Artistul teleormanean Marian Crangasu a organizat prima expozitie personala la Alexandria


Prima expoziție personala de pictură si iconografie ce poartă semnătura cunoscutului artist plastic Marian Crângașu a avut loc la inceputul lui ianuarie 2022, la Centrul Multifunctional pentru Tineri din Alexandria.

Aceasta a marcat un sfert de veac de cariera a artistului Teleormanean.

Marian a inceput mai intai sa picteze, june fiind, cu acuarela, la scoala populara de arta, apoi a participat la o multitudine de tabere de creatii unde a luat legatura cu iconografia, dezvoltandu-se pe domeniul artei sacre, fiind ulterior absolvent al facultatii de Teologie pe sectia arta sacra.

Acesta nu a lasat deoparte nici “prima iubire” si anume acuarela si arta graficii colorate, in timpul liber pictand tablouri de o frumusete iesita din comun.

Iconografia este o arta ce necesita multa tehnica si acuratete, iar puterea de cratie si expersie este limitata de canoanele bisericii, insa la acuarela puterea creatiei este nelimitata, asa ca Crangasu a expus atat icoane, cruci pictate, dar si tablouri cu peisaje cu si din Teleorman, in special din Alexandria.

Marian este unul dintre cei mai cunoscuti si talentati pictori si restauratori de biserici, realizand sute de astfel de lucrari, zeci de troite si alte sute de tablouri.

Acesta a progresat de la un tanar pasionat de arta a culorilor pana la un profesionist acredetitat pe care se bat bisericile pentru lucrari, fiind foarte greu de contractat, insa, cu multa modestie, spune “pana la urma tinerii sunt viitorul, carora nu vreau sa le las in urma decat un imbold spre cultura si atragerea spre activitatea de creatie”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s