Parcarea in Alexandria- Intre lipsa locurilor si nesimtire crasa


Alexandria, resedinta judetului Teleorman, ca orice oras in dezvoltare din tara, se confrunta cu o problema, ar spune unii , universal valabila: lipsa locurilor de parcare.

 

In urma cu nu mai mult de doua decenii, fata Alexandriei in zonele strazilor centrale arata cu totul altfel decat in prezent: perdele de vegetatie umpleau multitudinea de spatii verzi care intercalau partea carosabila de trotuarul destinat pietonilor.

O gramada de arbori tronau falnici pe aceste strazi, bucurand cetatenii atat vizual, cat si din punct de vedere al confortului, mai ales pe perioada verii.

Putine erau strazilepe care, ca pieton, sanu potri trece pe sub umbra copacilor, la ceasul amiezei, in zilele de vara.

Mai mult, parcarile din cartierele de blocuri erau mai mult decat suficiente pentru cele cateva putine vehicule. De altfel, acestea erau mai tot timpul goale, din simplul motiv ca doar putina lume isi permitea un autoturism.

In acea perioada , doar cateva familii din clasa de mijloc isi permiteau sa detina un autovehicul, acestea fiind preponderent in posesia catorva familii considerate a fiind instarite.

 

Asa se facea ca toate strazile din Alexandria erau goale, putinele masini fiind parcate pe sumedenia de locuri de parcare goale din parcarile din cartiere. Autovehiculele, in anii 90, circulau in Alexandria cam o data la minute bune pe strazile din oras, inregistrandu-se chiar si o masina la 15 minute pe anumite strazi centrale.

Inainte, doar cine nu dorea sa circule pe trotuar se putea plimba nestingherit pe strazile din oras, inclusiv pe cele centrale. De altfel, de cele mai multe ori acestea erau ocupate de copiii sau tineri care bateau mingea sau jucau badminton

Astazi, cine are un carut cu un copil mic, cu greu isi poate gasi loc sa treaca pe trotuarele din zona centrala din Alexandria, precum si pe cele doua bulevarde principale, strazile Bucuresti si Dunarii.

Fata Alexandriei s-a schimbat drastic pe parcursul anilor, in special in mandatul primarilor Slabescu si Nitulescu, dar a continuat si sub mandatul lui Dragusin, ca urmare a cerintelor tot mai mari de locuri de parcare.

Cum autovehiculele detinute de alexandrineni, dar si cele care tranziteaza municipiul au crescut exponential, la fel s-a intamplat si cu cererea locurilor de parcare.

Trotuarele au devenit in scurt timp parcari ad-hoc, apoi parcari oficiale pe unele strazi, prin trasarea de linii de demarcatie si scoaterea la licitatie a locurilor pentru parcare.

Intrucat masinile tot mai multe ocupau una din cele doua benzi de circulatie de pe cele doua bulevarde mari, sus amintite, care transiteaza orasul, s-a luat hotararea ca acestea sa ocupe trotuarul, lasand circa un metru liber pentru circulatia pietonilor.

La fel de simtitor au disparut si spatii verzi, cu vegetatia si arborii aferenti, transformandu-se in parcari betonate. Este cazul strazilor Carpati, Mihaita FIlipescu, Mihail Kogalniceanu, Constantin Brancoveanu, unde, rand pe rand, vegetatia a lasat locul cimentului si dalelor de beton pentru ca masinile sa poata stationa.

Dar nici asa nu este suficient.

Desi municipalitatea are cu mult mai multe locuri de parcare decat avea in ultimii 10 ani, zona centrala din Alexandria este sufocata de autoturisme parcate complet aiurea si ilegal.

In special in perioada sarbatorilor, cand foarte multi co-judeteni isi fac cumparaturile in resedinta de judet.

Pentru ca, pentru foarte multa lume, comoditatea este sinonima cu nesimtirea. Uneori cu o nesimtire iesita din comun, intrucat sunt acaparate toate spatiile pe care poate intra o masina: spatii verzi, treceri de pietoni, ultimele petice de trotuar.

