Revoltator: Sofer alexandrean amendat pe litoralul romanesc, doar pentru ca este teleormanean.


Am citit o stire pe pe site-ul de investigatii Totalimpact care daca n-ar fi extrem de penibila si trista prin realitatile exprimate, ar fi amuzanta.

Dar nu e, chiar e reala. Si comentariile cu cazuri asemanatoare de la material ma fac sa cred ca nu e un caz singular.

In incercarea de a pastra, cat de cat, o societate normala, voi promova si eu articolul, si ulterior si povestile celor care au trecut prin situatii de-a dreptul ilare, dar asemanatoare.

Adevaruri care exprima o lipsa de competenta a autoritatilor in cazuri serioase, si un exces de zel sau chiar abuz in serviciu in cazuri care, uneori, frizeaza ridicolul. Cum este si povestea de mai jos, a unui “adevarat pericol in trafic”, de fapt, al unui sofer model care n-ar fi semnalizat pe o plaja, la miez de noapte. Serios acum, chiar frizeaza ridicolul.

Revoltator: Sofer alexandrean amendat pe litoralul romanesc, doar pentru ca este teleormanean.
harta-2 - Copy
Chiar daca scopul principal al politistilui rutier este acela de a preveni, multi dintre acestia sunt doar axati pe a aplica un numar cat mai mare de sanctiuni.

Cazul pe care il vom prezenta in cele ce urmeaza nu are insa de-a face nici macar cu un politist de la Rutiera, ci cu unul de la OP(Ordine Publica).

“Siguranta si Incredere”- acesta este sloganul pe care ar trebui sa il respecte cei aflati in serviciul cetateanului, insa agentul de politie Rosu Ionel, de la Politia Mangalia, nu numai ca nu cunoaste acest aspect, dar nu cunoste nici conduita pe care ar trebui sa o aibe ca agent de politie. Asta ca sa nu mai vorbim de modul in care isi bate joc de limba romana, desi acesta se lauda cu faptul ca este absolvent de studii superioare.

Nu mai este de mult timp un secret pentru nimeni faptul ca, de multe ori, politistii opresc autovehicule cu numere de alte judete, cu intentia vadita de a-i amendat pe soferii acestora.

A patit-o pe pielea lui N.S. , un inginer originar din municipiul Alexandria, aflat in concediu pe litoralul romanesc. Poate ca numarul de Teleorman i-a trezit interesul agentului de politie dupa ce a facut conexiunea cu Liviu Dragnea sau Crin Antonescu, acestia doi din urma fiind girati in Guvern in urma candidaturii in colegii din Teleorman.

Astfel ca soferul din Alexandria a fost oprit de un agent de politie, si luat la pertu din prima propozitie, cand i s-au cerut actele, cu toate ca acesta din urma era mai tanar decat soferul pe care il oprise.

Poate ca mai exista persoane care au avut nesansa de a interactiona cu astfel de agenti, care, speram, nu sunt reprezentativi pentru institutia Politiei Romane, insa este interesant de citit cum relateaza soferul teleormanean “intalnirea de gradul 3”:

_________________________________________

<< Seara, sosea aproape pustie.

Ies de pe o plaja pe sosea, ma opreste un politist cu accent de moldovean, care nici macar nu era de la politia rutiera.

Imi spune:

-Te rog sa-mi prezinti actele in momentul asta!

Nici nu apuc sa le scot pe toate ca incepe:

-Hai, mai repede, si rovigneta, si asigurarea, da-mi-le!

Ii arat toate actele, vede ca sunt valabile, dupa care:

-Acum te rog sa cobori din masina si sa-mi prezinti trusa medicala si stingatorul in termen de valabilitate!

Ii atrag atentia sa imi vorbeasca la persoana a doua plural, intrucat sunt inginer, iar el politist.

-Ce ai spus?

-Cum ati auzit, eu sunt inginer, iar dvs trebuie sa ma respectati si sa imi vorbiti respectuos, nu la pertu si pe tonul asta de scandal. Mai ales cand eu va vorbesc la persoana a doua plural, am aceeasi pretentie si la dumneavoastra.
-Arata-mi imediat trusa. Acum!
In timp ce desfaceam trusa medicala din suportul din portbagaj, imi zice:

-Hai ca vezi tu! Si sa stii ca am facut facultatea de drept la universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi!

Vazand ca trusa medicala este in termenul de valabilitate (eu avand totul in regula la masina, inclusiv centura de siguranta, de fiecare data) , strangand tare din dinti, spune:

-Hai, si stingatorul!

Scot si stingatorul si i-l arat. Cu mainile tremurand nervos ca nu imi gaseste nimic in neregula si ca am indraznit sa ii atrag atentia sa imi vorbeasca respectuos, acesta cred ca a stat cel putin doua minute sa caute termenul de valabilitate, care era trecut pe fundul recipientului.

-Puteti sa imi spuneti numele dvs si de unde sunteti?

Strangand in continuare din dinti, se prezinta (Rosu Ionel) si imi spune ca e de la politia Mangalia.

