Ignatul, o traditie de tot rahatul


Dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli.

Nu o spunem noi, ci “traditia”. Si nu putem sa ne impotrivim “traditiei”, pentru ca “asa se face”, si nu ne batem joc de Romania, de bunici, de parinti, de traditie.

Intr-un mod ciudat, crestinii, cel putin cei din Romania, au ca traditie de Craciun taierea si mancatul porcului, desi in Biblie, cartea sfanta dupa care cica se ghideaza, specifica in mod explicit ca porcul nu se mananca, in mai multe locuri, spre exemplu:

„Să nu mâncaţi carne de porc şi să nu vă atingeţi de el”. (Leviticul 11:7-8)

Incercand sa evit emiterea de judecati de valoare, si departe de mine gandul de a fi din tabara “habotnicilor vegani”, cu credinte precum “cine mananaca carne ia si suferinta animalului omorat, hai sa mancam numai iarba”, nu pot sa nu observ o virulenta atroce in “apararea traditiei taierii porcului de ignat”.

Si aici nu ma refer la sacrificarea propriu zisa a animalului, uneori cu mai putina suferinta pentru acesta, alteori facuta intr-o maniera care lasa suina sa agonizeze zeci de minute in sir inainte sa moara, ci la toate “datinile crestinesti traditionale” care preced sau succed respectiva sacrificare.

Amintesc doar cateva, din ce am reusit sa ma documentez (nu am trait la tara, nu am asistat niciodata la taierea vreunui porc):

Inaintea taierii porcului, pe fruntea si spatele acestuia se cresteaza, in viu, cate o cruce, cu cutitul.

Apoi incepea procedura (care mie imi aminteste de executiile de tip beheading  de acum mii de ani  ,prezente inca si in 2018 in tari musulmane, in zona talibanilor sau latino americane, in zona cartelurilor de droguri ) de spintecare a gatului cu un cutit.

Fiind si mare si gras, este evident ca procedura este de durata si ca animalul scoate niste sunete foarte nasoale pret de zeci de minute , uneori, pana sa-si dea ultima suflare.

 

Uneori, copiii trebuie sa asiste la aceasta traditionala si crestina procedura, functie de cat de retardati sunt parintii si bunicii traditionali (“ca trebuie ca copiii sa se obisnuiasca cu sacrificarea ca sa devina barbati, sa poata asigura hrana familiei cand se fac mari”), alteori sunt chemati dupa incheierea traditiei de taiat gatul suinei.

 

Si musai urcati pe porc (uneori pe o patura care sa acopere cadavrul proaspat, alteori direct pe animalul cu gatul spintecat si sangerand, ca in poza de mai sus, realizata in anul Domnului 2018 intr-un sat din judetul Teleorman, ca”asa e traditia”).

 

Apoi, functie de zona, copilul trebuie manjit pe fatza cu sangele porcului, fie punctiform, si se spune “sa fii frumos ca mielul si gras ca purcelul”, fie in celebra forma de cruce crestineasca, asemenea crucilor taiate in viu pe porc inainte de a fi sacrificat.

 

Pentru ca, “Dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli.”. Nu stiu daca si de cele ale mintii.

 

Apoi, functie iar de zona, se da copiluli “basica” sa joace fotbal cu ea cu ceilalti copii.

 

Joc de fotbal cu vezica urinara a unui animal sacrificat peste care te-ai suit dupa ce i s-a taiat gatul. Nivel de evolutie > 99999999999

 

Simplul semn de intrebare aparut pe o pagina de pe facebook ,cu privire la aceste traditii, asa zis crestine, dar in realitate pagane ( Ignatul este o sărbătoare păgână în care demonismul spiritual este la apogeu. Păstrarea Ignatului până în zilele noastre și tăiatul porcului înainte de Crăciun, chiar dacă a ajuns să fie mai degrabă o tradiție gastronomică, este dovada vie a rezistenței sărbătorilor păgâne în tradițiile românilor) a facut ca reactii din cele mai virulente de la “traditionalii” si crestinii romani sa rasara, asemenea habotnicilor religiosi care ataca pe oricine zice ceva legat de mantuirea neamului romanesc.:

