Iti duci copilul zilnic la scoala cu masina intr-un oras precum Alexandria? S-ar putea sa fii ne-inteligent


“Te-ai saturat sa mergi cu metroul? Ia-ti o masina”

Este bannerul postat astazi pe de-a latul intrarii in metrou, ca reclama la un centru de autoturisme SH.

Adica: de ce sa faci 25 minute dintr-un capat in altul al Bucurestiului, cand poti sa faci 2 ore si 25 de minute, cu nervii, combustibilul si aglomeratia aferente?

Stupiditatea mesajului insa se muleaza perfect pe gandirea multora.

Exista cazuri, evidente, in care necesitatea unui autovehicul se explica din perspectiva amplasarii domiciliului in contextul unei infrastructuri precare de transport in comun.

Dar mai exista si multe alte spete contrarii.

Care pot fi extrapolate mai simplu pe un oras mic, de provincie.

Sa-l luam exemplu pe Alexandria de Teleorman.

Un oras de doi pe trei metri.

Nu, serios, pe lungime are 3 km si pe latime unul si jumatate, in punctele extreme.

Este un oras in care nu exista mare industrie sau locuri de munca ale vreunor investitori majori, dar care are “rush hour”.

M-am nimerit de cateva ori dimineata in rush hour, si este nevoie de interventia politiei in intersectii.

Asta doar in zonele scolilor si liceelor.

Strazile sunt efectiv blocate la prima ora de parintii care isi duc copiii la scoala sau liceu. Sute de metri de masini bara la bara pe niste stradute de orasel de provincie pe car eil poti parcurge, la pas, dintr-un capat in altul, in maxim un sfert de ora.

Iar intr-un oras precum Alexandria argumente precum : “e departe casa de scoala” sau “poate pati ceva copilul daca merge singur” sunt mai inepte decat “Te-ai saturat sa mergi cu metroul? Ia-ti o masina”, din simpla perspectiva ca in 2 pe 2 metri, intr-un oras cu criminalitatea scazuta, aproape inexistenta in cazul copiilor, sunt sanse minime sa existe un astfel de eveniment.

Mai ales ca, in teorie, dar si practica, sunt foarte putini copii care sa nu aiba domiciliul aproape de scoala, pe motiv de repartitie.

Adica, dupa ce ca orasul, in integralitatea si imensitatea lui este de 3 km in lungime si 1,5km in latime, cel mai probabil elevii de scoala generala si liceu trebuie sa mearga imensa distanta de 3-400 de metri de acasa pana la unitatea de invatamant.

Probabil foarte mare efort pentru niste copii ai caror parinti s-ar deplasa si din sufragerie pana la baie cu masina.

Aceiasi parinti care parcheaza in buza scarii sau in buza magazinului, preferand sa blocheze trotuarul or trecerea de pietoni, chiar daca au loc de parcare legal si decent la 10 metri de acestea.

Imi spunea deunazi un alexandrinean ca i s-a spus la locul de munca de ce nu vine cu masina, “ca omul”, la serviciu, si prefera sa faca zilnic naveta cu bicicleta dintr-o comuna limitrofa.

Si imi inchipui ca copiii astia pe care parintii incearca sa-i protejeze de “criminali” (cati copii rapiti, omorati , talhariti sau violati au existat in Alexandria in ultimii 100 de ani, in drumul spre scoala?) de razele soarelui or de picatura de ploaie sau fulg de nea o sa ajung fix precum parintii lor: blocati intr-un scaun de masina, cu poza pe instagram tot de acolo, dispretuind sporturile de afara sau miscarea (in cel mai bun caz sa mearga undeva la sala) si feriti de viata reala.

Bravo!

V-ati protejat copiii.

De realitate!

Si, de multe ori, si de bun simt!


4 thoughts on “Iti duci copilul zilnic la scoala cu masina intr-un oras precum Alexandria? S-ar putea sa fii ne-inteligent

  1. Puterea exemplului este cea mai graitoare in educatia unui copil. Problema aici este a parintilor dar motivatia este mult mai puternica atunci cand esti deschis la schimbare si iti iubesti copilul. Nota 10 pentru articol! 👍

  2. Da corect, eu când eram la liceu mergeam de cele mai multe ori pe jos la rulmentu unde sunt 5km de unde stăteam eu +5 La întoarcere 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s