Avatarul surogat


Cu un an inainte sa apara primele telefoane mobile in Romania, nu exista nevoia de telefonie mobila.

Sau , cel putin, nu era exprimata, intrucat nimeni din publicul larg nu solicitase asa ceva.

Se intampla in 1997.

Astazi, 20 de ani mai tarziu, oamenii nu concep viata fara telefoane.

Insa telefonul nici nu mai are ca principala functie cea care ii confera numele.

Deunazi alergam in parc, si vad trecand pe langa mine un tip care avea pe brat un ecran mare din care se auzea o voce care ii spunea ce viteza are, cate calorii a ars si care ii sunt bataile inimii, precum si cata apa trebuie sa bea.

Si ma gandeam cat de mult am evoluat, tehnologic , in doar 20 de ani.

Imi amintesc ca exact asa arata lumea viitorului din benzile desenate pe care le citeam, copil fiind.

Lipsesc, in schimb, farfuriile zburatoare, dezvoltarea sociala, si, de multe ori, umanitatea si empatia.

Avem drone, telefoane-smart, televizioare smart, masini smart.

Avem multe lucruri care depasesc la capacitate mult oameni cu intelect redus, in schimb nu ne putem dezvolta ca oameni, ci, dimpotriva, aparenta apropiere pe care ne o confera gadget-urile la care ne conectam social virtual ne creeaza o stare de autism in realitate.

In urma cu mai mult de 20 de ani, eu invatam la un institut ce insemna prima comunicare virtuala, dinaintea introducerii emailului si internetului in Romania.

Eram niste copii care descoperisem comunicarea in retea, in aceeasi incapare, intr o fereastra rudimentara care se poate compara cu defunctul yahoo messenger sau actualul facebook messenger sau whatsapp.

Si atat de fascinanti eram sa ne scriem intr un monitor, sa tastam un text la care sa primim raspuns, incat vreo 2 ore numai asta am facut, uitand, de fapt, ca interlocutorii eram tot noi, cativa indivizi aflati la cativa metri unul de celalalt , intr un spatiu deschis din aceeasi incapere.

Si ma gandesc la faptul ca daca in 20 de ani am evoluat tehnologic atat, si am involuat pe masura, preferand programe de dating online decat uitatul in ochii celuilalt, curtatul si flirtatul, incat ma intreb cum se va face sex peste 5 ani.

Dar vad deja sex doll-urile inventate de chinezi pe scara larga, si ma uit la filmele SF de astazi care, eminamente, ma ingrozesc.

Pentru ca pelicule precum surrogates exprima deja o realitate cruda prin avataruluile noastre pe care le prezentam in virtual, care sunt cu mult diferite de ceea ce suntem noi in realitate.

Si intrebarea mea nu este daca mai suntem, ci cat timp vom mai fi!

Oameni!

Advertisements

1 Comment

  1. Pai mai om, cine plm are timp de “uitat in ochii” nustiuce, cind tu din o suta de mii de muieri daca poti alege doua cu care sa poti suferi sa stai la masa o ora intreaga ? Normal ca le selectezi online intii, ca e fix atita de ieftin cit si merita marea massa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s