Care este secretul lui Carmen?


Asa cum am promis in iunie 2013, cand postam o serie de citate dintr-o scriitoare autohtona,ca voi anunta cand va fi cazul de o carte de acea autoare, iata ca a sosit momentul respectiv, la mai putin de un an de cand s-a prefigurat ca autoare de literatura romaneasca.

carmen dumitrescu jurnalista

Fara sa-mi dau seama, nu ii dadusem numele. Este vorba despre analistul politic si jurnalista Dumitrescu Carmen, care deunazi si-a lansat primul roman, intitulat “Secretul”.

 

Care este secretul lui Carmen? In afara de cel de vadit talent literar?

Secretul ei poate fi, si chiar este, secretul multora. Insa putini si-l asuma. Secretul unei iubiri virtuale, nascute din comunicarea prin intermediul internetului si al telefonului mobil.

Daca initial romanul incepe cu aparenta poveste de dragoste dintre doi tineri care isi traiesc iubirea la nivelul de adulti, acesta isi dezvaluie pe parcurs atributul de roman atipic, in care nu predomina actiunea, ci introspectiile psihologico-filosofice ale unui narator care  “Ori spunea secretul, ori murea sufocata de propriul intuneric.Si pentru ca nu era intunericul ei, pentru ca de la el il preluase,respiratie dupa respiratie, avea si o oarecare scuza.” si descrierile unei relatii universaliste, a doua personaje nedeterminate, insa puternic structurate printr-o serie puternica si inedita de figuri de stil, in care predomina in special metaforele si comparatiile.

Binele se confunda cu Raul, si viceversa, naratorul lasand la latitudinea cititorului sa judece cine e personaj negativ, si cine pozitiv, sau, daca, in fond, se pot categorisi in aceasta maniera.

Cu toate ca cei doi sunt, pe rand, doua persoane din aceeasi urbe, un porumbel si un sarpe, o cobra si un crocodil, un inger si un demon care traiesc o iubire superioara, dar totusi dementa, schizofrenica, autista chiar. Uneori unilaterala, puternica doar intr-un sens, alteori inlocuita de durere, un laitmotiv al mai multor “scrisori”, ce sunt inserate printre descrierea nartorului.

In fapt, acele scrieri, oglinzi din cioburi ale gandurilor launtrice ale unei “EA” predomina romanul, interventiile naratorului fiind, in fapt, presarate printre acestea.

De aceea romanul este unul, pe cat de atipic, pe atat de captivant prin profunzimea ideilor transmise.

De altfel, este prima carte citita, dupa foarte multi ani de zile, asemenea unei carti imprumutate, pe cand eram elev, de la biblioteca: Si cu dorinta de a o savura si digera, dar si cu nerabdarea de a o ‘incheia’ cat mai rapid.

Fara sa ii fac reclama in vreun fel (materilul asta este un review), sunt convins ca va avea un succes mare, in primul rand datorita popularitatii si aprecierii autoarei, dar, mai ales datorita regasirii multor persoane in diverse pasaje si idei, cu care foarte multa lume rezoneaza la un nivel “metaverbal”, multe dintre cuvintele lui Carmen Dumitrescu, depasindu-si conditia de simple idei de amor,suferinta, si dor.

carmen dumitrescu lansare roman secretul
O vorba pe care o folosesc des face referire la faptul ca iubirea, in cele din urma, se trivializeaza in timp, perioada depinzand doar de context si personaje.
Carmen vrea sa pastreze ‘Secretul’ si descrie ideea romanului in felul urmator:

“Dacă, în general, iubirile se trivializează prin consum,exista si povesti de dragoste care se trivializeaza, tocmai pentru că nu au fost consumate”.

