Un an de la #Colectiv. Ce am invatat?


A trecut un an de la accidentul din clubul Colectiv, tragedie care a schimbat Romania.

Cel mai important aspect care a urmat acelui incendiu, fara precedent in tara noastra, soldat cu zeci de morti, a fost ca s-a strigat in gura mare #CoruptiaUcide.

astonishing picture bangladesh

Lasand deoparte schimbarile politice care au urmat miscarilor ample de strada, aspectul esential a ramas ca s-a pus punctul pe I: Coruptia Ucide!

Cand se inregistreaza, prioritizeaza si cerceteaza un dosar penal, cel mai important criteriu in tratarea acestuia este prejudiciul. In special in cazul unui dosar de coruptie.

Cu cat este mai mare prejudiciul, cu atat mai important se considera a fi dosarul.

Prejudiciul se considera a fi in natura materiala, in principal in bani: Lei, Euro, Dolari.

Dar ce prejudiciu mai mare poate fi altul decat viata unui om?

Sigur, tinerii din #Colectiv au murit ca urmare a unui cumul de acte de coruptie si inconstienta colectiva si personala.

Dar sunt multi, multi oameni care mor in lumea asta, dar si in Romania, ca urmare a coruptiei.

Doar ca nu mor in grup, in general.

Exista oameni care mor din cauza unui sistem deficitar de urgente sau medical.

Multi angajati din echipele de interventie, precum si de la sistemul sanitar de stat sunt incadrati pe post in urma unor concursuri aranjate. Multi dintre acestia sunt eminamente incompetenti. Ei omoara oameni. Nu de putine ori.

Sunt multi medici care refuza sa opereze daca nu primesc MITA. Ei omoara oameni, de mult prea multe ori, refuzandu-le dreptul la viata.

Politisti de la rutiera inchid ochii la pericole publice la volan, intrucat primesc #MITA. Nu putine sunt cazurile cand, soferii pericole publice tolerati genereaza grave accidente auto soldate cu morti, altii decat propriile persoane, ca urmare a acestor acte de coruptie.

La fel si cu cei care obtin permisul de conducere pe spaga, in urma #Coruptiei politistilor si sefilor de politisti de la permise si inmatriculari.

Exista lucrari la CNADNR absolut criminale care genereaza accidente auto. Exista multe constructii, atat in materie de infrastructura de transport, cat si imobile, la care s-au utilizat materiale de foarte proasta calitate, altele decat cele specificate in fisele tehnice, intrucat s-a dat #SPAGA la institutiile statului care trebuiau sa controleze toate aceste aspecte.

In urma acestor lucrari de mantuiala exista, inevitabil, accidente, care genereaza pierderi de vieti omenesti. Morti datorati exclusiv #Coruptiei.

Autovehicule si intregi parcuri auto care obtin Inspectia Tehnica Periodica pe #Mita, desi sunt sicrie pe 2 sau 4 roti.

Care inevitabil ajung sa provoace adevarate tragedii.

Pericole publice, in sens de elemente profund antisociale, lasate in public de niste magistrati or politisti pentru #spaga consistenta, care ajung sa omoare oameni.

Arme de foc si droguri (cred ca am sa includ si tutunul aici) intra in tara, ulterior ucigand oameni, unele mai devreme, altele mai tarziu, pentru ca organele statului responsabile de verificarea transporturilor si pana la cele de cercetare inchid ochii, contra unei #Spagi babane.

Exista nu o mie, ci zeci mii de exemple care imi vin in minte ca morti datorate coruptiei, care se potrivesc de minune cu sintagma #Coruptia #Ucide.

Pentru ca Romania este un stat profund birocratic si profund corupt.

Pentru ca este nu o meteahna, ci o adevarata cutuma sa #DaiSpaga. De la portar si pana la seful cel mare.

In viziunea mea, tragedia de la #Colectiv a starnit un val, cel putin la nivel de perceptie, de #Anticoruptie.

Cum se va schimba Romania din acest punct de vedere in 10, 15, 20 de ani, ramane de vazut.

Caci un an i-a luat sa formeze ideea ca #CoruptiaUcide.

Mai avem insa de mers pe o educatie si constientizare generala ca, da, coruptia genereaza morti. Pe multe paliere! Inclusiv mentale!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s