Jurnal Intim-Marin Preda:Citate preferate


Cu toate ca am publicat aici lista completa a operelor lui Marin Preda, ramasesem cu ceva necitit de el, si anume, Jurnal Intim.

Si cum in Jurnal Intim sunt si caiete de atelier, am decis sa fac o colectie de citate preferate, asa cum am facut si cu Cel mai iubit dintre pamanteni.

jurnal intim marin Preda de la julia

Citez:

Un univers nu inseamna universul

Nimic nu se pierde, totul se utilizeaza la momentul si in locul potrivit.

Marin Preda este un intelectual autentic.Cine continua sa creada in “taranismul” lui primitiv si mascaros crede intr-o barfa proasta si intr-o fantezie profund mistificatoare.Insemnarile din jurnalul sau arata ce moralist inteligent si profund este. Un mare moralist.

…in timp ce eu sufar aici de amor, pe pamant se petrec tragedii mai mari – e un lux si nu o pedeapsa suferinta din amor.

Eu m am dezvatat de mult timp… sa ma ingrozesc din cauza epocilor de stupiditate.Stiu ca o stupiditate trecatoare este tocmai conditia prealabila a unei viitoare iluminari.

Pentru a cuceri (a invinge) lumea, e suficient sa te invingi pe tine insuti (Dostoievski)

Nevasta nu se paraseste, nevasta se inseala si se patreaza (sfatul dat de Vintila lui Petrini in CMIDP)

Daca scopul omului in viata ar fi doar sa se educe, cred ca multi ar sfarsi prin a se sinucide. Viata e facuta din bucurii si dureri si din amestec de bucurii si dureri si in viata omul are de trait drame sau fericiri nesperate, e stapanit de idealuri sau obsedat de vanitati.

Imi plac mult acele pagini din cartile mele pe care nu le-as mai putea scrie din nou.

Marin Preda: Parerea mea e ca un taran, chiar daca ajunge doctor in filosofie, tot taran ramane. Ideea de familie, de pilda, va fi la el aceeasi ca la un taran. Despre dragoste va gandi tot ca parintii sai, despre cinste si demnitate va avea aceleasi reprezentari,intr un cuvant, conceptia lui despre lume, chiar daca va fi un admirator avizat al lui Kant, va fi una taraneasca. Nu va exista manifestare a vietii lui, poate chiar cotidiene, pe care el sa n o judece cu ochii cu care a vazut odata o lume pe deplin formata, cu metafizica ei.

Marin Preda: Daca un scriitor ar tine seama de prejudecatile curente, ar ajunge sa nu mai scrie nimic.

Felul cum sunt primute cartile ce ies din comun mi se pare ca explica lipsa unei busole critice sigure la multe reviste. Cartile cele mai proaste se bucura de o primire entuziasta, se strica bravo, merci!, i se strange autorului mana cu cordialitate, totul luand aerul unei mari festivitati. iar cartile care reprezinta cu adevarat un eveniment trezesc, deodata, blazarea, indiferenta cea mai neagra.

Eugen Simion: Sadoveanu e marele moldovean si va ramane intotdeauna marele moldovean, ca nu e valah. rebreanu va ramane marele transilvaneam, ca nu e valah. Ei, marele valah in maetrie de literatura taraneasca este preda. Si daca ai o contrapropunere, sunt dispus s-o ascult. Dar cred ca nu exista.

Si, intr-adevar, daca urmasii nostri vor dori sa stie cum vorbeau taranii din campia Dunarii prin 1950, n-au decat sa deschida Desfasurarea lui Marin Preda, care are aproape valoare de document.

…Il citeam pe marin Preda, care e un geniu elementar…si ma simteam umilit. Raporturile pe care el le stabileste intre lucruri si lume sunt grave, simple si primordiale.As spune analfabete.Ignare, desigur.Dar genialeCum spunea foarte bine mircea Grigorescu, Marin Preda n-are predecesor.El e generatia spontanee.

Scriitorul nu are voie sa faca experiente pe contul cititorului.

Toate fiintele umane existente pe pamant fac istorie.

Pentru a se feri de ploaie, de frig si de chinurile stomacului, omul trebuie sa munceasca, iar munca lui sa nu fie exploatata. Dupa terminarea muncii, omul redevine liber sa se gandeasca la ceva, sa infaptuiasca ceva si sa iubeasca pe cineva, propria familie, natiunea din care face parte, natura mareata sau pe sine, fara a stingheri pe cineva. In asa fel incat viata lui sa fie implinita de tot ceea ce a gandit si a visat si sa moara fara regrete. Orice convulsie sociala, orice furtuna care nu va inscrie pe steagul ei respectarea acestei libertati trebuie suspectata de intentii de a subjuga omul.

Progresul naqturii umane inseamna moarte, ca si progresul social, care duce la disparitia civilizatiilor.

Un barbat, in preajma insuratorii, ii declara unui prieten:”ma, ce sa fac eu cu fata asta?” “Ce are?” ii zice prietenul “nu stiu” zice asta, “se desfute repede”. “Adica?”, zice alalalt uluit. “pai uite cum, eu o fut acum, si peste juma’ de ora ea se desfute, o fut din nou si ea iar se desfute.nu tine!Arata ca si cand nu s-ar fi futut…se desfute!”

Je peux pas supporter que mon amour se degrade, pour ainsi dire, devant mes yeux ecarquilles

(Nu pot suporta ca iubirea sa se degradeze, ca sa zic asa, in fata ochilor mei mariti de uimire)

Ce=o fi fost rau in viata lui? desigur, faptul ca a iubit o femeie care nu l a iubit.

Te desparti de mai multe ori pana te desparti.Dupa o hotarare de despartire apare tandretea, dupa ce o greutate ti s a ridicat de pe suflet. Seamana cu iubirea anterioara, dar asa cum seamana o floare vie cu o floare presata: viata s-a scurs din ea.

Aventura contiintei mele a inceput intr o zi de iarna cand o anumita intamplare m-a facut sa inteleg ca exist.

Ce ma chinuie, intr-adevar, la scrierea unei carti este inceputul si finalul. cartile mele sunt construite in jurul cate unui personaj, caruia trebuie sa-i gasesc o intrare in lume si o iesire care sa atraga atentia.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s