Sunt sarac. Si stiu asta.


Exista diferite tipologii de oameni de la care stii sigur ce raspuns vei primi daca le contrazici credintele.

Fiecare tipologie are un cliseu-etalon pe care il utilizeaza, habotnic (am adjectivitat substantivul ca formula stilistica), de fiecare data.

Spre exemplu, de la inceput de mileniu si pana in ziua de astazi, escrocii care se ocupa cu fraudele pe internet , autointitulatii, impropriu, “hackeri”, spun oricarui om care nu e ca ei “sarac”.

Desi ei insisi sunt niste saraci care, din disperarea de a-si depasi conditia, si incapacitatea de a accede la avere prin munca cinstita, au recurs la ilegalitati cu menirea de a se imbogati rapid si de a inlocui mancarea de cartofi si legume cu fripturi scumpe, si treningurile ieftine cu treninguri mai scumpe, bicicleta Tohan sau Pegas cu bolizi de sute de mii de euro.

Daca ii critici, in orice maniera, esti “sarac” si “frustrat”.

Ai vrea sa fii ca ei, dar nu poti, si de aceea esti invidios.

Cert e ca multi din aia care ii critica n-ar putea fi niciodata ca ei. Dar din alte considerente, de neinteles pentru primii.

Treceam strada intr-una din intersectiile cele mai aglomerate din Bucuresti, pe culoarea verde a semaforului. Cateva alte zeci de persoane, circa 50-60, odata cu mine.

Trecerea era efectiv blocata de o masina (din multe) care au fortat galbenul si, ca sa nu blocheze intersectia, blocheaza trecerea de pietoni.

Un cetatean i-a atras atentia soferului ca e pe trecere, la care soferul, foarte superior:

– Ce, ba, unde vrei sa ma duc?

Desi in mod normal sunt obisnuit cu situatii din astea, de data asta abordarea insului nu m-a lasat sa raman indiferent:

-Tu ai gresit, ba, ca ai fortat galbenul!

– Cu cine vorbesti tu cu “Ba”? , siderat scoate insul capatana pe geam

– Uite cu tine, ca blocasi trecerea, nu vrei si respect?

– Prostule!, ii striga un alt ins.

-Uite, ba, ca esti si prost, ii zic eu.

Individul era foarte afectat ca lumea indrazneste sa-i atraga atentia, chiar daca era vorba doar de 3 insi din 60 de oameni care se chinuiau sa treaca pe langa masina lui.

Si mai afectat parea sa fie de faptul ca i se raspundea cu aceeasi lipsa de respect pe care o avea el fata de pietoni.

Dupa ce se elibereaza trecerea, accelereaza si vine in dreptul meu, se apropie de trotuar, da geamul in jos si , cu un ranjet care parea mai degraba fortat, imi striga:

-Saracule! Ia zi, ba, saracule, e bine cu troleul? (replica pe care mi-a dat impresia ca a stat un pic sa o dospeasca cat a fost “blocat” de pietonii care traversau, de altfel, complet regulamentar).

Vazand ca ma apropii de el si ca ii analizez atat fata cat si masina, demareaza in tromba cand ii strig:

-Sarac esti tu ba, si taran cocalar prost, doar ca nu-ti dai seama!

I-as mai fi spus si de ce este sarac, doar ca clar nu ar fi inteles. Chiar daca avea o masina care nu era extraordinar de scumpa, dar nici ieftina, chiar daca statea cu orele in trafic doar ca sa fie el superior “saracilor”care merg pe jos, si chiar daca simpla lui atitudine il facea sarac, sigur n-ar fi inteles.

Dar faptul ca si-a asigurat “bolidul” la cea mai “coaja” societate de asigurare sigur l-ar face sa inteleaga ca e sarac.

Deci B 710 CLR, esti atat de sarac, ca ti-ai facut RCA la cea mai de top proasta firma de asigurare, doar pentru ca a fost cea mai ieftina.Pentru ca esti un sarac, iti faci RCA la cel mai mic pret, la cea mai slaba companie care achita paguba cu semn de intrebare, in timpul cel mai lung sau deloc.

Dar, desigur, ce conteaza saracii care au nesansa sa fie in calea ta, zeul “stau-intrafic-ca-am-masina-si-restul-saracilor-merg-pe-jos” ?

 

Evident, de rovigneta nici nu poate fi vorba, ca nu se pune daca mergi pe linia de tramvai.

Prost sa fii, noroc ca nu esti sarac care merge cu troleul.

Care are RCA mai scump decat coaja ta de masina :))

 

Pentru ca niciodata un om bogat n-o sa-i spuna nimanui ca e sarac.

 

Dar asta nu pot intelege decat oamenii cu adevarat bogati.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s