 

observ ca unii uita de traditii ,de bunici si de familia ce era odata . Personal eu am trait aceste traditii si plus de asta ne puneau sange pe frunte ,ce credeti ,iautati ce traumatizata si obligata am fost ca eu ador aceasta traditie ,ah si inca ce traumatizati sunt copii mei ca anual participa cu drag la taierea porcului . Oare voi mancati doar ,,ierburi ” ??? Hai sa fim seriosi . Anul urmator vom fi acuzati ca trimitem copii la cersit ,si ei mergand la colindele de iarna .pfff

 

ALO ..ALO SINTEI PROSTI VOI NU SINTETI ROMINI

Asa este din batrini am ajuns la batrinete si tinem la traditie .

probleme totale psihice si fizice aveti voi, nu stiu unde si cum ati crescut si nici ce mancati

trebuia sa postezi si poza aia identica din copilaria ta calare pe porc …. asta e traditia!!

Bai fraților voi unde ați făcut sărbătorile de iarnă în copilărie , tradiția de taiere a porcului de Crăciun , unde sunt frate sărbătorile noastre , voi nu mai sunteți români , cu ce a greșit omul ăla că a făcut la copil o poza langa un porc sacrificat , ce ați pățit fraților .

Dacă ați trăit în Teleorman , da e o tradiție ! Dar nu cred că obliga cineva pe copii sa asiste ! Dacă asista , copilul o face pt că e curios … Și trebuiesc lăsați sa asiste , pt ca, mai târziu , să fie destul de bărbați să poată taia o găină …
Am văzut bărbați care pleacă de acasă , când se taie porcul …sau se ascund în camera și își acoperă urechile… Dacă ar fi după ei , și nu s-ar găsi la magazine animale și păsări gata sacrificate , toți membrii din familiile acestor bărbați, ar deveni vegetarieni …

pai daca e táiat,normal că are gatul spintecat și sângerând. Trebuia să facă poze cu porcul viu? Tu ce tai de craciun, capra?ce mănânci de sărbători ,iepuri? Lăsați figurile!

In spania in afara de corridas au si ei la Fel taierea porcului inainte de craciun, doar ca datorita unor prosti ca astia de la Alexandria, Teleorman, Romania se practica din ce in ce mai putin datorita interzicerii de sacrificare in anumite locuri, in sate mai mici (care sunt cu mult inainte ca orasele de la noi) inca se practica matanza(inseamna,,uciderea” porcului si se practica inainte de craciun)

În Spania este torrida de tauri … participă și asista copii de asta ce mai spuneti …….ei nu au nimic contra, noi tot timpul criticam

penibil e putin spus , astia sunt retardati mintal cu acte in regula

Pentru cei crescuti in incubator acesta imagine are un impact emotional crescut.

Ce bogată ar fi fost lumea dacă s-ar fi păstrat cu adevărat tradițiile. 😦 Rușine urmașilor poporului mayaş!

Ce va faceți voi cu copii voștri bine crescuți cu bani multi și la un moment dat ajung drogați că pentru un leu devin criminali și nu au văzut cum se taie porcul

 

Una peste alta, in Danemarca sau Japonia se macelaresc delfini, in Spania se ucid tauri, si in anumite tari musulmane femei prin lapidare sau decapitare, iar in ROmania se taie porci de fata cu copiii, si urcati pe cadavrul cu gatul sangerand, sub semn de fala. Toate izvorate din placere, nu din nevoia de hrana.

 

Traditii pagane izvorate dintr-o perioada mult dinainte de ev mediu, cand “traditia” era tortura oamenilor.

Invatam un copil ca e frumos si traditional crestinesc sa tai gatul unui porc, dar il admonestam cand omoara o pisica sau un caine (desi cam in aceleasi sate cu traditia joc de fotbal cu vezica urinara a unui animal cu gatul taiat se foloseste ca metoda de sterilizare la caini sau pisici inecatul puilor nou nascuti).

 

Suntem, totusi, in 2018, si parca, pe alocuri, traditia ar trebui sa fie omorata, si nu altceva. Si aici ne referim la inocenta, sanatate psihica si bun simt.

 

Fie care intelege ce, si , mai ales, cum poate, nu putem trai toti in acelasi secol.

 

Sarbatori fericite!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s