Publicista Carmen Dumitrescu a “furat” secretul din Alexandria si l-a dus in Moldova!


“Scriitoarea Carmen Dumitrescu s-a născut în Bicaz, a făcut şcoala aici şi liceul la Piatra Neamţ. Aici s-au pus bazele formării ei intelectuale, apoi a făcut Facultatea de Ştiinţe Politice la Bucureşti şi conjunctura a dus-o în sudul ţării, la Alexandria. Credeam încă de pe atunci că va ieşi ceva din acest elev, pentru că era o fiinţă iscoditoare, a citit carte după carte din rafturile acestei biblioteci. Cartea este o esenţă a cunoştinţelor pe care le-a dobândit în timp”
secretul-carmen-dumitrescu-lansare-bicaz

secretul-carmen dumitrescu
Biblioteca Bicaz a fost gazda unei lansări de carte în care s-au întâlnit stări sufletești diferite. Este vorba de romanul ”Secretul”, al scriitoarei Carmen Dumitrescu, lansat în nord-estul țării, locul de naștere și de copilărie al acesteia. Deși este originară din județul Neamț, jurnalistul Carmen Dumitrescu, redactor la ziarul ”Teleormanul”, și-a făcut cunoscută prima carte întâi la Alexandria, localitatea în care domiciliază și profesează actualmente.

La evenimentul din Neamț, cuvântul de bun venit adresat oaspeţilor a fost rostit de către directorul Bibliotecii Bicaz, Ion Asavei. Acesta și-a amintit de eleva Carmen, pe care a descris-o ca fiind în copilărie ”o fiinţă iscoditoare, care citea carte după carte din rafturile bibliotecii”. Prin intermediul reţelei de socializare Facebook, directorul Asavei a aflat de cartea scrisă de copilul care i-a cutreierat instituția, ale cărei frâie le conduce de 41 de ani, dorind, alături de bibliotecarul Elena Tofan, să-i găzduiască un eveniment de suflet acasă, la Bicaz.

În prezența unei asistențe compusă dintr-o sumă de literați, elevi și alți apropiați ai autoarei, cea care i-a vegheat anii de gimnaziu, Zenovia Scrumedea, profesor de limba şi literatura română, a povestit o întâmplare emoționantă din primii ani de studiu. Domnia sa și-a amintit de o excursie, la Ipotești, acolo unde a mers cu elevii din clasa a VII-a. ”Eram impregnaţi de importanţa evenimentului, urma doar să ajungem acolo unde păşise şi marele poet. Ne îndreptam către moşia de la Ipoteşti. Le spuneam copiilor că vor auzi paşii miraculoşi ai copilului Mihail. Deodată, o copilă bălaie, scundă, se aşeză în genunchi şi sărută, ca pe moaşte, ţărâna Ipoteştiului. Ceilalţi s-au răspândit. Eu am rămas înmărmurită lângă ea. Ce faci, Carmen? Cu lacrimi în ochii ei verzi, mi-a şoptit: în sfârşit, am ajuns la EL. Iată că trăia intens evenimentul, Carmen Sofronie (n.r.: numele dinaintea căsătoriei)”, a rememorat profesorul, menționând că, încă de pe vremea aceea, Carmen se remarcase prin compuneri frumoase și citea tot ceea ce i se recomanda din literatură.

După aducerile aminte ale acelora care au cunoscut-o în primii ani de pregătire pe cea care, în timp, avea să se întoarcă acasă cu un ”secret”, atmosfera a devenit relaxată, creându-se ușor o lungime de undă între autor şi public. Pe acest fond a intrat în scenă Carmen, emoționată fiindcă s-a aflat în prezența unor oameni dragi, printre care și mama sa, cadre didactice de care o leagă ani importanți din viață. ”Vă sunt recunoscătoare pentru că ați venit. “Secretul” e o carte cu mult sentiment. Este o poveste modernă, care se întâmplă cu preponderenţă în ultimii ani, odată cu evoluţia acestui mijloc de comunicare – internetul. Iubirile virtuale sunt nişte iubiri nocive. Foarte mulţi se implică în astfel de relaţii, în care, practic, îţi formezi o imagine ireală despre ceva ce nu cunoşti sau cunoşti parţial şi atunci îţi construieşti în mintea ta o statuie la care te raportezi. De foarte multe ori, statuia se dovedeşte a fi un maldăr de gunoi”, a explicat aceasta, ulterior lecturând pasaje din carte, ce au așternut liniște și stropi de nostalgie în încăperea bibliotecii.

P1070542Între momentele de suflet, Carmen Dumitrescu a strecurat un altul cu referire la un fost coleg cu talent literar, Dan Călinescu, autor de carte la rândul său. Prietenul său drag, însă, are numele pe o carte de proză post-mortem, plecând dintre pământeni în urmă cu opt ani. Cu tristețe în glas, Carmen a povestit că a citit volumul intitulat ”Kami” având lacrimi în ochi și a spus tuturor că Dan a fost cel mai talentat și mai sensibil băiat pe care l-a cunoscut vreodată.

Alături de amintirile fermecător povestite de persoanele care i-au oferit îndrumare dăscălească tinerei scriitoare s-a așezat și diriginta din clasele gimnaziale, Paula Damian, care şi-a amintit de Carmen ca fiind un școlar cu opinii și ținea să le exprime permanent.

Despre carte în sine a vorbit Mihai Togan, un tânăr profesor de limba şi literatura română pe care autoarea l-a cunoscut recent. În puține și complexe cuvinte, cadrul didactic a spus că prezentul volum va rămâne o carte deschisă pentru fiecare dintre noi, prin personajele fără nume, EL şi EA, care sunt în căutarea identităţii, trăire avută de toată lumea măcar o dată în viață.

În încheierea evenimentului de ţinut minte, pe lângă autografe, participanții au obținut certitudinea că nu le-a rămas decât să ia cartea acasă şi să se bucure de restul poveștii ce nu se supune convenționalului. Asta pentru că ”Secretul” ascunde trăiri unice, transmise cu naturalețe cititorilor, care se pot regăsi într-o împletire de întâmplări stil puzzle, cu multe episoade ce par neverosimile în care se găsesc elemente de straniu și comun, clipe de rătăcire și revenire, așteptări și vise destrămate, zâmbete sub măști, totul într-un secret cât un roman, relateaza infotr.

Advertisements

One response to “Publicista Carmen Dumitrescu a “furat” secretul din Alexandria si l-a dus in Moldova!

  1. Pingback: “Justitiarul” lui Carmen-Mic tratat anti tradare | Idei si Subterfugii·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s