-De la politia locala Mangalia?, il intreb in timp ce imi notam numele lui pe telefon.

-Te rog sa nu ma jignesti!

-De la politia locala? v-am intrebat.

-Inca o data te rog sa nu ma jignesti, sunt de la politia nationala, imi spune acesta cu o voce tremuranda de nervi.

-Ce jignire e? V-am intrebat de unde sunteti!

Dupa ce s-a chinuit 2 minute sa gaseasca termenul de valabilitate al stingatorului, vazand ca acesta expira peste cativa ani, prin urmare este in termen, spune nervos:

-Va rog sa intrati la masina, veti primi amenda pentru ca nu ati semnalizat cand ati iesit de pe plaja, imi spune acesta, de asta data vorbindu-mi la persoana a doua plural.

Ii explic clar ca am semnalizat si ca ori nu a vazut, ori are rea vointa si vrea sa-mi dea amenda neaparat pe un pretext.

Politistul de la ordine publica (nicidecum de la rutiera) se duce la masina (in care mai erau doi politisti, care nu au iesit deloc pe parcursul evenimentului) si se apuca sa imi scrie amenda pentru ceva ce nu am facut. Pana sa se duca la masina i-am explicat ca semnalizarea se mentine doar cat e volanul virat, ca daca il indrepti sau misti in directia opusa borna semnalizatoare revine la pozitia initiala si implicit semnalizarea se opreste, dar cocosul (posibil un tanar detasat sau in practica pe litoral) a tinut sa-mi demonstreze cu tot dinadinsul cat de smecher e el si cum poate sa-mi dea amenda daca are chef.

Din momentul in care a venit la masina cu amenda am avut inspiratia sa montez telefonul si sa pornesc si inregistrarea audio/video.

Cu asta l-am surprins spunand ca daca nu semnez amenda, nu o mai pot contesta, ceea ce este fals, si, cu siguranta ilegal: este cel putin o forma de inselatorie sa spui ceva nereal, ca organ al legii.

Foarte nervos pe parcursul discutiei, acesta abia s-a abtinut sa ma injure, si a plecat la masina, unde colegii lui mai in varsta l-ai intrebat daca am semnat, apoi au pornit masina, au asteptat sa pornesc si eu, si apoi au venit cu girofarurile aprinse dupa mine (banuiesc ca au facut asta ca sa aibe pretextul ca nu le-am acordat prioritate).

Problema e ca m-au depasit pe linia dublu continua, nefiind nici macar in misiune.

Unul dintre celebrele cazuri de politisti care te amendeaza doar pentru ca nu ii place de numarul tau de la masina si vrea fie sa isi faca norma de amenzi, fie sa iti ceara mita. >>

Este interesant de retinut ca, daca nu se semneaza procesul verbal de contraventie, este tocmai un motiv in plus de a il contesta pe acesta, si nu este nicidecum real faptul ca nu poate fi contestat daca nu este semnat, ceea ce il cam incadreaza pe agentul Rosu Ionel la abuz in serviciu. De fapt, mai tot comportamentul descris in relatare s-ar cam incadra la “abuz in serviciu”, insa incercarea agentului de politie de a-l determina pe sofer sa semneze procesul verbal, comunicandu-I acestuia informatii de ordin legal false a fost si ingregistrata pe camera video.

Fie agentul de politie nu cunoaste legea pe care chiar el ar trebui sa o aplice, fie acesta o incalca in mod vadit, in ambele cazuri fiind clar ca prin facultatea de drept pe care acesta o invoca Rosu Ionel trecut ca “gasca prin apa”.

Este interesanta si configuratia strazii unde a fost oprit soferul alexandrean, acesta prezentand o imagine din satelit din care s-ar cam parea ca agentul nici macar nu ar fi avut unghi de a observa masina acestuia dintai cand iesea de pe plaja, dar si recunoasterea tacita a acestuia din urma ca nu ar fi vazut, doar ca el “crede” ca borna semnalizatoare a autovehiculului ramane tot timpul in pozitia de semnalizare, asa cum se observa pe filmare.

Consideram ca astfel de cazuri trebuie aduse la cunostinta publica, pentru a evita pe viitor astfel de comportamente, cu siguranta agentul Rosu Ionel nefacand cinste uniformei pe care o poarta si institutiei pe care o reprezinta.

De aceea, nu ar strica o ancheta in acest caz pentru a se dovedi daca cele relatate de soferul alexandrean se confirma, si in caz afirmativ, o sanctiune aplicata agentului.

Vom reveni cu amanunte si cu procesul verbal, in cazul in care acesta nu “s-ar face pierdut prin posta”, pana in acest moment soferul neprimindu-l, pentru a-l putea constesta in instanta.

Pana atunci, asteptam si o reactie din partea IPJ Constanta.

Data si ora filmarii sunt

25 august 2013

Orele: 22:11


One thought on “Revoltator: Sofer alexandrean amendat pe litoralul romanesc, doar pentru ca este teleormanean.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s