legislative: 840 RON amenda pentru biciclistii care merg pe interzis, 210 RON pentru soferi


accesul interzis semn

O ciudatenie , aberanta chiar, a legislatiei rutiere romanesti o reprezinta faptul ca o contraventie care este de multe ori extrem de periculoasa, cea de a intra cu masina pe “Interzis”, este sanctionata doar cu 2 puncte amenda (210 Ron), fara retinerea permisiului (cum era o data), iar acelasi lucru, doar ca cu bicicleta (care, intre noi fie vorba, nu este ceva atat de grav, putand genera in cel mai rau caz ranirea biciclistului) se sanctioneaza cu 6-8 puncte amenda (840RON). Ma refer aici in special la faptul de a circula pe o strada cu sens unic, in sensul contrar circulatiei.

Cum este posibil acest lucru?

Pai, conform Art. 111 din HG 1391/2006Se interzice circulaţia participanţilor la trafic pe sectoarele de drum public la începutul cărora sunt instalate indicatoare ce interzic accesul.

Acesta se sanctioneaza conform articolului 108 alin lit.1 pct 5 din OUG 195/2002:(1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
a)2 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
5.circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis;, coroborat cu art 99 alin 2 Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).

Asta inseamna ca, pentru un conducator auto, amenda pentru interzis este de 210RON, luand in calcul valoarea punctului amenda de la acest moment.

 

Pentru biciclisti, articolul care interzice accesul pe interzis este fie acelasi ca si pentru masini: Art. 111 din HG 1391/2006Se interzice circulaţia participanţilor la trafic pe sectoarele de drum public la începutul cărora sunt instalate indicatoare ce interzic accesul., fie 161 alin.1 din hg 1391/2006:

 Se interzice conducătorilor de biciclete sau de mopede: să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia „Accesul interzis bicicletelor“;

Sanctiunea este prevazuta in Art 101 alin 1 pct 8 din O.U.G. 195 /2002:
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

8.nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor;

Clasa III inseamna 6-8 puncte amenda, adica 840RON

 

Asadar, daca intri cu masina pe o strada cu sens unic si mergi pe interzis, putand provoca grave accidente, risti doar 210 Ron amenda. In schimb, daca intri cu bicicleta, riscand cel mult sa fii tu ca ciclist accidentat, si asta doar in cazuri extreme, caci pe sens unic , mai ales daca strada e larga, exista suficient spatiu cat sa se evite evenimente rutiere, risti 840RON amenda.

 

Tare, sau ce?


2 thoughts on “Aberatii legislative: 840 RON amenda pentru biciclistii care merg pe interzis, 210 RON pentru soferi

  1. Autorule, ai dat-o in bara cu deductiile tale. Ori nu cunosti legea, ori ai facut si tu un articol ca sa faci vizualizari. Amenda de 800 de lei e pentru cazul in care nu respecti indicatorul de “Accesul interzis biciclistilor”, care e un indicator DIFERIT de cel care interzice circulatia pe o strada cu sens unic. Cel pentru biciclisti nu e atat de raspandit, apare mereu la intrarea pe autostrada.

    1. Orice nerespectare a legislatiei de catre biciclisti se incadreaza la clasa III amenda.

      POate acum e mai clar si pentru tine, care nu le ai deloc cu logica, or care nu intelegi cuvantul FIE.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s