Acum foarte multi ani (cand nici nu aparuse Facebook in Romania), imi spunea cineva, privitor la cele cateva site-uri de stiri de la noi:
“-Orice ai face, sa nu citesti comentariile! Citeste stirea, daca simti nevoia da-ti cu parerea, dar nu citi alte comentarii, cu atat mai putin sa nu intri sa le raspunzi”
Pe atunci, site-urile de stiri aveau sectiune de comentarii la fiecare articol, cum nu exista facebook comentai introducand un nume si eventual o adresa de email, care putea fi inventata, si apoi iti “dadeai cu parerea”Intr-adevar, din 100 de comentarii circa 90 erau fie pe langa subiect, fie pline de venin si frustrari. Marea lor majoritate intr-o limba romana stricata , cu multe greseli de exprimare, si , mai ales, de ortografiere.Internetul devenise, prin anonimizare si, mai ales, dezumanizare, locul in care fiecare putea fi oricine isi dorea, si orice norma or sentiment de rusine dispareau in spatele tastaturii.
Nu mai departe de acum cateva minute, termin de citit doua investigatii ale unui cunoscut jurnalist din Romania, foarte bine puse la punct si documentate. Pe site-ul personal are inca acea sectiune de comentarii care nu necesita inregistrarea or comentarea de pe un cont existent de facebook.Din greseala, am scrollat pana acolo, dupa terminarea lecturii. Am citit doar primele 3 comentarii pentru fiecare material de presa. Pe langa subiect si pline de jigniri la adresa unui jurnalist care chiar este in slujba interesului public.
Si apoi fac paralele cu facebook, zona romaneasca: daca vii sa ajuti un om, primul care iti va sari in cap va fi chiar acel om.
O sa ma rezum la doua cazuri pe care le cunosc indeaproape: o mica afacere de cartier, pradata de hoti in multiple randuri, autoritatile nu fac nimic.
Oamenii, disperati, apeleaza la presa pentru expunerea cazului, furnizand si dovezile necesare identificarii faptuitorilor.Stirea apare pe vineri. Pana la incheierea programului respectivei publicatii, hotii, de o etnie absolut neprecizata, care de vreo 2 saptamani isi faceau de cap fara sa ii deranjeze nimeni, vin la pagubiti si retuneaza contravaloarea pagubei, probabil si ceva in plus. Luni, la deschiderea “redactiei”, zeci de mesaje din partea victimelor, venite pe parcursul weekendului, de amenintare cum ca “daca nu stergeti stirea va dam pe mana politiei, va vom da in judecata, sa o publicati ati stiut dar sa ne raspundeti acum nu mai stiti, veti vedea ce veti pati, ne vom lua avocati”
Nici macar un singur mesaj de “va multumim ca ne-ati ajutat sa ne recuperam paguba!”
O situatie care s-a repetat in cazul unor interlopi care terorizau niste afaceriti din mediul rural, inclusiv pe copiii acestora. Cand procuratura si politia le dadeau flit, au apelat la presa, dupa ce au “cazut la pace ” cu etnicii, au inceput cu amenintarile la adresa presei sa “stearga stirea”.
S-a repetat si in cazul unei femei care si-a postat , public, pe facebook, cazul de a fi fost tepuita de o suma mare de bani de o firma de curierat. Dupa ce i s-a prezentat cazul, au inceput amenintarile cu “datul in judecata, ati publicat date cu caracter personal”, desi ea insasi facuse publice acele date, si presa nu a facut decat sa distribuie.Evident, femeia, in urma impactului media, si-a recuperat paguba.
In principal, orice stire ai prezenta, si oricat de obiectiv ar fi prezentata, inclusiv de tipul meteo, cu siguranta se vor gasi persoane nemultumite, care sa jigneasca or sa acuze de “fake news”.Insa, de fiecare data, oamenii carora le faci bine sunt primii care “iti sar la gat”.
Nu stiu cat de specific e lucrul acesta altor natii, dar in Romania pare o regula.Si atunci, tara asta are politicienii, autoritatile si presa pe care populatia le merita