La multi ani, 2021! Am invatat ceva din 2020?


Cu vreo doua zile inainte de Craciun, cativa copii care iesisera la colindat dezbateau daca sa intre sau nu in blocul in care locuiesc.

Priveau cladirea de peste drum si discutau:

-Nu intram, nu vezi ca nu e nimeni care sa ne primeasca?

-Nu , uite ca sunt doi ( replica cel mai mare dintre ei, referindu-se la singurii care aveau instalatii luminoase la geam)

-Pai, da, dar nu stim ce interfon au! , spuse cel mijlociu.

In cele din urma, cei 3 copilasi, care aveau o punga pentru merinde si probabil bani renuntara la idee si mersera mai departe.
Si de la aceasta scena am concluzionat ca anul acesta spiritul sarbatorilor s-a cam dus pe apa sambetei.

Asta a fost anul, dintre multi, in care foarte putini au amenajat luminite sau ornamente de sarbatori la geamuri si in curti.
In Alexandria, cel putin, am vazut O SINGURA curte cu luminite de Craciun si poarta deschisa (semnul ca primesc colindatori), si net mai putine luminite de sarbatori decat in anii precedenti.
De colindatori nu mai vorbesc, in afara de 3 grupuri cu o boxa portabila un fel de lipsa.

S-or fi mutat in online, precum asa zisa scoala.

In comunele de fita de langa Bucuresti, pe unde am mai zabovit, am vazut, insa, ceva mai multi colindatori. Si ca numar de grupuri si ca marime.
Si mai multe gospodarii amenajate si luminate de sarbatori, dar tot parca mai putine decat in anii trecuti.

Pe 30 si 31 decembrie am vazut oameni gata sa se calce in picioare la cozi din marketuri, oameni nervosi la cozi, vanzatoare isterice, dar si cetateni care sareau peste coada ca sa nu stea o ora sa ia niste mezel si masline or carne la reducere.
Ba, chiar am patiti sa mi se “usureze” cosul de cumparaturi de masline luate de la vitrina cu servire asistata, dupa 45 de minute de stat la coada.
Romanul, deh, mereu descurcaret!

Apoi, in trafic. Claxoane si numai soferi nervosi, care sunt in stare sa te calce si sa accelereze de la 0 la 100 la ora pana la primul semafor, unde sa stea 5 minute pana le vine randul sa treaca(chiar a fost cazul de mame spulberate in fata unor centre comerciale in ajunul Craciunului).

Am ramas putin mirat chiar in ultima zi din an, pe strazi efectiv pustii, sa vad fie o femeie urland in telefon, pe speaker, fie, o intersectie mai incolo, un sofer, singur in masina, tot pe speaker, urland, amenintand si injurand.

Si m-am gandit, daca la finalul unui an care ar fi trebuit sa fie o lectie pentru efectiv toata lumea, de la bugetari la antreprenori, de la corporatisti la “privati” cu salariul minim, de la elevi la profesori si de la saraci la bogati. si, mai ales de la sanatosi la oameni cu boli cronice, oamenii tot nu pretuiesc ceea ce au, natura, sanatatea, familia, prietenii, daca la finalul unui an in care Pastele si 1 mai s-au petrecut in Izolare, in care Craciunul si Revelionul s-au petrecut restrans, fara iesiri “glamour” in carciumile (teoretic) inchise, in anul in care pana si repirarea unui aer curat este conditionata de purtarea unei masti, oamenii tot nu au invatat importanta unor lucruri de importanta majora, precum insasi libertatea de a iesi din casa si de a respira aer curat, atunci, unii, nu vor invata, nimic, niciodata.

Daca esti inapt sa inveti o lectie minima, esti condamnat sa traiesti in frustrare perpectua si suparare constanta, neajunsuri permanente.
Vad asta in comentariile si atutudinea multora, inca din primavara acestui an, cand erau gata sa-si lapideze in public bunicii care , in singura ora cand le era permis sa iasa din casa, zaboveau 5 minute pe o banca.

Aceeasi romani care doresc moartea celor care se bucura de trecerea dintre ani cu un foc de artificii.
Aceiasi care reclama la politie ca un vecin ciocneste un pahar de sampanie cu rudele la miezul noptii, la cumpana dintre ani.

Si apoi, nu ma mai mira sutele de reactii virulente la un articol de pe site-ul Republica , unde un individ spunea ca 2020 nu a fost un an chiar asa de rau, si repeta ideea mea din clipul de final de an, in care spuneam ca ar trebui sa fie o lectie pentru toti care am trecut prin el, in care efectiv sute de romani il injurau, ocarau si chiar blestemau.

Oamenii care vad raul in orice, indiferent cat de mic este, vor vedea Raul si in Bine, vor imprastia numai rau si vor avea parte de el toata viata lor mica si neagra.

Pentru restul, va doresc LA MULTI ANI!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s