Scro-Fina şi Porcuşin [fabula]


Ferma animalelor- fabula sudistă (Animal Farm- 2018)

Sau : Ridicarea lui Porcuşin si Scro-Fina

Pe niste nesfarsite campii, pe marginea unui rau, intr-o vale, era o ferma de animale, care incepuse sa creasca pe cand stapanul Landului era un cizmar.

Ferma numara aproape 60.000 de animale, de la gaini zapacite, caini de paza si multi cai si magari de povara. In acea perioada era mult de lucru, si ferma tot crestea.

Avand multe animale harnice care aveau de munca, ferma se autogospodarea, iar una din regulile fermei era scrisa pe o pancarta agatata de un arbore secular:

“TOATE ANIMALELE SUNT EGALE.”

Astfel ca fiecare gaina oua, fiecare caine asigura paza si aducea vanatul, fiecare magar sau cal cara si muncea toata ziua, fiecare oaie sau vacuta dadea lapte si branza.

La un moment dat, cizmarul fu ucis de populatia Landului, si mai tot landul incepu sa decada, inclusiv ferma animalelor din valea de pe marginea raului.

Este momentul in care şoproanele incepura sa decada, iar ouale , laptele si branza nu mai puteau fi exportate in afara Fermei, asa ca momentul a fost propice pentru ca cei cativa porcusori din troaca sa preia initiativa, convingand restul animalelor ca Ferma urma sa prospere doar cu conditia ca ei sa vina la putere.

Dupa ce restul animalelor au fost convinse sa aleaga cativa conducatori ai fermei din randul porcusorilor, placa de pe arborele secular din mijlocul fermei animalelor fu modificata:

“TOATE ANIMALELE SUNT EGALE, DAR PORCII LE VOR CONDUCE PE RESTUL”

Dintre porcii de seama ai Fermei se remarca Porcuşin, care reusise sa castige increderea celorlalte animale cu promisiuni cum ca Ferma va ajunge cea mai frumoasa din land, si cu ospete la care oferea celorlalte animale bucati din mancarea care oricum li s-ar fi cuvenit.

Porcuşin deveni unul din cei mai iubiti porci de la Ferma animalelor, pentru ca era suficient de unsuros incat sa alunece printre celelalte animele cand i se cerea socoteala cu privinta la promisiunile faraonice neimplinite.

Cum Porcuşin tot crestea, aparura si alti porci unsurosi care doreau sa se infrupte din troaca cu bunatati ale conducatorului Fermei.

Si, pentru ca Ferma nu evolua deloc in sensul promis, Porcuşin realiză ca cea mai buna metoda este nu numai cu ospetele dinaintea alegerii conducerii Fermei, dar prin informarea in sensul dorit a restului animalelor, pe care le vedea doar din 4 in 5 ani, cand se alegea conducerea Fermei.Asa ca a infiintat presa porcilor.

Intre timp, Ferma, din 60.000 de capete, se depopulase masiv, multe animale tinere plecand la alte Ferme sau in alte Landuri, unde erau platite corect conform muncii si pregatirii, iar in Ferma ramasese o populatie imbatranita de animale nostalgice pentru vremurile trecute.

Stiind ca numai prin controlul informatiilor si maselor isi poate continua ospatul, Porcuşin angaja o scrofica pentru a-i crea o imagine cat mai buna in fata animalelor care il vedeau din ce in ce mai rar: Scro-Fina

Pentru asta, pe arborele secular fu din nou modificata pancarta, pe care Scro-Fina, usor agramata, scrise:

“TOATE ANIMALELE SUNT EGALE, DAR PORCII E MAI EGAL-I CA RESTUL, SI CEL M-AI EGAL PORC E PORCUsHEEN”

Scro-Fina ii pupă copita lui Porcuşin si ii promise linguseala vesnica, si un nou mandat de la animalele care erau mintite in continuare ca Ferma nu se dezvolta din cauza unor interese oculte ale unor animale de la alte Ferme pe care nu le vazuse nimeni, sau care nici nu existau.

Pentru munca prestata, Scro-Fina reusi sa se imbogateasca, devenind dintr-o purcea cu situatie modesta ditai scroafa bogatasa.

Pentru a beneficia de norma de hrana sporita, Porcuşin o unse pe Scro-Fina drept Politista Locala a Porcilor, aceasta avand mai multa mancare in troaca decat restul porcilor.

Pentru a-si asigura sprijinul celorlalti porci, Porcuşin le oferea diverse lucrari in cadrul Fermei, cand se strica cotetul gainilor, in loc sa il repare cu suma care ar fi costat, isi punea un porc prieten sa-l repare cu o suma mult mai mare.

Dar porcul prieten nu-l repara el, ci isi infiinta o firma la care angaja magari morti de foame care, neavand de munca in Ferma, acceptau sa lucreze pe un salariu de nimic.

Si atunci, iar modificara pancarta de pe stejarul secular din mijlocul Fermei Animalelor:

“PORCII CONDUC FERMA, MAGARII TRAG DIN GREU DUPA CUM CANTA PORCII”

Si in felul asta, toti porcii din anturajul Scro-Finei si lui Porcuşin , inclusiv sotul Scro-Finei creara un monopol al firmelor unde mentineau scazute, la ce nivel voiau, salariile magarilor care trageau din greu.

Cum unele animale resimteau apasarea, Porcuşin si Scro-Fina montara difuzoare in Ferma din care sa rasune zilnic muzica patriotica animalica!

Iar arborele secular din centrul Fermei fu taiat, pentru ca animalele sa uite de pancarta si de regula de baza, care, initial, spunea ca

“TOATE ANIMALELE SUNT EGALE.”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s