Secretul lui Carmen poate fi secretul oricui.Daca o iubire iti pune valul colorat peste ochii perceptiei a aceluia peste care iti proiectezi sentimentele, atunci o iubire inceputa din tenebrele internetului si traita si in spatiul virtual va face ca perceptia sa fie trecuta prin filtrul dorintelor si nevoilor noastre personale, sa vedem in partener nu ce este el cu adevarat, ci ceea ce am dori noi sa fie, iar granita dintre aceste doua atribute se va virtualiza si ea, facand realitatea cu atat mai dureroasa. Secretul lui Carmen nu ofera solutii, nu judeca perceptii, ci ofera perspectiva universala a unui cuplu arhetipal virtual.Secretul este o carte ce merita citita mai ales pentru perspectiva moderna si noncorformista a unei relatii, caci cred ca este un roman deschizator de drumuri.

Mai multe detalii puteti afla citind romanul, care se va vinde cu ziarul Teleormanul sau in librarii.

Sincere felicitari pentru debut, ii uram doamnei Dumitrescu, si asteptam noua carte, pentru ca suntem convinsi ca nu se va opri aici.

Mai jos, o serie de citate din carte, sper sa nu incalc in vreun fel legea copyright-ului ca le public:

 

 

O data ce ai intrebat, ai ales deja. Mintea ta a facut alegerea in momentul in care ai formulat intrebarea

 

E singura etica pe care o mai respect. Sa nu las raspunsurile suspendate in eter. Viata e scurta. Iar intrebarile prea lungi

 

Durerea ii da claritatea necesara pentru a-si trai viata frumos

 

[…] sa-si construiasca din neputinte, noi abilitati.Si cele mai utile dintre abilitati erau cele contruite din emotii tratate cu otrava. Cele mai frumoase pasari renasc din propria cenusa.

 

Eliberarea e intotdeauna prea dificila.pentru ca eliberarea presupune asumarea vinei de a fi vrut sa zbori prea sus.Si prea putine pasari isi pot asuma aceasta vina

 

Durerea iti da claritatea necesara pentru a trai viata frumos

 

Chiar si cei mai buni dintre oameni pot trada.Fie ca pun punct unei prietenii pentru a nu-si compromite obiectivele, fie ca pun punct unei iubiri,pentru a-si proteja orgoliile, oamenii buni pot deveni inversunati in tradare.Tocmai pentru ca nu stiu exact care e punctul care face trecerea indre dreptate si vanitate

 

Si nu e nimic mai trist pe lumea asta decat sa nu stii. Cred, uneori, ca a nu sti e similar cu a fi fericit.Fericit esti numai atunci cand stii. Cand poti evalua totul, avand toate datele.Esti fericit cand judeci.E singura pozitie din care poti zambi justificat

 

Desertaciunea e capatul de drum si linia de start a oricarei realitati

 

Uneori, gandurile tale, fiind mai frumoase decat realitatea din jurul tau, vor incerca sa transforme acea realitate si sa o supuna unor noi reguli, in cadrul unui joc riscant in care tu vei pierde parerea buna despre gandurile tale frumoase.Si iti vei dori sa nu fi iubit, sa nu fi apreciat, sa nu fi admirat,sa nu fi respectat, sa nu fi daruit.Iar regretul e doar ultima etapa a acestui proces dureros, care devine cu atat mai dificil cu cat iti amintesti mai des cat de bine iti era in vremurile in care nu stiai.

 

Punctul e o garantie a faptului ca propozitia a existat.Si s-a risipit in mii de farame, ca o oglinda pe care o spargi pentru ca nu ti place ce vezi in ea. Punctul e despre margine. Dar si despre adancime. El iti aminteste ca ai trait experienta, asa cum a fost ea. Ca te ai abandonat experientei, pentru ca ai crezut. Chiar si pentru cateva secunde.

 

Avea numele unei poezii pe care am scris o candva, demult…

Avea numele unui vis pe care l-am uitat

Pe care mi-l voi amintiori de cate ori voi cadea

Pentru ca stiu ca nimic n-a rezonat mai bine cu sufletul meu

Ca numele lui

 

Binele si Raul nu merg decat impreuna, mana de mana. Cu zambetul pe buze.

