FOCAR DE COVID19 la Politia din Alexandria. Autoritatile NU TESTEAZA nici simptomaticii, desi in judet sunt doua aparate de test


Ce stim pana acum:

  • Romania risca sa devina tara din Europa cu cel mai mare nr de inefctati la mia de locuitori
  • In Teleorman aparatele de testare functioneaza la 10% din capacitate
  • Tot mai multi politisti din Alexandria devin infectati cu Sars-Cov-2
  • Teste nu se fac decat anumitor simptomatici, iar celor carora nu li se face sunt trimisi inapoi in colectiv, la munca
  • O firma din Alexandria nu doreste testarea contactilor directi ai unor confirmati cu Covid19
  • Un politist cu simptome este trimis la munca si indemnat sa isi puna picaturi in nas
  • Primaria Alexandria publica, printr-o pagina asociata, mesajul “Comert in siguranta” ilustrand clienti si vanzatori din Hala Alexandria, spatiu inchis, nepurtand masti sau tinandu-le sub barbie

 

In contextul cresterii alarmante a cazurilor de infectie cu Sars-Cov-II ne-am putea gandi ca se fac testari cat cuprinde si ca persoanele simptomatice sunt izolate, cel putin la nivel declarativ, voluntar.

Din pacate, insa, situatia din teren nu prea corespunde cu teoria.

In Romania o mare parte din populatie neaga sau bagatelizeaza existanta noului coronavirus, acuzand manipulari si conspiratii care mai de care mai fara logica, multi alegand sa nu se protejeze nicicum de o eventuala infectie, punand in acelasi timp in pericol si alte persoane.

Acest lucru face ca Romania sa devina “paria” Europei, cu cel mai mare numar de cazuri raportate la mia de locuitori in aceasta perioada, si cu un trend ascendent al infectarilor, cu aproape 40.000 de cazuri confirmate pana in 21 iulie 2020 si peste 2000 de morti asociate acestui virus, astazi fiind si recordul in materie de infectari si decese: 1000 de infectari confirmate in ultimele 24 de ore si 34 de decese asociate.

focar coronavirus politia alexandria foto newspascani

La acest lucru contribuie si realizarea mica de teste, unele pe criterii cel putin dubioase, unii simptomatici fiind ignorati la solicitarea de test.

Este cazul si unei institutii de forta din Teleorman, si anume Politia Municipala Alexandria, care pare sa fi devenit un adevarat FOCAR  de coronavirus.

 

Aici, doi politisti care interactioneaza cu publicul, fiind agenti de ordine publica, au fost confirmati ca fiind pozitivi, unul fiind si internat in spital cu o stare nu tocmai buna la momentul la care a solicitat ambulanta, si inca trei au simptome: un agent de la circulatie are febra mare, si alti doi colegi nu au miros si gust de o săptămâna și tot nu s a făcut testare pentru acestia.

Unul dintre politisti este sotul unei politiste de la IPJ confirmata deja ca fiind infectata. Soțul polițistei diagnosticate s-a simțit rău în urmă cu o saptamana,s-a prezentat la spital dar nu o fost testat spunandu-i că are sinuzita.

S-a dus la spital la Vedea cu simptome și doctorii de acolo i au făcut doar radiografie pulmonara fără test covid. I au zis ca nu e cazul de testare, ca e doar raceala de la aerul condiționat deși el nu mai avea miros și gust și a venit în continuare la munca, punandu-si doar picaturi in nas. Alt coleg de la Poliția Alexandria se simte rău, are temperatură. Unii politisti ar cauta pretexte sa nu mai vina la munca, solicitand concediu.

Mai mult, una dintre politistele cu simptome este sotia unui taximetrist din Alexandria care nu ar purta masca in autoturism atunci cand este cu clienti, de altfel, mai multe echipaje de politie mixte, cate un politist sau doi si un jandarm in masina poarta mastile aleatoriu sau deloc, ceea ce poate agrava situatia intr-un timp foarte scurt.

 

De altfel, si un jandarm din Alexandria a fost confirmat in aceste zile ca fiind bolnav de Covid19, si inca un politist de la IPJ Teleorman.

In total, in ultimele zile sunt 4 politisti confirmati si cel putin inca 3 cu simptome pentru care nu s-a facut testare, desi in Alexandria functioneaza nu unul, ci doua aparate de test Reverse transcription polymerase chain reaction, unul la DSP si unul la spitalul judetean Teleorman, in cladirea dedicata din curtea spitalului Vedea.

In cazul polițiștilor, Direcția Medicala face anchetele epidemiologice. Printr-o circulara  (nr 976761 din 10 iulie 2020) trimisa prin reteaua intrapol a MAI se  specifica  clar  aceste  aspecte.

Cele doua aparate  RT PCR din Teleorman au capacitatea cumulata de testare de peste 300 de teste pe zi, dar se fac acum, in perioada de crestere , circa 100 de teste pe zi.

In ultima saptamana,în laboratorul coordonat de DSP Teleorman  s-au facut 501 teste (71 teste pe zi), iar in cel al Spitalului Județean de Urgență Alexandria 227 teste (32 teste pe zi).

Practic, facand un calcul simplu (nr total teste efectuate impartit la nr de zile de cand a fost declarata epidemie) ajungem la concluzia ca, cumulat, in Teleorman s-au facut, in medie 23 teste pe zi, desi capacitatea este de peste 300, deci sub 10% utilizare a aparatelor de RT PCR.

De altfel, pe surse aflam ca in Alexandria, angajati ai unei companii care lucreaza tot cu publicul au fost depistati pozitiv cu infectia Covid19, iar compania a decis testarea tuturor colegilor din departament.

In schimb, contacti directi ai acestora, care vlucreaza intr-o fabrica mare de la iesirea din oras nu vor fi testati, pentru ca firma nu ar dori sa le achite contravaloarea testelor.

In tot acest timp, purtarea mastilor si distantarea fizica par sa fie facultative, nicidecum obligatorii.
Dovada e chiar o fotografie postata astazi de o pagina asociata Primariei Alexandria, cu descrierea “distantare sociala, comert in siguranta” infatisand atat cumparatorii, cat si vanzatorii halei din Alexandria, spatiu inchis, care nu poarta masti si care stau aproape unii de altii.

De aici mai departe este Dumnezeu cu mila, selectia naturala si natura. Omul de pe aceste meleaguri si-a aratat limitele.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s