Viata de sforar


viata de sforar

Oamenii de rand s-au obisnuit atat de mult cu spectacolul, incat uita ca mai exista altceva decat papusile si cadrul. Uita ca exista niste papusari care trag sforile, niste designeri care alcatuiesc, intretin si schimba decorul.

Viata de culise este una agitata, incerta si stresanta tocmai pentru ca spectatorii sa nu sesizeze decat ce se intampla pe scena, cand se intampla, fara a constinetiza jocurile de culise, schimbarile de ultim moment, precum si moartea or inlocuirea sforarilor.

Pentru ca intotdeauna luam ca un dat papusile si spectacolul, actorii si decorul, ca niste certitudini de sine statatoare, cand, in fapt, in spatele lor se ascunde o cu totul alta viata, mult mai dura si periculoasa, tocmai pentru ca spectacolul sa fie unul safe.

Cand o papusa dispare, o plang spectatorii si isi aduc aminte de ea mult timp, pe cand un sforar nu e apreciat niciodata de nimeni, pentru ca el, in fapt, nu exista pe scena.

Pentru ca suntem atat de superficiali incat nici macar nu vedem sforile, daramite celalalt capat al lor. Suntem obisnuiti sa vedem doar ce e in fata ochilor nostri, si , uneori, nici macar atat, pentru ca , de multe ori, vedem ceea ce ni se spune sa vedem.

Desigur, cei mai castigati sunt papusarii, pentru ca ei fac regulile jocului, chiar si in timp ce acesta se joaca, insa sforarii sunt cei care fac lucrurile sa se intample.

Iar papusile sunt doar vedete conjuncturale de moment.

Insa viata din spatele scenei este la fel, daca nu chiar mai reala decat cea de pe scena. In care exista atat viata, cu toate tumulturile si vicisitudinile acesteia, cat si moarte.

Dar nimeni nu plange un sforar, pentru ca, desi mai greu de inlocuit decat o papusa, acestuia i se ia instant locul intocmai pentru ca spectacolul sa nu conteneasca.

Si asa, sforarul nu exista.

Pentru ca pe sforari nu-i vede, nu-i stie, si nu-i plange nimeni niciodata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s