Desi exista parcari cu taxa ale municipalitatii care mai au locuri goale, desi la doar cateva zeci de metri exista locuri libere, exista multi conducatori auto care prefera locurile destinate peroanelor cu handicap, dar si orice petic liber, punand in pericol nu numai circulatia, dar si ceilalti participanti la trafic, de cele mai multe ori masinile parcate aiurea obturand vizibilitatea pietonilor care trec strada, a soferilor, dar si obligand pietonii, fie ei pe jos, cu carutul de copil mic, sau in carucior cu rotile sa circule efectiv pe partea carosabila, uneori nedandu-le posibilitea sa isi continue drumul. Deloc!

Mai mult, mari probleme au existat si pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Alexandru Dimitrie Ghica” al Judeţului Teleorman, de unde pleaca pompierii si salvatorii SMURD.

Intrucat sediul ISU se afla exact langa doua carciumi (cluburi) de fita din oras, iesirea masinilor de pompieri sau a salvarilor era ingreunata sau chiar blocata de catre masinile pustanilor veniti sa petrecea, in special sambata seara, care preferau sa parcheze autoturismele chiar in fata iesirilor masinilor de interventie, chiar daca acest lucru era semnalizat corespunzator

In lipsa unor reactii ferme din partea autoritatilor, care ridicau din umeri, invocand lacunele legislative (blocarea or ridicarea autovehiculelor, care se intampla prin anii 2009 la Alexandria, a devenit intre timp ilegala ), au aparut mai multe miscari cetatenesti:

In 2014, a aparut rubrica “Parchez ca un Bou” pe o comunitate online, care se descrie: Un album de responsabilizare sociala a soferilor care parcheaza incalcand legea si normele bunului simt, punand totodata concetatenii in pericol!, copiind celebra comunitate Parchez ca un Bou de la nivel national.

Un album de responsabilizare sociala a soferilor care parcheaza incalcand legea si normele bunului simt, punand totodata concetatenii in pericol!

Posted by Alexandria, Teleorman, Romania on Saturday, November 1, 2014

Ulterior, initiativa a fost preluata de mai multe grupuri de tineri, care au fondat si Parchez ca un bou – Alexandria, al carei motto este: Te-ai săturat de şoferii cu maniere de bovine din Alexandria? Fă-i vedete pe „Parchez ca un …

Desigur, asta pe langa cetatenii care ridica stergatoare, zgarie caroserii, lipesc stickere pe oglinzi or desumfla cauciucuri.

Intre timp, si politia a inceput sa ia atitudine.

Spre exemplu, politia locala Alexandria , in mai putin de 3 ani, si-a inzecit numarul de amenzi aplicate la regimul rutier, pentru parcari neregulamentare si accesul interzis:

În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, conform atribuţiilor şi competenţelor legale, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Poliţia Locală Alexandria au aplicat sanctiuni privind parcarea neregulamentara a autovehiculelor si accesul interzis dupa cum urmeaza:

2017 (pana la data de 15.07.2017) – 1.406 sanctiuni aplicate;
2016 – 1.073 sanctiuni aplicate;
2015 – 527 sanctiuni aplicate;
2014 – 172 sanctiuni aplicate.

Mai delasatori in acest domeniu au fost cei de la politia rutiera de la IPJ Teleorman, care, la nivelul intregului judet au aplicat un numar mult mai mic de sanctiuni pe aceeasi linie: parcari/opriri:

2014-1152
2015-951
2016762
2017- nu au facut statistica
Iar sanctiunile sunt aplicate la nivelul intregului judet, nu doar pe raza Alexandriei.
Pana una alta, problema nu este numai una care sa tina de punitiv, ci si una care tine de educativ.
Pentru ca fara o educatie conforma, bunul simt nu apare din aer, mai ales intr-o societate in care grobianismul este cap de cinste.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s