 

Trecerea catre indiferenta se face printr-un drum acoperit de nisipuri miscatoare

 

Nimeni nu mangaie cobrele

 

Dar daca fluviul in care inoti tu in fiecare zi ar fi alcatuit din miliarde de lacrimi, ele ar fi putut fi doar ale mele.

 

Darurile supreme nu sunt niciodata despre carne, sange si lacrimi.Ci despre cuvinte.

 

Cum ii placea lui Blaga sa spuna, hai sa nu strivim corola de minuni a lumii!

 

Cauta-ma intr-o alta viata…Voi fi acolo!….Si aslta viata n-avea sa mai fie.Dar era confortabil pentru ea sa creada asta.

 

Ori spunea secretul, ori murea sufocata de propriul intuneric.Si pentru ca nu era intunericul ei, pentru ca de la el il preluase,respiratie dupa respiratie, avea si o oarecare scuza.

 

El murise, deci nu-l mai afecta demersul ei.Se zbatea in mocirla lui, in anonimatul lui prafuit, si nu mai astepta nimic.Nu mai simtea durere.Si nu mai stia nimic.Acum nu va sti niciodata ca sfarsitul i-a fost dictat, nu scris de o mana originala.

 

Nu poti pierde ceva ce n ai avut niciodata.

 

Iubirea e apanajul oamenilor superiori.

 

Una e sa te ucida un cancer si alta e sa te asfixieze Cioran.

 

Durerea amplifica potentialul creativ, pentru ca atunci cand organismul simte durere, isi aminteste ca timpul lui e limitat.

 

Iubirile adevarate nu se regreta niciodata, oricat de stranii si de complexe ar fi circumstantele in care ele apar.

 

Nu te poate nimeni obliga sa devii ceea ce nu vrei sa devii.de aceea, daca lasi realitatea sa te perverteasca, e numai vina ta.

 

Cele mai bune decizii sunt cele pe care le iei imediat.La care nu te gandesti foarte mult.Pentru ca nu-ti lasi mintea sa ti invinga instinctul.

 

Si pedeapsa e o binecuvantare.Pentru ca, dupa ce si-a facut simtite toate efectele, o sa fii mai sus cu o treapta, cel putin.Data viitoare o sa stii ca focul ustura si n o sa l mai atingi. O sa mai stii ca focul nu are nicio vina.Pentru ca rolul lui e altul decat rolul tau. Chiar daca si tu, si flacarile, tot cu oxigen va hraniti.

 

Uneori, cea mai buna pedeapsa e succesul.

 

Pedeapsa e buna! E instrumentul prin care echilibrul se reinstaureaza in lume.Si raul invata prin Rau ca Binele e si el o varianta.

 

Circumstantele fac diferenta dintre un om bun si un om rau.

 

Tot ce vine prea tarziu e pierdut deja.

 

Timpul e doar o variabila. Daca-l pierzi, esti pierdut.

 

Noi doi am facut sacrificiul suprem, lasand iubirea aceea sa doarma.

 

S-au iubit in litere si s-au urat in puncte.

 

Durerea asternuta pe hartie devine poveste, nu blestem.


4 thoughts on “Care este secretul lui Carmen?

  1. Totul e perfect, sublim, dar aspectul iubirii virtuale ma demoleaza, asta face parte din noua ordine mondiala de distrugere a populatiei, nu tb sa devenim virtuali, suntem fiinte umane, Dumnezeu ne-a creat sa iubim real, sa traim o viata reala, virtualul e cea mai mare ofensa adusa lui Dumnezeu. Eu te iubesc real…..

    1. Multe manifestari si sentimente reprimate de psihicul si normele sociale inainte de comunicarea impersonala au disparut o data cu aparitia internetului, iar enorm de multe relatii au inceput asa, si aproape la fel de multe s-au finalizat asa. Asta nu insemna ca nu sunt si aspecte pozitive ale internetului, SMS-urilor, etc

      De multe ori, insa, uitam sa mai traim cu adevarat, iar asta este un drawback al comunicarii impersonale, la distanta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s