Defileu Muresului si Parcul national Calimani


Continui seria: Destinatii turistice deosebite, cu peisaje de vis, din Romania.

Pentru ca prea putini cunosc frumusetile acesti tari, si prea multi dobitoci o populeaza.

Astazi, facem o incursiune pe defileul Muresului si in Parcurile: Parcul National Calimani si Parcul natural Defileul Muresului Superior.

Cateva cuvintre despre peisajul minunat al defileului Muresului, pe care l-am vazut de atatea ori din tren fara sa stiu despre ce este vorba:

DN 15, sectorul de dupa Reghin, constituie una dintre cele mai frumoase sosele din Transilvania si implicit din Romania. Impreuna cu calea ferata, insoteste Culoarul Muresului(intre Deda si Reghin) si apoi, partea ce mai spectaculoasa, Defileul Muresului, sector situat intre Deda si Toplita.
Defileul Muresului reprezinta una dintre cele mai cunoscute atractii naturale de pe teritoriul judetului Mures, desfasurandu-se intre localitatile Toplita si Deda, la contactul apelor Raului Mures cu masivele stancoase ale Muntilor Calimani, in partea nordica si Muntilor Gurghiu, in partea sudica.
escriere Defileul Muresului

Din punct de vedere administrativ, Defileul Muresului se intinde pe suprafata localitatilor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni. De-a lungul intregului culoar al Muresului, intins pe o lungime de aproximativ 50 km, se intalnesc peisaje montane inedite, demne de aceste tinuturi ale Transilvaniei. Accesul catre aceasta zona se realizeaza foarte simplu, artera rutiera ce trece pe aici fiind reprezentata de drumul national DN15. Pe langa posibilitatea de cazare la cabanele sau pensiunile din zona, turistii sositi aici au si posibilitatea de a campa. Intreaga zona a defileului este ideala atat pentru cei pasionati de pescuit, cat si pentru cei care vor sa se relaxeze, pornind in mici drumetii, in timpul carora pot surprinde peisaje impresionante.

De-a lungul cursului sau, Muresul colecteaza din aceasta zona apele paraurilor Mermezeu, Galaoaia, Zebrac, Ilva, Salard, Gudea, Rastolita, Iod, Borzia si Bistra. Valea Muresului inregistreaza aici o latime cuprinsa intre 80 si 100 metri, in unele portiuni prezentand sectoare foarte inguste, dominate de inaltimea versantilor abrupti ce strajuiesc cursul apelor repezi. Datorita frumusetii peisajelor de aici, Defileul Muresului a fost declarat in anul 2007 parc natural, fiind ocrotit de lege. Intreaga suprafata de peste 9.000 hectare a acestei arii protejate inglobeaza, pe langa peisajele apreciate pentru frumusetea lor si o vegetatie si o fauna bogata si diversa. Se intalnesc aici fagi, molizi, brazi, dar si lunci si pajisti intinse, populate de animale precum lupul, vulpea, iepurele, pasari sau pesti si reptile.

Pe langa stancile, crestele si albia incantatoare ce se intalnesc de-a lungul Defileului Muresului, turistii sositi aici au la dispozitie si alte locuri si obiective ce merita a fi descoperite. Una dintre alternative este reprezentata de Tinutul Secuiesc, o intreaga zona turistica, plina de atractii de tot felul. De asemenea, se mai pot vizita si Cascada Toplita sau Statiunea Bradul, aflata tot in apropierea Toplitei.

Am avut aici partea de cea mai buna cazare pe care am avut-o pana acum in incursiunile mele, si anume Cabana Family din Stanceni, unde, spre deosebire de pensiunea-aliart din-zarnesti, gazdele au fost nemaipomenite: nici nu au stat cu noi, sa ne frece la cap, si nici macar nu au venit sa ne streseze la plecare, oferind totodata niste conditii extraordinare la niste preturi extrem de reduse. Unde mai bagi ca locatia este la o aruncatura de bat (la propriu, nu figurativ, de fabrica de apa minerala Stanceni), si de cea mai buna ciorba de burta pe care am mancat-o in viata mea, la: Pensiunea Caprioara din Toplita.

Lasand aceste aspecte deoparte, vizitarea Parcului national Calimani, doar intr-o fractiune a ceea ce inseamna, a facut ca sejurul meu sa merite tot efortul.
Ca de obicei, imaginile vorbesc de la sine.

GALERIE FOTO AICI

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s