Oamenii-clisee


Oamenii-clisee

Motto: În general, cliseele sunt utilizate de oameni care sunt însisi niste clisee.

Intr-o societate gregara, cel mai potrivit individ este omul-cliseu. Pentru ca e cel mai simplu sa fii un cliseu, in detrimentul unui individ care sa se remarce prin ceva propriu, fie si inspirat din altceva.

Oamenii-clisee sunt simplu de recunoscut.Ei nu au nimic al lor, referindu-ma aici la tot ceea ce este nematerial, in cel mai bun caz fiind sferodocti care citeaza din pojghita de cunostinte pe care o au.

Oamenii-cliseu au idei fixe, pareri care pot fi incadrate cu usurinta intr-un grup de pareri, incandrandu-i pe ei insisi la categoria anterior amintita.

Oamenii-cliseu o sa creada intotdeauna ca cliseul lor e mai bun decat cliseul altora, si cu siguranta mult mai bun si mai adevarat decat ceva original.

Oamenii cliseu judeca in functie de rasa sau zona geografica, or, din contra, sustin cu tarie ca anumite caracteristici nu tin de astfel de aspecte.

oamenii cliseu afirma cu tarie ca pe strada trebuie sa fie caini, caci nu sunt periculosi, intrucat cainii simt omul rau, atacandu-l numai pe acesta.

Oamenii cliseu spun ca anumite etnii nu sunt predispuse la infractiuni, ca infractiunile pot fi comise de oricine. Ca un criminal trebuie sa participe la free hugs day pentru a fi reabilitat.

Oamenii cliseu utilizeaza, peiorativ, termenul de “frustrat” cu oricine nu e de acord cu cliseul lor, care nici macar nu le apartine. Daca ii judeci, esti frustrat ca nu poti fi ca ei, daca critici ceva de tine de nesimtire, gen parcatul unei masini cu totul aiurea, esti un sarac invidios ca nu-ti poti permite o masina/masina ca a lor. Daca critici o semianalfabeta, chit ca poate arata a malformatie genetica, esti frustrat ca nu o vei putea avea niciodata, si asa mai departe.

Oamenii-cliseu sunt aia care se inghesuie buluc la lift pentru a urca un etaj, ori la scarile rulante de la metrou pentru a cobori un nivel.

Iar exemplele pot continua, pentru ca cliseele sunt multe si se invart intr-un cerc din care nu pot iesi.

Pentru mine, oamenii cliseu exista undeva in subsolul societatii.Pentru ca sunt concomitent la baza, cat si sub nivelul acesteia.

In fine, oamenii cliseu cred in Mos Craciun, iubire absoluta si prietenie, desi ei insisi sunt dovada vie ca aceste lucruri nu exista.

Pentru ca un cliseu nu este capabil sa isi constientizeze starea, si nici nu merita efortul ca cineva sa incerce sa o faca.

Advertisements

One response to “Oamenii-clisee

  1. Pingback: Tipologia si cliseul | Idei si Subterfugii·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s