5Gang si manelizarea Romaniei


Sunt niste unii, inteleg ca nu doar autopromovati pe internet, ci si in mainstream media, in reviste de cultura sau chiar la televiziuni quality.

Niste pustani de liceu plini de acnee si raraiti care “canta” despre: cat de multi dusmani si “hateri” au, cum sunt cele mai mari VIP-uri, cum au bani, iar altii sunt falimentari, cum au teancuri de valuta in ambele buzunare, cum poarta numai haine de firma si altii poarta fake-uri, cum conduc bolizi de lux, cat altii se plimba cu carutza, cum merg cu avion privat cat altii mor de foame si “miros a faliment”, cat timp ei miros a Tom Ford, si alte variatiuni pe tema, trase la indigo dupa versuri de manele sau dupa texte de Giovanni Becali.

N-as aminti despre ei daca nu ar avea milioane de vizualizari la clipuri si sute de mii de fani din randul copiilor din gama de varsta 8-17 ani si daca nu ar fi promovati de televiziuni precum Digi.

Inteleg mercantilitatea si nevoia unor branduri de a vinde inclusiv promovate de vloggeri, sau ce naiba or fi astia de oracaie, pe limba lor, chiar daca au handicap de vorbire, insa promovarea a astfel de stiluri de viata in randul celor mai mici copii din Romania la un asemenea nivel mi se pare extrem de nociv.

Adica, e vorba despre clipuri video in care este reprezentat un mod de viata de lux, avioane private, limuzine , vile, niste prafuri albe, multe “femei”, in fapt fetite de 15-16 ani aproape goale, imbracate asemenea unor prostituate de la strada, care se misca lasciv, multi bani, jefuirea unor banci, impuscarea unor politisti, si alte asemenea variatiuni pe tema, pe versuri din cele enuntate mai sus, la care se adauga valoarea celor care canta si nulitatea “dusmanilor”, cate haine de firma are “fata mea” si cate fake-uri are “fata ta”, cum “femeia ta imi da tarcoale” pentru ca tu esti coate goale, si variantiunile pe tema pot continua.

Ei bine, copchii astia strang ZECI DE MILIOANE de vizuarizari pe youtube, plus mii de copii la concerte precum unul de la arenele romane.

Concerte, desi, repet, sunt niste raraitzi care recita niste versuri talambe pe un fundal muzical sacadat.

Si ma gandesc ca manelizarea Romaniei continua pe mai multe fronturi, si incepe cu generatiile cele mai mici.

Pentru ca scriam ca maneaua e un apanaj al sarmanului, care lucreaza 12 ore pe zi de luni pana sambata, iar duminica este “faraon” cand intra in lumea versurilor din manelele pe care le asculta la maximum.

Ca oamenii care nu-si permit un concediu pe an, care trag sa supravietuiasca si sa-si plateasca ratele 364 de zile, iar de revelion sunt regi, si “arunca cu bani la lautari”.

Asa si cu sutele de mii (imi vine greu sa cred ca sunt milioane de unici) de copii care admira si viseaza la stilul de viata prezentat de astia de care zic.

Sunt convins ca nici par pubian nu au, dar viseaza ca “femeia ta imi da tarcoale”, mananca ciorba de legume dar viseaza la caviarul din clipurile idolilor lor, merg cu tramvaiul sau pe jos la scoala, dar viseaza la “cobor dintr-un mertz”, si, uite asa, copiii astia nu-si dau seama, ca, de fapt, fericirea este in fata lor, pe presul din fata portii, la umbra unui nuc, intr-o zi de vara, sau la garla, la scaldat, si nu la vreo piscina de lux, or pe bicicleta, nu pe tableta.

Si aceiasi copii frustrati din cauza ca nu pot accede la viata ideatica prezentata de idolii lor vor ajunge adultii frustrati care se bucura doar cand asculta manele si trag pe gat un pet de bere, suparati fiind ca au “putini bani din munca”, si nu reusesc sa aiba “teancuri de milioane in buzunare” si sa fie zilnic “la relax”. Asa ca mai baga aia 2 lei de paine la pariuri, poate de data asta le surade norocul, si mai trag o dusca de bere pe gat, sa mai fie, pret de 5 minute, faraon, rege, VIP!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s