Alexandria, sufocata de casele de pariuri si pacanele


Cristi* are 15 ani si este elev la Scoala 3 din Alexandria.

Ii place sa joace fotbal in curtea scolii, iar echipa lui preferata este Dinamo, din Romania, si FC Barcelona, din afara. Mai “tine” si cu Real Madrid, dar daca joaca cu Barcelona, si-ar dori ca aceasta din urma sa castige.

Atat de mult tine incat, in zilele cu meciuri, iese de la scoala 3 si merge pe centrul pietonal din Alexandria sa parieze banii de pachet pe care ii primeste de la parinti.

Nici nu ii este greu, prima agentie de pariuri este la mai putin de 15 metri de unitatea de invatamant.

L-am intrebat daca ii este permis accesul in interior, desi pe usa scrie ca este interzis accesul minorilor.

-Glumesti? Niciodata nu mi-a zis nimeni nimic.

-Si pariezi zilnic?

-Nu, dar mai merg cu colegii cand sunt meciuri.

-Iti e mai usor cu noua agentie de pariuri deschisa fix langa scoala?

-Nu, ca are cote proaste, eu pariez numai la [….].


Asadar, desi e elev de gimnaziu, minor, Cristi deja are o casa de pariuri preferata si e expert in cote.
Spune ca a castigat de cateva ori cateva zeci de ron, si, o data 800 de ron, din care si-a luat un trenning si si-a cinstit colegii cu care merge la pariuri si cu care joaca fotbal, iar ca pe restul i-a “bagat” in pariuri si pacanele. Omita sa ne spuna, insa, cat a pierdut, pentru ca nu a contorizat si nici nu vrea sa se gandeasca la asta.

Pentru ca absolut toate agentiile de pariuri din Alexandria au atat posibilitatea de a paria pe meciuri si evenimente sportive, cat si aparate de joc, intitulate “pacanele”.


Sunt cateva zeci, si, intr-un oras cu numai 42.000 de locuitori, au impanzit centrul pietonal de la un capat la altul, dar si bulevardele principale.

De altfel, daca vii spre Alexandria pe drumul european, dinspre Craiova, ai surpriza ca in putinele sate prin care treci sa vezi nu una, ci chiar 2 sau 3 astfel de agentii de pariuri, pe marginea soselei. Uneori, sunt mai multe decat magazinele alimentare.

Iar fix la intrarea in municipiul resedinta de judet troneaza, mare, ca o constructie de “bun venit”, sediul unei agentii de pariuri.

Este una din cele 4 filiale ale unei case de pariuri, insa Alexandria are aproape 30 de astfel de asezaminte, majoritatea la parterul blocurilor.

Cu denumiri care te indeamna sa castigi, gen Winner, Fortuna, SuperBet si cu sigle cat mai colorate si pliante pe geamuri cu stelute si cladiri din metropole americane care , conform legii, sa nu permita vizibilitatea in interior.


Insa, in spatele afiselor colorate cu stelute si luminile New York-ului se afla oameni din toate categoriile sociale, de la cetateni de etnie, alcoolici, batrani, parinti, oameni ai legii in uniforma, pana la copii care, teoretic, ar trebui sa aiba accesul interzis in locatia respectiva.

In Statele Unite, multi doctori trateaza mania jocurilor de noroc si a pariurilor ca o boala a creierului.

In Alexandria, nu numai Cristi, elevul de la Scoala 3, “baga la pariuri”, dupa cum spune. Sunt multi pustani care iti dau ultimii bani pentru “cote bune”, printre care si Alina*, care are 13 ani, care merge cu prietenele la pariuri. Insa are mare grija cand intra intr-o astfel de agentie, nu pentru ca i-ar putea fi refuzat accesul, ci pentru ca se teme sa nu se intalneasca cu tatal ei pe acolo, care are acelasi hobby: “bagatul la pariuri”.

Tatal Alinei este seful unui serviciu in Alexandria, si ambii, asadar, fac parte dintr o familie buna.

