Cum a defrisat Dragusin Alexandria pentru afaceristii locali.


Alexandria, copaci taiati pentru „investitori”

Nu multa lume isi mai aminteste ce copaci umbrosi erau in zona „Aleaxandria Nord”, cunoscuta si ca Halta Peco, unde opreste trenul spre Rosiori.

Dupa venirea la putere a lui Victor Dragusin ca primar, zecile de copaci, perfect sanatosi, au fost pusi la pamant in mai putin de doua zile.
La momentul respectiv, un cetatean revoltat din zona il intreba pe primar, pe vremea cand acesta chiar raspundea mesajelor, ce s-a intamplat cu arborii.

 

Dragusin spune dezinvolt ca a concesionat terenul si a taiat toti copacii ca sa faca loc unui investitor, ca „va crea locuri de munca”.
Pe locul unde zeci de copaci faceau umbra si produceau oxigen s-a ridicat insa un mic depozit de materiale de constructii, care a ramas la fel pana in zilele noastre, de 10 ani de zile.
In schimb, peisajul dezolant primeste o pata de culoare, rosie, o data la 4 ani, cand pe materialele de constructii expuse la vanzare apar afise cu Dragusin si PSD

Astazi, cei care lauda conducerea locala si nu accepta nicio critica, neaga ca ar fi existat vreodata arbori acolo. Arhivele comunitatii locale Alexandria, Teleorman, Romania, dar si imagini satelitare arata, de fapt, adevarul.

Betonari si defrisari pentru…parcari

Din periferia orasului ajungem in „buricul centrului”, la intersectia strazilor Carpati cu Mihaita Filipescu.
Aici, mai multi copaci plantati de cativa ani, care abia apucasera sa creasca si sa faca umbra, au fost rasi in o ora de pe fata pamantului. Spatiul verde pe care se aflau, betonat.
In locul lor au rasarit locuri PRIVATE de parcare, cu dispozitive de fier care impiedica locatarii din zona sa parcheze.


De data aceasta, Priamrul Dragusin, ceva mai versat, caci se afla la al doilea mandat, si il voia pe al treilea, a negat orice fel de defrisare. A recunoscut doar betonarea spatiilor verzi, in scopul crearii de locuri de parcare pentru „parintii care aduc copiii la scoala”.

Si de aceasta data, imaginile realizate inainte de defrisari il constrazic, chiar daca memoria colectiva a alexandrinenilor tinde sa fie de scurta durata, caci Dragusin castiga si al trilea mandat.

Arbori au disparut pe intreaga strada Carpati, de la pompieri si pana in capat, iar spatiile verzi au fost betonate, lansand loc unor dungi de spoiala alba pe post de locuri de parcare cu plata, contra a 2 lei pe ora. Memoria colectiva a uitat atat de spatiile verzi, cat si de promisiunile de parcari supraetajate subterane sau supraterane din Alexandria.

„Iarba nu oxigeneaza in oras”

Iesim de pe partea carosabila si mergem pe centrul pietonal, realizat din marmura cu motive venetiene, cu scuaruri de verdeata si copaci.
Spatii verzi care au fost facute in cadrul proiectului initial de cand s-a realizat pasajul pietonal si care au rezistat cam pana la mandatul al treilea a lui Dragusin, care, intr-o zi a decis: „iarba nu oxigeneaza in mediul urban”- asa a declarat intr-un comentariu pe ziarul Liber in Teleorman, nu este o gluma , asa ca s-a apucat sa betoneze spatiile verzi, dar si sa defriseze copaci.
La momentul respectiv, singura publicatie critica la adresa lui a titrat ca spatiile verzi se betoneaza pentru a face loc altui afacerist local, prieten la catarama cu primarul, si, spun gurile bune, un bun sponsor in campanii.

Dragusin a sarit ca ars si a acuzat manipulare si minciuni, a promis ca acolo nu se va face nimic, ca betoneaza pentru ca in oras „iarba nu oxigeneaza”, desi betonarile se faceau exclusiv in dreptul unitatilor alimentare ale prietenilor lui afaceristi locali.

In mai putin de o luna de cand a betonat spatiile, acolo au aparut terase ale fix acelor afaceristi.

Memoria colectiva a alexandrineanului s-a dovedit, si de aceasta data, de scurta durata: a uitat ca Dragusin s-a jurat ca nu a betonat sa se faca terasa, si intr-o luna s-a facut.

Locul bancutelor si scuarurilor cu spatii verzi au fost luate de terasa unor afaceristi locali foarte apropiati de primarul Dragusin, exact asa cum relatase presa in secunda inceperii betonarilor, de care Dragusin, intr-un stil deja consacrat, spunea ca „face fake news-uri, manipuleaza si minte.”
Astazi, sefa magazinului in cauza este una din cele mai vocale sustinatoare in mediu online ale primarului, facand apel la „pedeapsa de la Dumnezeu” pentru cei care il critica pe edil.

 

Refuza plantari masive de copaci in Alexandria

 

In 2019, mai precis in august si septembrie, o asociatie, dupa mai multe insistente ale unor cetateni din Alexandria cu viziuni ecologice, face demersuri sa planteze 10.000 de copaci in Alexandria.
La schimb nu dorea decat desemnarea unui teren, fara niciun fel de alta conditie: Asociația “Mai Mult Verde” urmand sa vina cu voluntari, mana de lucru, ustensile si arbori.
Alexandria urma sa devina un oras mult mai verde.

Dupa demersuri care s-au intins pe mai multe saptamani, asocitia s-a lovit de un refuz categoric: atat primarul, cat si fina lui, cea responsabila cu comunicarea pentru acest proiect, au inchis telefonul in nas reprezentantei asociatiei, fara alte comentarii.

Videle, in schimb, a primit voluntarii cu bratele deschise, si intr-o singura zi, pe mai mult de 2 hectare, s-au plantat peste 10.000 de puieti de salcam.

In Alexandria, copacii nu produc bani, si nici nu oxigeneaza, ca asa a hotarat primarul Dragusin, asa ca locul acestora este luat de betoane si dungi de vopsea pe care se solicita bani. La fel s-a intamplat in mai multe locuri, pe strazile Libertatii, in cartierele I-uri si F-uri, dar si pe strada Dunarii la iesirea spre Poroschia, unde alte zeci de arbori au disparut in avantajul parcarilor private.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s