Caracterizarea lui Emilian din opera Umbre


In Opera Umbre, la finalul capitolului 10, apare un personaj episodic care, din urmatorul capitol, capata rol de personaj secundar pentru restul sezonului.

Emilian apare ca un personaj deraiat cu fetishuri sexuale si disfunctie erectila, care, apeland la serviciile unor prostituate din camera unui hotel de lux din Bucuresti, devine foarte agresiv in momentul in care isi pierde erectia, si incepe sa bata prostituatele, acuzandu-le pe acestea ca fiind vinovate de problema lui sexuala.

Intamplarea face ca proxenetul fetelor, Sabin, eliberat in aceeasi zi din Penitenciarul Rahova, sa le faca o vizita acestora in camera in care isi desfasurau activitatea.

Agresiv initial, Emilian se angajeaza intr-o lupta corp la corp cu smardoiul Sabin, insa, vazand ca este domitat fizic, se da batut si chiar se umileste singur cu intentia de a scapa fara rani suplimentare din altercatie.

Iesirea din scena a personajului Emilian , in capitolul 10, ne arata un individ slab, urat fizic, care poarta chiloti tanga, specifici femeilor, mergand cu coada intre picioare pe culoarul hotelului, tinand hainele in mana.

Nimic nu prevestea faptul ca va mai aparea acest personaj in urmatoarele capitole, cu atat mai putin faptul ca avea sa capete un rol principal.

Desi opera Umbre , cel putin in primul sezon, prezinta viata unui interlop, avand ca personaje principale o grupare infractionala din Bucuresti, actiunea gravitand in jurul “eroului” Relu, un taximetrist-recuperator care comite ilegalitati dintre cele mai variate, pana la omor, in sezonul doi, prin aparitia personajului Emilian, prezinta si un “erou” de cealalta parte a legii, cum cum se si prezinta in dialogul final al sezonului:

Emilian: -Si noi cum mai dam de tine, daca te muti?

Relu: -Care noi?

Emilian: -Sa zicem ca linia asta e legea (traseaza o linie imaginara pe canapea, intre el si Relu). Tu esti de partea asta, si noi de partea astalalta.

Emilian in dialogul din finalul sezonului II Umbre cu Relu

 

Cu toate acestea, Emilian este departe de a fi un personaj pozitiv.

In capitolul 11 aflam ca este tinut intr-o functie in Politie de catre seful de serviciu care ii este si ruda, si, pentru a razbuna bataia primita in camera de hotel de catre Sabin, sageata interlopului Capitanul, doreste sa i se atribuie dosarul acestuia din urma, pentru a destructura gruparea, fapt pe care il ia ca o vendeta personala.

Emilian este un personaj malefic, cu deviatii sexuale si de comportament si vadite probleme mintale: agreseaza persoane fara aparare, in timp ce fuge de cei carora le este egal sau inferior fizic (episodul de la intrarea din statia de metrou, in care fuge de doi tineri, dar ulterior bate un om al strazii, fara niciun motiv, or cand batjocoreste batrana in casa careia a intrat prin amenintare, pentru a fila locuinta lui Sabin), il excita sexual moartea persoanelor fara aparare (episodul in care soferul de pe ambulanta este impuscat pe camp, desi nu reprezenta niciun pericol) sau violul (atunci cand o agreseaza sexual pe Nico in biroul sau profesional).

Ii place inclusiv sa isi bata joc de colegii care nu pot reactiona ca urmare a faptului ca acesta beneficiaza de protectie din partea superiorului, si prezinta elemente vadite de psihopatie, bucurandu-se de moartea unor persoane nevinovate, fiind, in acelasi timp, consumator de droguri de mare risc.

Atunci cand se enerveaza, se exteriorizeaza subit prin impulsuri violente si distrugere a obiectelor care ii stau in cale.

 

Ca si creionare intelectuala, autorul scenariului, Bogdan Mirică, in dorinta de a portretiza un personaj puternic, dar si replici amuzante, il prezinta pe Emilian ca pe un tip cult, cu un intelect peste medie chiar si cu simt al umorului.

 

Atribute care, coroborate cu rautatea personajului, fac din Emilian un (anti)erou eminamente malefic.

 

Si, cu toate ca reprezinta “baietii buni”, face ca personajul cu care empatizeaza publicul, chiar daca este inclusiv criminal, sa ramana Relu, din, probabil, cel mai bun serial romanesc din toate timpurile.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s