Nymphomaniac-cel mai complet film al lui Lars


Lars von Trier este unul dintre regizorii mei preferati, nu in sensul in care il prefer pe Kubrick, dar foarte apropiat.

I-am vazut cele mai importante pelicule, si pot afirma cu mana pe inima ca omul este atat bolnav pishic (la modul nepeiorativ vorbind), cat si geniu.

Si este ambele, atat bolnav mintal, cat si geniu.

Ca scenarist si regizor este de nota 10!

 

Efectiv digerandu-i operele(de-alungul anilor), am ajuns sa ii cunosc si recunosc stilul de la o posta, nevrand sa aduc aminte de Dogville, Melancholia, Antichrist, sau Breaking the Waves (filme pe care absolut le-am iubit), sa ii vad amprenta scenaristo-regizorala, si sa ii devorez stilul.

Insa  Nymphomaniac (pelicula initial dintr-o bucata, dar impartita in I si II datorita lungimii) este cel mai complet film al sau.

Desi in toate celelalte pelicule incearca sa surprinda, deopotriva, natura si mizeria umana, sexul, prin diversele forme ale sale, psihologia si factualitatea(nu cred ca exista cuvantul asta in nicio limba, dar il voi inventa eu, pe viitor), in aceasta pelicula o face la modul holistic, absolut.

 

Structurat, asemenea celorlalte pelicule, pe capitole, filmul spune povestea unei persoane bolnava psihic la modul atipic de nimfomanie (si nu numai), care isi destainuie povestea unui “prieten” in varsta, “asexual”, extrem de inteligent si in stare sa faca o mie de paralele tehnico-filosofice cu povestirea intrigii, desfasurarii actiuni…facand parte insusi din deznodamant.

Pelicula are parte si de un narator, dar si personajul in varsta, care relateaza viata atat din tinerete, cat si cea actuala, apropiata timpului relatarii.

 

Nu m-a mirat mult faptul ca, personaj principal a fost tot Charlotte Gainsbourg , care a fost prezenta in multe pelicule de-ale sale. Tipa este potrivita pentru rolurile in care a jucat in filmele regizate de Lars, astfel incat nici macar eu nu vad pe altcineva mai potrivit in rolul sau. De altfel, pana si scena cu copilul din Antichrist se repeta, intr-o masura destul de mare, in Nympfomaniac.

Lasand asta deoparte, lasand, totodata deoparte serria de actori extrem de talentati si celebri care au jucat in aceasta pelicula, lasand in urma chiar si interpretarea absolut monumentala a Umei Thurman, fimul de 241 de minute (4 ore) este cea mai completa introspectiva psihologico-umana a regizorului de geniu Lars Von Trier, care se “pisa” pe absolut orice film psihologic realizat vreodata in istoria cinematografiei.

Sa precizez ca posterul cu tipa excitata este o stratagema, un subterfugiu, daca imi permiteti, de marketing, nicaieri in film tipa nu apare excitata, cu adevarat.

Asta asa, ca o paranteza.

Filmul spune o poveste trista, o drama, o introspectie psihologica, nu numai a unui destin, ci a aproape absolut tuturor destinelor care au intrat in contact cu destinul principal.

Inca o remarca… Stacy Martin , actrita care o interpreteaza pe tanara …nimfomana (Joe) si -a facut debutul actoricesc fix cu aceasta pelicula….deduc asadar ca gagica va avea un succes rasunator in cariera, chiar daca este uratica…sa iti faci debutul intr-un asa film de anvergura…mai rar…
3+5 nympfomanyac

cantus firmus

young joe nimfomanyac

Citate preferate din film:

The secret ingredient to sex…is love

Perhaps the only difference between me and other people is that I’ve always demanded more from the sunset. More spectacular colors when the sun hit the horizon. That’s perhaps my only sin.

Vanitatea este pacatul favorit al Diavolului.- C. Dumitrescu (n-are legatura cu filmul, si parca, totusi are…macar are legatura cu “filmul” meu)

“I discovered my power as a woman and used it without any concern for others.”

Each time a word becomes prohibited, you remove a stone from de democratic foundation.

The human qualities can be expressed in one word..hyprocrisy

Society demonstrates its impotence in face of a concrete problem by removig words from a language

Si multe, multe altele…

Cat despre sexualitate, well..filmul este unul holistic, implicand atat sex clasic, cat si orice fel de perversiune….inclusiv gang bang, lesbianism, sado-maso, cat si pissing (uro)—-chiar ma gandeam ca asta mai lipsea din film, si, la final, am fost, oarecum putin, surprins sa constat si acest aspect.
Dar nu despre asta e filmul, nu despre sexualitate, cat despre psihicul si psihologia care o creeaza.

De altfel, un film mai complet psihologic decat asta chiar nu am vazut.
De accea il consider pe Lars Von Trier un geniu, caci reuseste sa surprinda atat sexualitatea, cat si complexitatea si psihicul uman la un nivel la care putini, spre deloc, artisti, reusesc sa o faca.
De aceea il iubesc pe lars..si iubesc Nympfomania…pentru ca este una din cele mai bune pelicule de film realizate vreodata!
Congratulations, Lars Von Trier, and congratulatios to all stafff and actors depicted in this motion picture. you were all fabulous.
And Uma Thurman’s performance was absolutely MONUMENTAL, not speaking of the actresess performing Joe.
And all other actors.
Iar finalul filmului, apoteotic, accentueaza incomensurabil mizeria naturii umane….dezamagirea, si, totodata, tradarea….un laitmotiv al filmului, intr-un mod ciclic…

Pentru ca orice fapta se plateste.

Iar filmul…welll…merita “toti banii”!

Ce vorbesc eu aici? oricum, cine n-a vazut filmul, nu va intelege aceasta postare…si chiar si din cei care vor fi vazut filmul, prea putini vor intelege….

 

bonus:

 

 

and

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s