Cazuistica civila si penala a elefantului Cici


Cazuistica civila si penala a elefantului Cici- fabula legislativa

elefantul-cici-arestat

In ceea ce urmeaza, vom studia speta in care este implicat elefantul Cici, atat din punct de vedere contraventional, cat , mai ales, infractional.

Elefantul Cici Si-a pierdut cipicii Si acuma plange Si cere furnicii...nimic care sa dea de banuit ca lucrurile pot, de fapt, sa ascunda o speta juridica complexa.

Unde-mi sunt cipicii
Da-mi-i inapoi!
Ca ma infurii tare
Si calc pe musuroi.

Iata ca am intrat pe vechiul articol 193, sau noul 206 din NCPP, este vorba, asadar de infractiunea Amenintare.

Evident, se va incadra aici numai in cazul in care se indeplineste indicele doi din acest articol, si anume furnica sa depuna plangere:

(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

 

Furnicuta tipa
Pleaca de aici!
Eu sunt mica, mica
Si am cipicii mici

Nici furnica, bagam seama, nu se lasa mai prejos, si se incadreaza la celebra lege 61 per 91, republicata 2000, la deranjarea linistii publice, intrucat a tipat, de natura sa deranjeaze climatul de ordine si liniste publica. Fapta nu se incadreaza insa la Art. 371 din NCPP, deci momentan este vorba doar de o contraventie

Cu cipicii tai
Nu am ce sa fac
Cauta-i mai bine
La tine in dulap!

Dupa cum vedem, furnica neaga orice implicare in disparitia bunurilor elefantului Cici, probabil nedorind sa colaboreze nici nu organele de ancheta in cazul in care CIci s-ar adresa acestora.

Bine, recunosc!
Am luat ai tai cipici
Vreau sa deschid in ei
Magazin pentru furnici

Iata, avem deja o incadrare clara la Art. 228 din NCPP. A pornit pe o contraventie minora si deja furnica intra la o infractiune destul de severa. In schimb, merge pe recunoasterea faptei pentru a avea o treime de pedeapsa redusa, eventual si judecare accelerata.

Furtul

(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Intr-un cipic vor fi
Un teatru si-o gradina
In doi fac magazine
Si-n ultimul piscina

La mine sunt cipcii
Si nu ti-i dau inapoi
Ii folosesc mai bine
Eu, sef de musuroi

Practic, este posibil sa avem caz de uzurpare de calitati, daca nu se confirma sefia la musuroi, intrand pe art 258 din noul cod de procedura penala, asta si daca isi insuseste vreun act legat de aceasta calitate.

Cand totul va fi gata
Te invitam aici
Sa faci baie in piscina
Si sa-ti cumperi cipici

Unde-mi sunt cipicii
Da-mi-i inapoi!
Ca ma infurii tare
Si calc pe musuroi

La mine sunt cipcii
Si nu ti-i dau inapoi
Ii folosesc mai bine
Eu, sef de musuroi

Constatam asadar o recurenta a infractiunilor ambilor beligeranti, constienti de ilegalitatea faptelor comise. Infractiunile sunt agravante si, dupa toate aparentele, recidivate.

Dispun sa invatam o lectie din aceasta fabula juridica, mai ales ai celor care s-ar putea incadra la Cici sau furnica, asa zisa sefa de musuroi.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s