Manipulare sau Ignoranta? Are sau nu Teleormanul librarii?


Raspunsul la intrebarea a doua din titlul este NU. Teleormanul NU are librarii!

Pentru a raspunde, insa, la prima intrebare, este necesar articolul acesta.

 

In primul rand, din start vreau sa specific in mod clar ca nu deplang in mod deosebit lipsa librariilor din judetul Teleorman. Ele au disparut ca o consecinta a relatiei de tip cerere-oferta. Motivele sunt varii: de la lipsa de interes pentru lectura pana la aparitia gadgeturilor de tip ebook, tabletele acelea pe care poti citi carti in format electronic, pe care le poti gasi la liber pe internet, pe care multi le considera mult mai facile decat cartile.

Si mai sunt si oamenii ca mine: care prefera exclusiv carti in format clasic (nu as putea niciodata citi o carte altfel decat rasfoind paginile acesteia), dar care in general cumpara de la anticariat, or fac schimburi sau imprumuturi.

 

Acum, ca am lamurit acest aspect, as dori sa continui cu ce s-a intamplat de sambata si pana astazi la nivelul judetului Teleorman.

 

De circa patru ani de zile, in judetul Teleorman nu mai exista nicio librarie, in sensul de baza si adevarat al cuvantului.

Si anume, o librarie, conform definitiei din dex, este acel magazin în care se vând cărți. Lesne de inteles ca este acel magazin in care se vand exclusiv carti! Ca asa, carti se gasesc si in benzinarii, si in centre comerciale, chiar si la chioscuri. Iar acestea nu sunt librarii, nu-i asa?

Mai mult, pentru a fi la curent cu termenul de librarie, acesta este definit de catre Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România, pentru publicatia online Republica ca: acel spațiu în care cele mai importante titluri din oferta editorială din România există în cel puțin un exemplar.

Faptul a fost semnalat doar de o publicatie locala, (În judeţul fără librării, cărţile vechi zac uitate în depozitul Catedralei Alexandria), in urma cu vreo 2 ani.

Insa sambata, 22 oct 2016, aspectul asta a devenit cunoscut la nivel national ca urmare a unei postari pe facebook facuta de un politist cu talent la scris, devenit formator de opinie dupa ce a publicat o carte. Despre el am scris aici.

godina-librarii-teleorman

Ofiterul-scriitor nu facea decat sa constate un fapt existent in realitate.

Insa de aici a pornit tavalugul. Intrucat omul are o notorietate castigata pe sinceritate si echidistanta, iar alegerile parlamentare bat la usa, partidele nu au ezitat in a incerca sa capitalizeze postarea. Opozitia sa dea vina pe partidul aflat la putere de ani de zile in Teleorman, partidul aflat la putere sa contraatace.

Iar masele de necunoscatori au picat la mijloc.

Cele doua idei, complet fara corespondent in realitate, pe care au marsat postacii de serviciu in defensiva au fost: <Ce ne trebuie cartea unui “Gabor”? > si “Teleormanul are librarii”.

Oamenii chiar au simtit nevoia sa dea o directiva ca postarile sa contina si hashtag-ul teleormanularelibrarii!, insa fotografiile postate erau cu papetarii.

Apogeul penibilitatii insa a fost atins cand printre pozele postate a aparut si un chiosc de ziare care vinde si doua-trei titluri.

teleormanul-are-librarii

Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans, intrucat majoritatea celor care au distribuit, la comanda, aceste postari de la pagini sau persoane politice, chiar nu fac diferenta intre papetarii si librarii. Putini dintrei ei au citit vreodata o carte. De multe ori, papetariile au in denumire titulatura de librarie, pentru ca asa s-a impamantenit. Insa asta nu le face sub nicio forma librarii.

Este un lucru benefic ca exista inca locuri unde se pot gasi titluri de carte in Teleorman, iar fosta prefecta de Teleorman, viitoare senatoare PSD le-a si numarat:

Conform datelor oficiale de la Registrul Comerțului, nu mai puțin de 255 de firme din Teleorman au autorizat comerțul cu cărți. La nivelul oraselor si municipiilor avem:

Alexandria – 49;
Turnu Măgurele – 13;
Roșiori de Vede – 23;
Zimnicea – 4;
Videle – 16.

 

Insa ideea de baza ramane faptul ca multi numesc aceste magazine, chioscuri, benzinarii sau papetarii drept librarii. Iar asta este, pe de o parte, manipulare grosolana, iar pe de alta parte, ignoranta, asta ca sa utilizez un eufemism.

Nu stiu daca confuzina intre librarii si papetarii este o consecinta directa a lipsei librariilor, cert este ca foarte, foarte multe lume o face. Iar cand deja numim benzinariile sau chioscurile librarii, deja tine de un alt nivel. Care cred ca este o combinatie periculoasa pentru nivelul de intelect chiar si a celui care face manipularea.

 

In rest, hai cu casele de pariuri, saormerii si amaneturi! Asta e cererea societatii, asta este oferta firmelor. Pentru ca stim bine ca multi dintre cei care au postat deunazi poze cu papetarii, batandu-se cu caramida in piept ca “teleormanul are zeci, sute de librarii”, nu au citit scoarta scoarta o carte si frecventeaza mai degraba casele de pariuri.

 

Pariez ca ei nici la finalul acestui material n-or sa inteleaga diferenta dintre papetarie, benzinarie si librarie. Iar daca firmele de pariuri ar vinde intr-un colt cateva titluri, s-ar numi Libraria Pariurilor, iar teleormanul nu ar mai avea zeci de librarii, ci sute!

 

Sutor, ne ultra crepidam!


6 thoughts on “Manipulare sau Ignoranta? Are sau nu Teleormanul librarii?

  1. E agent(subofiter),dar sigur pe viitor vei face diferenta intre grade,corpuri…etc..in rest ai dreptate…

  2. LIBRĂRÍE, (1) librării, s. f. 1. Magazin în care se vând cărți. 2. (Înv.) Ocupația librarului. – Librar + suf. -arie (după fr. librairie).

    sursa: DEX ’09 (2009) adăugată de blaurb. acțiuni
    librărie sf [At: CR (1829) / V: (înv) ~rer~, (îvr) ~rier~ / Pl: ~ii / E: fr librairie, lat libraria] 1 Magazin în care se vând cărți și articole de papetărie. 2 (Înv) Editură care posedă un magazin propriu pentru vânzarea cărților. 3 (Înv) Comerț cu cărți. 4 (Înv) Profesiune a librarului (3).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s