Alexandrineanul Sorin Bilea a facut deliciul publicului la spectacolul aviatic Drobeta Fly In


Are in spate zeci de ani de zbor, dintre care 19 de aviatie militara, a pilotat zeci de aeronave si a antrenat peste 50 de elevi sa devina piloti.

Desi este locotenent comandor in rezerva, adica pensionat, pilotul Sorin Bilea, originar din Alexandria, Teleorman, nu a renuntat la visul sau din copilarie si continua sa zboare, facand fericiti multi oameni pasionati de aviatie.

Pe unii ii incanta cu evolutiile sale la mitinguri aviatice, cum a fost si cazul editiei a XIV-a a mitingului aviatic de la Severin, Drobeta Fly In, pe altii ii plimba cu avionul, si pe altii, deloc putini la numar, ii invata tainele lucrului minunat care este zborul, invatandu-i sa devina piloti.

Pasiunea lui pentru aviatie a inceput inca din gradinita, la varsta de 6 ani, cand a experimentat prma oara zborul de pe terenul de manevra de la iesirea din Alexandria, spre Cernetu, cu un avion AN-II care efectua aviotratamente.

Pentru ca i-a placut, a inceput, din clasele primare, sa realizeze machete de avioane la traforaj, apoi, cand a crescut, facea kit-uri din DDR, la scara.

Cand a luat treapta I la liceu, a inceput aviatia sportiva ca parasutist, in cadrul Pregatirii tineretului pentru apararea patriei, sarind cu parasuta din turn, iar urmatorii doi ani a sarit din aeronava.

Ulterior, s-a orientat catre aviatie la baza de pregatire de la Bobocu, initial tot parasutism apoi a trecut ca pilot pe aeronava.

A facut tot ceea ce inseamna pregatire de misiune militara, indiferent de conditie, pe aeronava IAR99, si a pilotat zeci de aeronave civile si militare, precum IAK52, L39, Mig15, IAR93, IAR99, Zlin726, Apollo Fox, IkarusC42, Savanah, Tyron Alpinia, Ng5 Bristel, G1, Zenair, RCH701, Blackshape , Festival01, CTSL CtsV.

Are peste 2500 de ore de zbor, si nu vrea sa se opreasca aici.

Foto(c)Stavaru Justinel/MediaFax

La festivalul de la Drobeta, unde participa de 14 ani, fara pauza, l-a cunoscut pe un tanar pasionat de aviatie, Mihai Merlusca, cu care a pus bazele unei scoli de zbor, unde fac alti oameni fericiti.

In toti acesti ani, a initiat in tainele zborului atat tineri de 16 ani, cat si oameni trecuti de 63 de ani.

Pe toti i-a adus la stadiul la care sa piloteze singuri o aeronava, asa numita “simpla comanda”, cand te afli in carlinga avionului si pilotezi sub ghidajul instructorului, urmand apoi sa devii pilot, dupa sustinerea unui examen.

Indiferent daca doresc sau nu sa zboare, participantii la miting au avut ocazia sa vada cum poate evolua o aeronava de mici dimensiuni, si sa se bucure de spectacolul oferit, avand ocazia sa se fotografieze de aproape sau chiar sa se urce intr-un avion.

Show-ul aviatic s-a incheiat in aplauzele publicului care nu rateaza niciun an in a participa la acest eveniment inedit


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s