Manelele sunt drogul saracului


“Maneaua nu este o muzica, este un stil de viata”, spunea un contemporan pe care il vad zilnic in oglinda, candva.

Incep insa sa sesizez ca este mai mult decat atat.

Deunazi, trecand pe langa o cladire unde nu demult un latifundiar a dat gratuit locuinte sociale unor cazuri de oameni saraci si care (in opinia mea) nu prea se au bine cu munca, doar cu impuiatul, am vazut doi copii.

Nu mai mult de 12 ani, neingrijiti si grasi, cu suncile pe afara (tot in opinia mea, grasi nu pentru ca ar manca mult, ci pentru ca ar manca prost si ieftin), care carau o ditai boxa portabila prin bluetooth pe strada, ascultand la un volum mare o asa zisa melodie, de fapt o lalaiala dezgustatoare din care intelegeam, pe alocuri expresii precum: “Dusmanii mor de ciuda mea, am valoare, sunt cel mai tare, bani in fiecare zi”.

Si ma uitam la contrastul asta: doi copii morti de foame, cu haine jerpelite, care locuiesc la periferie din mila unui bogatas, care “au valoare, bani, si mor dusmanii de ciuda lor”.

Si brusc, mi-am dat seama: “maneaua nu este muzica, este un drog”.

Asa cum unii beau alcool or trag pe nas sau vena ca sa perceapa realitatea altfel decat este, multi altii asculta o melodie care le spune despre viata pe care si-ar dori-o.

Oamnei care un an muncesc pe rupte cate 10 ore pe zi, si in ultima zi din an arunca cu banii castigati intr-o luna ca sa faca revelionul “la lautari”, care sa le cante “eu sunt mare barsosan, nimani nu are valoarea mea, am bani, masini si femei”. O zi in care ies din realitatea si evadeaza in lumea la care viseaza 364 de zile in care se chinuie sa aiba ce pune a doua zi pe masa.

Am fost la cineva intr-un cartier marginas, in garsoniera de deasupra locuiesc un cuplu de soti cu copilul lor si mama ei, ea, casnica, el muncitor la sapat santuri la ADP.

Pe langa certuri si batai constante, in fiecare zi de duminica (el lucreaza si sambata), dis de dimineata si pana seara rasuna fix aceleasi versuri despre viata fara de griji, bani cat cuprinde, masini si vacante de lux, femei peste femei si dusmani invidiosi cat vezi cu ochii.

Muzica asta incepe de sambata seara si tine o noapte si o zi: exact cat evadeaza ipochimenul din munca de dat la sapa 8-10 ore pe zi de luni pana sambata.

Refugiul multora sunt astfel de asa zise melodii, inclusiv in puscariile din ROmania manelele rasuna de dimineata pana seara in celule, fix cu aceleasi versuri, intr-un fum de tigara de “iti poti rezema bicicleta de el”.

Maneaua este drogul oamenilor saraci, neimpliniti si care tind la o viata mai buna, chiar daca kitsh-oasa.

 

Manele suna in general din dubite insalubre sau taxiuri asijderea, din tigai de masini, si mai rar din masini de fita ale vreunor beizadele needucate.

Sigur, exista si oameni cu stare care asculta asa ceva, dar asta nu inseamna ca nu sunt saraci: cu duhul. Or neimpliniti fix pe domeniile in care zdrangane, or cu multe frustrari din astea de cand nu aveau ce pune pe masa, fiind fix din categoria anteenuntata.tiganul in lalaiala lui.

Si foarte multa lume din asta asculta astfel de lalaieli de pe la petrecerile altora, cu stare, de unde rasuna “dedicatii” pentru “cel mai mare barosan valoros”.

Inclusiv copiii aia doi a caror singura jucarie e boxa portabila or muncitorul la ADP care traieste de pe o zi pe alta in garsoniera cu toate rubedeniile, cele mai dese melodii pe care le asculta asunt astfel de “live-uri” si “solo”.

Pentru ca, in fundament, asa sunt toti astia: solo!

Trist, dar adevarat.

Mai baga o doza de live, sa uite de “necazuri” !


2 thoughts on “Manelele sunt drogul saracului

  1. esti foarte superficial si ignorant prietene. nu mai taia in carne vie.. nu e cazul! Mici pseudo-Freud contemporani. Tu de ce asculți muzica? Presupun ca uneori pentru versuri, alteori pentru negativ sau pentru felul in care te face sa te simți pur si simplu. Asta totusi in ochii nimanui nu ti confera un anume loc intr o oarecare ierarhizare sociala de clasa. Nu crezi ca debordezi de superioritate? Este oare cazul? Hmm, din moment ce scrii asa ceva se prea poate sa nu fie de fapt! In România e tabu sa asculți si un anumit gen muzical… Oh, stai… romanii sunt ofensati si ca suntem asociați cu etnicii intre timp blameaza si judeca ignoranța străinilor… trasând o paralela, la nivel micro in România noastră, maneaua este un gen muzical asociat țiganilor si inculturii… nu te face asta ignorant la rândul tău? Oh, cred ca si ipocrit… Ce bine ca avem si noi cablu de net in lumea a3a sa poată cei ca tine unde sa se lamenteze căutând simpatie… Eu ascult manele si wow (wow) is in regula. Asa cum ascult si alte genuri muzicale care nu au nicio legătură cu manelele. Suntem toti aceasi sub cerul albastru…dar limita sunt prejudecățile pe care romanii, fara niciun dubiu, nu le au… da, am fost ironica. Nu ma simt ofensata, dar m ai pierdut la descrierea copiilor care la finele zilei, din orice clasa sociala ar face parte, raman inocenți. Bucura-te ca nu ai viata lor si nu mai taia in carne vie. Poate muzica aia ii face sa se simta ca aparținând unui anumit grup in vreme ce societatea ii condamna la mizerie mărginașă societății. Daca ar gândi lumea si nu s ar mai promova ura fata de alții pe care vrem sa i vedem diferiți am avea o Românie mai buna. Nu delimitarea unui teritoriu determina existenta unui popor, ci limba lui si vorbitorii ei. Așadar, nu exista o Românie evoluata social pentru ca in primul rand nu exista o Românie pentru ca o mențineți dezbinata. Mai bine sa ascult manele decât sa mor asa ca voi. O zi buna… romanule…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s