Nichita Stanescu, acest geniu dement neinteles


Eu cand nu sunt prea ocupat cu scrisul, desi pare foarte putin credibil, mai si citesc. Si uneori, foarte rar, mai intru, din greseala, in vreo librarie. Stiu ca pare absurd, dar asa e. Ce sa fac daca librariile au aceleasi panouri luminoase ca saloanele de masaj ne-erotic?

 

Si uite asa, iata-ma intr-o librarie in care am tot intrat din greseala in ultima luna, si-mi cade in mana o carte “111 cele mai frumoase poezii de Nichita Stanescu”.

Sa fiu sincer, ce am citit de el au fost poeme promovate fie prin scoala, fie in mediul online. Si mi s-au parut bune, reusite, generatoare de emotie.

Dar in cartea asta, sa mor daca am citit vreo poezie. Toate mi s-au parut niste elucubratii ilogice ale unei minti bolnave.

Mai erau 2 care au fost puse pe muzica, dar, considerand ca cel care a facut asta e Nicu Alifantis, un nonsens existential, nu le putem considera arta.

Dar intuitiv ma gandesc: cine ar pune pe muzica versuri aberante de Nichita Stanescu?

Si realizez: Nicu Alifantis! Un artist atat de desavarSHIT incat mi-e sila de el – dupa ce ca a fost un lingau securisto comunist(ascultati-i repertoriul din perioada comunista) care mai si sustine pseudopostul de televiziune Antena 3, am inteles ca are niste fite pana la Balaceanca si inapoi: nu da autografe nimanui acolo unde concerteaza, merge numai cu nasul pe sus, iar daca apare pe youtube vreo filmare de la concertele lui realizate inclusiv in spatiu public, imediat face report sa fie date jos.

Cu asemenea “artisti” de valoare, nu e de mirare ca un manelist e invitat la televiziunea publica.

Poate macar Salam e mai cu bun simt decat infectul de Alifie, asta!

Revenind, voi da doar doua exemple, absolut pur aleator:

Aceasta este o “poezie” de Nichita Stanescu.

Fie nu inteleg eu arta, fie omul era scelerat!

”Pusca este alcatuita din trei parti:
partea de sus,
partea de mijloc,
si partea de jos.

Partea de sus este compusa din:
partea de sus a partii de sus si
partea de mijloc a partii de sus si
partea de jos a partii de sus.

Partea de mijloc este compusa din:
partea de sus a partii de mijloc si
partea de mijloc a partii de mijloc si
partea de jos a partii de mijloc.

Partea de jos este compusa din:
partea de sus a partii de jos si
partea de mijloc a partii de jos si
partea de jos a partii de jos”

Arta? Poate daca interpretezi in felul urmator: “Este o poezie complexa, in care simti fiorul poetic al partii de sus a partii de jos si nu numai, iar partea de mijloc a partii de jos te conduce spre finalizare in partea de jos a partii de jos.”

 

In sens contrar, mi se pare un nonsens idiotic.

 

Si mai era o poezie care incepea asa:

Poate oare un extraterestru,
Care nu are caracter terestru,
Sa iubeasca o regina din Mesopotamia?

Acum, dupa ce ne-am tras impreuna cate 3 seturi de cate doua palme, realizam, ca, de fapt, nu e problema ca nu intelegem noi arta, ci ca artistul a scos si niste elucubratii aberante (pana si constructia asta e mai logica decat randurile citite mai sus).

 

Ca si om, artist sau nu, geniu sau nu, dar cu siguranta scelerat, iata trei detalii mai putin cunoscute publicului :

 

“Poetul nu a scris aproape niciodata. organiza niste petreceri unde se consuma alcool in cantitati industriale si cand atingea un anumit nivel incepea sa vorbeasca in versuri. prietenii de pahar notau tot ce zicea el. majoritatea poeziilor lui Nichita Stanescu au fost culese de pe servetele… cand plecau, luau un soi de autograf de la el. asa au fost certificate multe poezii. respectivele servetele exista si acum prin unele colectii private. Exista o legenda care spune ca Nichita castiga foarte bine si ca intr-o perioada cumpara alcool de 25.000 de lei pe zi. un tovaras fruntas avea salariul intre 10.000 si 15.000 de lei atunci

 

Nu stiu câți cunoasteți faptul că Nichita a trecut și pe la Poroschia (spital de boli psihice din Teleorman, langa Alexandria) pentru dezalcoolizare. Și a avut un tratament așa de reușit incât a dat gata un butoi de vreo 30 de vedre in 4-5 luni. Mai trăiesc câțiva foști angajați ai spitalului din 1977-1978 care pot certifica

 

 “În dragoste, ca şi în poezie, se manifesta ca un improvizator genial. Am fost de faţă când a… dăruit-o pe o iubită a sa, care între timp se îndrăgostise de un poet sârb, acelui poet sârb. Era prezent şi cadoul, adică ea. Nichita a luat-o în braţe şi i-a transferat-o prietenului şi rivalului său, care şi el a primit-o în braţe”

 

Hai sa o rezumam simplu: nu zic ca N Stanescu nu e artist, dar zic ca a scos si poezii (nu stiu cate) care sunt bazaconii pure, in care unora le place sa vada arta..eu vad arta si intr-o balta formata pe bulevard,in care bate vantul. Dar asta nu o face sa fie altceva decat o balta. Ca era dement Stanescu, cred ca nu exista om in tara asta care sa nege. Ca era si geniu, asta e cu totul alta mancare de peste., dar dement cu certitudine era, iti dai seama doar citindu-i textele, fie artistice, fie mai putin artistice.

 

Si acum, cine imi raspunde la intrebarea “poate oare un extraterestru care nu are caracter terestru sa iubeasca o regina din Mesopotamia?” primeste un flacon de haloperidol de 2mh/ml

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s