Dupa maririle de salariu: Destituiri de personal la Primaria Alexandria si Directia Sociala


In vara acestui an a intrat in vigoare legea salarizarii, care a adus modificari la modul de salarizare in cadrul administratiei publice locale.

“Singura modificare de structură s-a făcut la administraţia publică locală, în sensul că se dă o limită minimă – salariul minim pe economie – şi una maximă.

După intrarea în vigoare a acestei legi a salarizarii, este adevărat, fiecare primar se va uita atent la câţi angajaţi are în subordine, pentru că va avea un buget clar şi va şti câţi îşi permite să plătească” a declarat la momentul respectiv ministrul muncii, Lia Vasilescu.

Legea 153/2017 a intrat in vigoare pe 1 iulie 2017, iar primul care s-a grabit sa profite de prevederile acesteia a fost chiar primarul Alexandriei, Victor Dragusin, care si-a dublat salariul fix din acea luna, incasand 12.000 RON brut, fapt care a facut inconjurul presei centrale la momentul respectiv.

Nu numai atat, dar, pentru a eficientiza aparatul local, spune el, a marit salariile tuturor celor angajati la Primaria Alexandria.

Secretarului municipiului i s-a marit  salariul de bază de 10.000 lei, în timp ce arhitectului şef la 8.000 lei. De asemenea, un director general sau un director executiv, grad II, va lua tot 8.000 lei, în timp ce un ocupant al aceleiaşi funcţii, dar grad I, va încasa 7.500 lei.

Şefii de serviciu vor duce, lunar, acasă, un salariu de bază de 6.000 lei, în timp ce şefii de birou vor încasa 5.300 lei.

Auditorii din Primăria Alexandria au, pe noua grila, salarii cuprinse între 3.000 lei şi 4.200 lei, în funcţie de gradul profesional. În funcţie de acelaşi criteriu, consilierii încasează între 2.200 şi 3.900 lei, lunar.

Administratorul public al municipalităţii va avea un venit lunar de 11.500 lei, a informat presa la momentul respectiv.

 

N-au trecut bine doua luni de atunci, ca acum Primaria Alexandria face o serie de destituiri, in cadrul unei reorganizari.

Adica mai intai a marit toate salariile, iar acum da afara din angajati.

Totul e facut prin HCL si aprobata reorganizarea cu organigrama vizata de ANFP.  Hotararea de consiliul local 233 din 24 august, care aproba reorganizarea si destituirile, face referire in primul rand la expunerea de motive 22206 din 17 august.
Insa documentul, intitulat expunere de motive, prezinta doar modificarile organigramei aparatului primariei, fara a prezenta niciun motiv al reorganizarilor.

Faptul ca expunerea de motive nu expune, de fapt, niciun motiv al reorganizarii si destituirilor, a starnit numeroase controverse in randul angajatilor primariei, atat dintre cei care se vor trezi dati afara dupa ani buni de munca, dar si dintre cei care se pot trezi pe posturi inferioare, in cazul in care ar castiga concursurile pentru posturile vacante conform reorganizarii.

 

Din rumoarea iscata cu aceasta ocazie se aud tot felul de variante, mai mult sau mai putin credibile, printre care si faptul ca Directia Administratie Publica Locala a fost desfiintata doar pentru a fi data afara Baicu Rodica, directorul executiv, cu studii de specialitate in administratie publica si cu o experienta vasta pe post,  iar implicit cei mai multi aflati in cadrul acestui compartiment s-au trezit pe lista celor care vor ramane fara loc de munca.

 

Alte voci acuza ca cei din conducerea primariei isi fidelizeaza persoanele apropiate cu salarii mai mari, dand afara angajatii care, desi isi fac treaba, nu le sunt credinciosi:

“E prapad la Primaria Alexandria… Dragusin da salariatii afara pe niciun criteriu legal. Ii opreste doar pe cei care-l servesc si sunt dati afara aproape numai oameni care-si fac treaba. Guvernul a dat ca prin Legea salarizarii sa fie stabilite salariile si aprobate atat cat poate sustine bugetul…el a facut salarii mari si acum spune ca nu poate sustine dar ii opreste tot pe ai lui. Adica a marit salariile ca stia ca le mareste ptr ai lui si pe ceilalti ii da afara.

Unii dau concurs, altii plang, altii umbla ca nalucile!

Din presa nimeni nu vrea sa scrie nimic. In loc sa ridice nivelul de trai al orasului, acest primar impreuna cu adminstratorul orasului taie si spanzura, rade in fata iar pe la spate baga cutitul! In loc sa infloreasca orasul, acesta va mai ingrosa randul somerilor pentru ca, sustine el ca rata somajului nu e ridicata cum spun statisticile.”

Sunt date exemple de angajati pe  posturi care ar fi date “cu dedicatie”, care nu au studii de specialitate, care nu isi fac treaba, sau care au studii in cu totul alte domenii fata de postul ocupat. Mai exista si caz de pensionari angajati pe colaborare, cum ar fi secretara primarului, care incaseaza atat pensie, cat si salariu.

Pe de alta parte, noi ne-am interesat cu privire la angajatii care ar urma sa ramana, si, pe langa cazuri precum acestea, exista si  profesionisti care isi fac meseria in mod onest, chiar daca sunt apropiati de partidul aflat la guvernare.

In schimb, unui angajat din Primarie i s-a facut rau cand s-a trezit pe lista celor de care municipalitatea se va descotorosi, avand postul desfiintat, si a intrat in concediu medical.
Nu ar fi singurul caz de angajat intrat intr -o pasa proasta. In urma nu cu mult timp, o tanara a castigat cu nota maxima concursul pentru Resurse umane , la Salarizare. Aceasta nu ar fi fost train-uita, nu i s-ar fi prezentat atributiile si nu i se aloca de munca, mai mult, nici nu ar fi fost bagata in seama de colegi, aceasta ajungand sa planga pe holuri, si, dupa o luna sa-si depuna demisia, nereusind sa se integreze in colectiv, astfel vacantand locul care ar fi fost ocupat rapid prin concurs de altcineva.

 De altfel, destituirile nu se vor opri la nivelul Primariei Alexandria.

Acestea vor viza si serviciul public local Directia Generala de Asistenta Sociala Alexandria, care se va reorganiza, potrivit referatului semnat de directorul Ioan Voicu.
O eficientizare a aparatului public local nu strica niciodata, dar este important de stiut pe ce criterii se fac departajarile, pentru ca sunt multe voci care sustin ca acestea nu sunt facute in urma unor evaluari , ci pur si simplu pe motive de “cumetrii” si favoritisme, si nu pe competente, ca dupa aceea ne miram de dezinsectiile facute toamna, pe cod galben de vant, de soselele asfaltate in valuri, de pistele de ciclism de la padure trasate in batjocura si apoi acoperite de un nou strat de asfalt, peste asfaltul degradat, de stropitori care uda bancile si stalpii de electricitate, si nu florile, dar si de borduri vopsite irational si in batjocura, care murdaresc incaltarile si autovehiculele cetatenilor.
De aceea consideram ca o clarificare si o mai multa transparentizare nu ar strica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s