Propunere de vot in Romania


Motto:

‘Votul este cartușul democrației! Te și poți sinucide cu el. Dar nu există armă mai puternică decât votul unui om bine informat!’

sindromul down voteaza

Pentru cei care nu stiu, si sunt enorm de multi, sistemul de vot din state, pus la punct din cele mai indepartate timpuri, a fost unul care sa se preteze pentru intinderea mare a continentului si pentru modalitatile de comunicare/transport din urma cu peste doua secole.

Pe scurt, fiecare stat are un numar de electori (pot fi 3, pot fi 55) care voteaza functie de ceea ce voteaza populatia statului respectiv.

Numarul de electori este dat de procentul populatiei statului respectiv.

Simplu?

Pornind de la acest concept, care functioneaza si a fost inventat in inima democratiei mondiale, am putea avea si noi in ROmania un astfel de sistem.

Dar, un pic altfel.

Fiecare judet sa aiba un numar de electori functie de numarul de persoane cu invatamantul obligatoriu absolvit, in prezent 11 clase.

Fiecare cetatean al ROmaniei, indiferent de studii, nivel social, sex, sa poata vota, insa votul judetean sa fie exprimat de electorii judeteni, conform vointei populatiei.

Doar ca numarul de electori sa fie procentaj nu din populatia judetului, ci din populatia judetului cu studiile minime absolvite.

Desigur, pentru asta trebuie schimbata constitutia.

Discutiile despre egalitatea votului care pot rasari nu au sens, cat timp este aplicat acelasi principiu ca si in state, considerate inima democratiei.

Cum suna?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s