Eugen Ovidiu Chirovici- O revelatie captivanta


Mason, publicist, jurnalist, economist, fost secretar de stat si consilier al BNR. Detinator al multor premii si distinctii, printre care si Ordinul “Steaua Romaniei”, Eugen Ovidiu Chirovici, recunosc, spre rusinea mea, ca nu mi-a fost un nume cunoscut pana ca cineva sa nu-mi ofere, spre citire, cartile lui, pentru atunci cand aveam sa calatoresc si nu aveam ce citi intre si pe zboruri.

Spre bucuria mea, nu am avut timp de citit in respectivele calatorii, si am putut sa savurez pana acum doua dintre operele sale in linistea caminului.

Ambele sunt schitate pe acelasi tipic de roman pshihologico-politist, ambele avand actiunea plasata in statele unite, parand scrise de un american get beget.

Modul in care tipul descrie strazile din NYC , dar si din Paris, imi inspira un om care a calatorit mult.

 

Si, mai mult, un tip care a citit carti si vizionat multe filme de profil.

 

Cel putin Sanitarium are elemente clare de inspiratie din nuvela lui Dennis Lehane (Shutter Island), care a inspirat si filmul cu acelasi nume avandu-l protagonist pe Di Caprio, sau romanul Shining de Stephen King, si din filmul omonim, inspirat dupa roman , in regia lui Kubrick.

Un cuplaj din cele doua, Sanitarium are originalitatea sa, si, asemenea putinor carti, a reusit sa ma captiveze din prima clipa si pana in ultima.

 

Modul cum Chirovici descrie atat personaje, cat, mai ales, situatii si locuri plasate in diverse state din SUA iti inspira, cum spuneam, un cetatean american, nicidecum un roman nascut si crescut in Romania.

Inteleg de la aceeasi persoana care mi-a oferit cartile ca consoarta lui este cetateanca SUA, si l-ar fi ajutat in credibilizarea locatiilor din state, insa asta nu-i umbreste nicidecat talentul scriitoricesc de a te plasa in mijlocul lucrurilor.

 

Mai mult, inteleg ca ultima lui aparitie, “The Book of Mirrors” (Cartea Oglinzilor), tradusa in peste 20 de limbi, este tratata in limba engleza ca o scriere foarte buna , precum Cioran devenise un foarte bun francofon nonfrancez.

Am pastrat pentru final acest roman, despre care, de asemenea, am auzit ca sunt tratative pentru a fi ecranizat.

 

Insa, cu toate elementele din cele doua pelicule antementionate, cred ca si Sanitarium ar avea succes intr o ecranizare. SI inca una de box-office.

 

Nota bene: Aceasta postare este scrisa din dorinta de a trata si lucruri care ne plac, fiind mult mai predispusi de a face vorbire despre cele care ne impresioneaza negativ, uitand sa mai precizam de o carte, un film, o persoana care ne-a marcat in mod pozitiv.


3 thoughts on “Eugen Ovidiu Chirovici- O revelatie captivanta

  1. Imi place Cartea Oglinzilor. Nu-mi place mutismul colegilor de breasla ai dl. Chirovici in fata acestui succes international. Ca si cum n-ar fi! Sau ca si cum astfel de performante ar fi la indemana oricui.
    Precizez ca a scris cartea in limba româna, traducând-o în engleza cu ajutorul unui prieten. Deci comparatia cu Cioran deocamdata nepotrivita.

    1. conf inf mele, a scris -o cu aj sotiei in engleza, cat despre mutismul colegilor, va dau dreptate, ar fi trebuit promovat si apreciat, nu ignorat, dar unde calitatea e mica, invidia e mare. ma refer, desigur, la calitatea umana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s