Un elev de liceu din Alexandria va da BAC-ul in SUA, si nu ar mai dori sa traiasca in Romania


Catalin este elev in clasa a XI-a la Colegiul National Alexandru Ioan Cuza (fostul Liceu IPTE) din Alexandria. Este pasionat de teatru si ciclism, si ii plac provocarile noi. Este unul dintre cei mai buni elevi din clasa sa si participa activ la evenimente culturale, de cate ori are ocazia, facand parte si dintr-o trupa de teatru formata din elevi de liceu.

Ultima clasa de liceu, insa, o va face la un liceu din Statele Unite ale Americii, acolo unde va sustine si examenul maturitatii, echivalentul Bacalaureatului din tara noastra.

Apoi, nu mai are niciun gand sa revina in tara. Isi doreste sa studieze in Olanda sau Danemarca jurnalismul sau actoria, si apoi vrea sa profeseze acolo sau in alta tara din Vestul Uniunii Europene:

“Romania nu este o țară care imi poate asigura un viitor, in special din cauza nivelului ridicat de corupție” spune sincer Catalin.

 

Cum a ajuns aici

 

Pentru ca este unul dintre putinii privilegiati care are aceasta sansa, pentru tanarul elev nu a fost usor: a trebuit sa sustina o gramada de teste si interviuri si etape de selectii, pentru ca, din aproape 1500 de elevi din Romania care au dorit sa acceada la aceasta oportunitate, sa fie selectat printre cei putin peste 200 de semifinalisti. Apoi a urmat o etapa biracratica, de schimburi scrisori intentie si depuneri de acte.

Pentru ca Vilae Catalin este unul dintre beneficiarii bursei FLEX (Future Leaders Exchange), un program finantat de guvernul SUA, bazat exclusiv pe meritocratie.

Cei care trec de toate etapele de testare si de interviul final au sansa sa faca un an academic de studii in SUA, sa locuiasca la o familie “adoptiva” si sa invete despre cultura americana, in acelasi timp reprezentandu-si propria lor cultura.

Intr-un cuvant: sa traiasca visul american.

Totul a pornit de la o intamplare, pe cand se afla la un targ de facultati din Bucuresti, a aflat pe ultima suta de metri a inscrierilor despre aceasta oportunitate si s-a decis ca nu are nimic de pierdut daca incearca.

In Alexandria, despre acest program nu s-a vorbit foarte mult, cel putin la nivelul clasei unde Catalin este elev, dar la alte licee, precum “Pedagogic/ Mircea Scarlat”, la unele clase, da.

 

 

Ce va urma pentru el

 

 

Dupa un an in care va trai precum un elev american de rand si in timpul caruia va studia in ultima clasa de liceu, elevul va sustine echivalentul examenului de Bacalaureat romanesc:  General Equivalency Diploma (GED) sau SAT, ambele recunoscute international, pe baza carora va putea sa se incrie la examen de admitere la o instanta de invatament superior din ROmania sau UE.

Catalin, insa, e decis sa opteze pentru alta tara decat Romania. De altfel, asa a si ajuns sa afle despre bursa pe care a castigat-o:

“Eu voiam inițial sa ma informez de o facultate in Anglia sau Olanda si am dat peste o tipa care mi-a prezentat programul
Mai avem o saptamana la dispozitie sa aplic
Și așa am zis sa-mi incerc norocul
Ce aveam de pierdut?”
Incurajat de parinti, descurajat de prieteni
“Părinții m-au susținut foarte mult in toata treaba asta cu bursa
Și da, cred cu tărie că acest an imi va largi orizonturile foarte mult
Și ,de asemenea libertatea de a-mi alege orele la care vreau sa merg ma încântă enorm.

 Cine m-a descurajat? Prietenii din Alexandria , care probabil habar nu au ce inseamna oportunitatea asta. adauga Catalin

Despre Alexandria, insa, Catalin nu are o parere extraordinara.
Intrebat daca isi vede un viitor in resedinta judetului aflata la 80 de km de Capitala, elevul spune:
Alexandria este un oras îmbătrânit, lipsit de orice instititie culturala.
De ce nu vreau sa raman in Alexandria? Este simplu: nu pot profesa in ceea ce vreau sa fac mai departe.

Ce este programul FLEX?

 

Despre bursele FLEX: The application process for the FLEX program has several stages, and competition is intense. Only about one in fifty applicants are ultimately selected.

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, fiind în al 25-lea an de existență. Programul presupune parcurgerea unui schimb de experiență cu durata de un an în Statele Unite ale Americii. Astfel, fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. În 2018-2019, la nivel global, aproximativ 800 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX.

Cine finanțează programul?

Finanțarea aparține în totalitate Guvernului Statelor Unite iar programul este administrat de Biroul Educațional și Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat. ECA încurajează înțelegerea dintre cetățenii Statelor Unite și cetățenii celorlalte state. Programul FLEX este sprijinit la nivel local de cetățeni și licee din Statele Unite ale Americii ce găzduiesc, educă și sprijină liceeni fără a primi vreo compensație financiară.

Criterii de eligibilitate:

Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

  • au cetățenie română;
  • sunt născuți între 15 iulie 2000 și 15 iulie 2003;
  • sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a
  • studiază limba engleză în liceu;
  • îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s