Pentru ca aparitia caselor de pariuri in Alexandria nu s-a datorat numai persoanelor din patura de jos, care isi dau si ultimii bani pentru un posibil castig. Ci a cuprins, asemenea unei caracatite, oamenii din toate categoriile socio profesionale.

Acest lucru se intampla din cauza unei portite din creierul uman, de care profita toate aceste companii de pariuri.

Creierul uman detine un sistem de recompensa, care este stimulat atunci cand se castiga ceva. Functioneaza pe acelasi principiu ca si drogurile sau alcoolul, si esti dispus sa renunti la ceva de o anumita valoare ca sa castigi altceva de o valoare mai mare.

Multi oameni devin astfel dependenti de pariuri, ajungand sa acumuleze datorii sau chiar sa fure pentru a putea sa-si alimenteze nevoia de nestapanit de a “baga la pariuri”

Iar acest lucru explica si numarul extrem de mare de agentii de pariuri, online si fizice, care activeaza, legal sau ilegal, pe teritoriul Romaniei.

Iar acest lucru este cu atat mai vizibil la nivel micro, ca intr-un oras mic precum Alexandria, unde numai la inceputul anului 2018 3 astfel de localuri s-au deschis, luand locurile unei sucursale de banca, unui magazin de telefonie (situat la 10 metri de o scoala) si a unui magazin de haine.

Un numar mic daca e sa consideram cele deja cateva zeci existente, dar un numar enorm pentru un oras atat de mic.

Intr-o astfel de agentie de pariuri se joaca, zilnic, cateva sute de euro, fiind zile cand se depaseste mia. Enorm, daca tinem cont de veniturile alexandrinenilor si salariul mediu din Teleorman, cel mai mic din tara (mai mic cu peste un sfert decat media nationala)

foto (c) Observator.tv

Atat de mult se pariaza si se joaca la pacanele la nivel national, incat , pentru a combate evaziunea fiscala, Guvernul Romaniei a infiintat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, care, printre altele, a introdus si o taxa anuală de viciu pentru fiecare pacanea: 400 EURO. Pe langa aceasta taxa, se plateste si taxa de licentiere de 10.000 EURO, valabila 10 ani, o taxa de functionare pentru aparatele de tip slot machines (pacanele), dar si taxa de verificare anuala tot pentru pacanele.

Asa ca e inutil de ghicit care sunt rulajele anuale ale unei astfel de agentii de pariuri care, pe langa taxe si impozite, plateste anual cateva sute bune de euro pentru fiecare aparat de joc.

Rulaje care oglindesc apetenta tot mai in crestere a alexandrinenilor de toate varstele pentru jocuri de noroc, care se vad si in sacii cu bani ridicati la finalul programului de la anumite sali de jocuri din zona centrala a Alexandriei.

Iar celor cateva zeci de agentii de pariuri din Alexandria, toate cu pacanele , li se adauga cele 6 agentii loto, de asemenea, dotate cu pacanele si posibilitati de a paria.

Iar nu de putine ori activitatea de a paria genereaza conflicte sau comportamente antisociale, existand mai multe cazuri de certuri in incintele caselor de pariuri din Alexandria, cu o ocazie un tanar de 22 de ani chiar distrugand un astfel de aparat pentru ca a pierdut o suma mare de bani jucand la aceasta.

 

Una peste alta, acolo unde e cerinta, este si oferta!

Si atunci sa nu ne plangem ca nu avem nicio librarile in tot judetul, si ca avem zeci de agentii de pariuri si de pacanele.

 

Pentru ca, nu-i asa, in ziua de astazi suntem prea ocupati sa traim, si nu sa citim prin carti ce au trait sau ar fi vrut sa traiasca altii.

 

Desigur, intrebarea simpla si corecta pe care ne-o putem pune este: Chiar traim?

 

 

*Cristi si Alina sunt nume fictive date celor 2 minori care pariaza in Alexandria


One thought on “Alexandria, sufocata de casele de pariuri si pacanele

  1. Cu cat tara are educatia mai slaba cu atat apar asemenea tentatii.Educatie slaba-saracie- pariuri.Oare traim? Da, intr-o bula….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s