Cainele fripturist, la paza democratiei.


Desi nu am dat nume, foarte suparate anumite persoane din presa locala din Teleorman pe noi cand, pe buna dreptate,  credem, am numit o parte din lucratorii din presa ca fiind otrepe.

Spunem lucratori din presa pentru ca nu le putem spune jurnalisti.

Sunt oameni talentati in Teleorman care fac presa, si sunt oameni care n-au nicio legatura, macar tangentiala, cu meseria asta, dar care se autointituleaza “jurnalisti obiectivi”, desi in viata lor n-au facut o investigatie de presa.

De relatat accidente si dat copy paste dupa comunicate de presa se poate ocupa si un copil de clasa a III-a, daca primeste tema asta. Compuneri de scoala primara poate scrie oricine. Si, poate, ca un elev cu o tema data, ar scrie o compunere sincera, asa cum simte si percepe el realitatea.

Dar sa revenim la presa din Teleorman.

In ciuda culturii populare a locului, in Teleorman se intampla lucruri. Multe demne de investigatii de presa. In lipsa unor investitii non-politice, care sa confere o cat-de-cat independenta editoriala, presa locala nu isi permite astfel de investigatii de presa.

Si nu ca nu si-ar permite, material, sa le realizeze.
Ci, probabil, daca le-ar face, ar avea de suportat consecinte, in special de natura materiala.

Si atunci, presa locala e, in mare parte, precum un caine de paza al democratiei in lant, eventual si cu botnita pusa daca isi mai permite sa latre prea tare.

Daca mai chelalaie, slabit, uneori, mai primeste un os.

Si tace de tot.

Si mai e si o parte a presei care aproape ca blasfemiaza insusi conceptul de Jurnalism: oameni fara caracter care santajeaza pentru bani sau foloase constand chiar si in locuri de munca. Contracte fictive de sponsorizare sau publicitate care mascheaza un santaj sau un pact al obedientei cumparate.

Sa ne fie cu iertare, dar noi numim astfel de oameni otrepe.

La fel cum ii numim pe cei care, prin coloana vertebrala lipsa, contribuie decisiv la stingerea luminii in judet.

Pentru ca, de multe ori, Teleorman e in intuneric.

Singurele surse de informare ale majoritatii populatiei sunt reprezentate de doua televiziuni nationale detinute de infractori, care manipuleaza intru interesele acestora si ale camarilelor lor din teritoriu.

In Alexandria, spre exemplu, din 2 televiziuni locale, 2 posturi de radio si peste 10 publicatii (ziare si online), ani de zile, niciuna nu a relatat ceva despre primarul municipiului , pret de 3 mandate, in afara de laude, mai mult sau mai putin mascate.

Si este destul de dubios aspectul ca un edil sef despre care tot orasul vorbeste ca isi remunereaza rude si prieteni din bani publici, prin diverse contracte, care acorda autorizatii ciudate de constructie si care monteaza boxe prin absolut toate parcurile din oras sa nu fie macar criticat constructiv, macar de o parte din presa.

Si mai rusinos este faptul ca atunci cand primarul Alexandriei este subiect in mai toata presa nationala, presa locala sa taca eminamente.

Si, cand se intampla ca, timid, doua publicatii sa relateze despre posibilele ilegalitati comise de ipochimen, acesta sa ameninte ca va angaja detectivi particulari care sa afle “cine a dat comanda”.

Pentru ca deja politicienii cam asa vad “presa”. Precum o comanda de pizza.

Ne-am fi asteptam cel putin la o solidarizare a presei locale in aceasta privinta, insa tot presa nationala a fost cea care a relatat.

Pentru ca presa locala nu se solidarizeaza nici cand o jurnalista este atacata de un clan interlop, inclusiv in sediul politiei, si nici cand un ziar este actionat in instanta pentru a fi redus la tacere prin ordonanta presedentiala de tribunal.

Si nu numai ca nu se solidarizeaza, dar se parasc unii pe altii la politicieni. Aceiasi politicieni care tin cainele de paza in lant, caruia ii ofera un os si pe care il bat cand nu executa comanda.

Si vorbim de anul Domnului 2017.

Acelasi an in care, in preziua de ignat, primarul Alexandriei invita presa locala la o masa festiva, exact la restaurantul afaceristului despre care mai tot orasul vorbeste, pe la colturi, ca s-a imbogatit din contracte cu municipalitatea, ca livrand de la mai toate materialele de constructii utilizate in urbe, pana la panouri cui leduri puse prin diverse locuri pe unde nu le citeste nimeni.

Desigur, presa nu relateaza asta.

In schimb, se afiseaza in poze cu persoane asupra carora exista suspiciunea ca ar comite fraude cu banii municipalitatii, or cel putin sunt incompatibile cu functia detinuta, gradul de rudenie cu primarul, si afacerile cu primaria.

Iar daca ai curajul, ca cetatean, sa prezinti ilaritatea, sau penibilitatea, dupa caz, a astfel de aspecte, esti imediat marginalizat.

Pentru ca in Teleorman exista un singur adevar: cel prezentat de Ministerul Adevarului, filiala Alexandria. Iar cine spune altminteri este cel putin marginalizat, daca nu ostracizat.

In Teleorman, parte din presa sare de cur in sus ca este judetul facut de ras la nivel national, neconstientizand ca prin actiunile si neactiunile acesteia a participat activ, ani de zile, la cauza pentru care judetul este rasul tarii: ultimul la raport angajati/pensionari, la salariu mediu, la alfabetizare, si primul la procentul de asistati social.

Ati auzit vreodata presa locala din Teleorman sa prezinte astfel de lucruri, sau doar sa critice feroce pe oricine are curajul sa spuna un adevar?

Singurele doua publicatii care au indraznit asta, recent, au fost amenintate ca li se va pune o bomba la sediul ziarului, de catre un cont fals de facebook foarte apropiat de Primaria Alexandria.

In rest, o data la 4 ani, vin contractele de campanie, si o data inainte de ignat, o friptura.

Nu-i mult, dar e mai bine decat sa fii haituit, amenintat cu detectivii de catre primar si cu bombe de catre postaci, si aratat cu degetul, riscand sa nu mai fii angajat nicaieri intr-un judet in care politicul reprezinta majoritatea investitiilor.


One thought on “Cainele fripturist, la paza democratiei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s