Precedent juridic creat cu ajutorul Tribunalului Teleorman


Pe data de 9 august 2012, alexandreanul Ciocoiu George da in judecata la Tribunalul Teleorman Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Alexandria cerand restituirea taxei de poluare auto pentru un autoturism SH cumparat din Germania.

Tribunalul da sentinta favorabila reclamantului. Admite acţiunea formulată de reclamantul Ciocoiu George împotriva pârâtei Administraţia Finanţelor Publice-Alexandria. Obligă pârâta Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Alexandria să restituie reclamantului suma de 4240 lei reprezentând contravaloare taxă de poluare achitată cu chitanţa seria TS7 nr. 8123846/18.05.2012, actualizată cu indicele de inflaţie calculat de la data plăţii până la data restituirii.

Aceasta a fost  pronunţată în şedinţă publică  in data de 06.09. 2012, cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recurs pe care AFP Alexandria nu s-a sfiit sa-l faca.

Cum era si normal, recursul s-a trimis Curtii de Apel Bucuresti, care a decis suspendarea cauzei şi consultarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

CJUE a stabilit că “Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă de poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională”.

O a doua intrebare preliminara primita in acelasi an de la o instanta din Romania de CJUE a fost intr-un caz asemanator judecat la Tribunalul Sibiu, in Cauza C-97/13, cand Silvia Georgiana Câmpean a înmatriculat în România un autovehicul de ocazie cumpărat tot din Germania.

Instanţa europeană a decis că Articolul 110 TFUE “interzice fiecărui stat membru să aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decât cele care se aplică produselor naţionale similare”.

Asadar, taxa auto instituită în anul 2012 a fost declarată ilegală de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, printr-o ordonanţă dată la începutul lunii februarie 2014, in urma acestor doua intrebari preliminare.

waiting for taxi queue in china (1)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s