Concurs de fotografie organizat in batjocura de Primaria Alexandria


Concurs de fotografie organizat in batjocura de Primaria Alexandria

Pe scurt, cu ocazia zilelor municipiului, Primaria Alexandria a organizat un pseudoconcurs de fotografie.

Pasionatii de fotografie care sa se si priceapa in vreun fel la aceasta arta nu s-au inscris, cunoscand experienta anilor anteriori, cand foarte multe fotografii cu adevarat valoroase inscrise in concurs au pierdut in detrimentul unei fotografii realizata de un angajat al primariei, Mihai Hurduc, miza fiind o ditamai centrala termica de apartament.

“La 175 de ani de la atestarea documentară, Primăria Alexandria a organizat “pentru alexăndreni” un concurs de fotografie cu tema “Alexandria aşa cum o doresc”. Potrivit regulamentului concursului publicat chiar pe site-ul primăriei, concursul s-a adresat “tuturor alexăndrenilor, cu excepţia angajaţilor Primăriei Municipiului Alexandria şi rudelor de gradul I ai acestora”.
Dar aşa cum se întâmplă la noi, prin Românica, acolo unde nesimţirea este la loc de cinste, câştigătorul concursului a fost chiar un angajat al primăriei, referentul Mihai Hurduc. Premiul la care a râvnit avarul referent constă într-o centrală de apartament. Acum nu ştim dacă premiul cu pricina include şi montajul şi caloriferele aferente unei astfel de centrale, pentru că asta ar putea duce valoarea premiului la peste 5000 lei.
Ciudat este faptul că impostorul s-a bucurat la o centrală de apartament, în condiţiile în care, de câţiva ani, încă de pe vremea burlăciei, se lăfăie într-un apartament ANL cu apă caldă şi căldură din belşug.”

Scria Dumitrache Claudiu, un fost jurnalist, la vremea respectiva, pe blogul personal.

Multa lume a acuzat atunci ca acel concurs a fost organizat, asemenea multor licitatii publice din tara noastra, “cu dedicatie”.

Anul acesta, intr-o lipsa de profesionalism tipic angajatilor de la stat din Romania, tema concursului foto s-a numit “Peisaj urban”, acestia asteptandu-se ca fotografiile sa fie realizate exclusiv in Alexandria, desi nu s-au mai gandit sa treaca si in regulament acest aspect, astfel incat multa lume a inscris fotografii nu numai din alte orase ale tarii, dar si din alte tari, chiar si de peste ocean.

Mai multe detalii relateaza jurnalista Carmen Dumitrescu, pe blogul personal, aceasta fiind si castigatoarea premiului de popularitate(poza cu cele mai multe like-uri- aici angajatii primariei neavand cum truca, si fotografiile pilelor acestora nefiind defel populare)

Bun, si acum vine faza, care daca nu ar fi atat de ireal de batjocoritoare, ar fi amuzanta, ca intr-un film cu prosti:

Locul 1 il castiga un tanar extrem de talentat in fotografie, cu o poza pe care putini fotografi stiu sa o faca (tanarul avand si aparat foto profesional si cunoscand indeaproape tainele artei fotografice), in care apare o catedrala din Cluj.

Pe locul 2 iese o doamna cu o fotografie prost incadrata, stramba, acuzata ca ar fi facut-o cu telefonul mobil, fara nimic interesant, reprezentand o fantana cu jeturi din alexandria, aceasta fiind si oprita in momentul realizarii fotografiei.

Ulterior, presa a dezvaluit ca individa este iubita unui angajat din primarie, relateaza publicatia de investigatii TotalImpact

Pana aici, nimic atipic unei societati in care pilele sunt promovate in detrimentul valorilor sau a capacitatii/competentei.

Dar aici vine faza bestiala:

Din motive necunoscute, se anunta ca locul I ar putea fi retras:

“Primarul Victor Dragusin a precizat ca daca, realmente se va demonstra ca fotografia nu este a câstigatorului concursului, atunci va fi necesara revizuirea clasamentului iar premiul – rama foto digitala – va fi retras celui în cauza, care va suporta probabil si alte consecinte decât aceasta.” Sursa

Adica, te inscrii la un concurs organizat de primarie, esti foarte bun la facut poze, nu ai pile, si castigi, apoi, pe langa acuze de plagiat, mai te pomenesti si acuzat in mod public de inselaciune si risti sa fii cercetat penal.

Este noaptea mintii! Asa ceva ai putea crede ca face parte dintr-un scenariu cu filme cu imbecili, dar uite ca se intampla in viata reala.

Asta este pretul platit pentru ca te inscrii la un concurs organizat de o primarie dintr-un oras din Romania (Alexandria) cu buna credinta.

Dar, stati, daca credeati ca lucrurile se oresc aici, va inselati, cum spunea un alt jurnalist din Alexandria: “Acolo unde se termina logica, incepe Teleorman”

In presa apare un material cu titlul: Primaria Alexandria repara eroarea. Concursul de fotografie ramâne fara câstigator

“În urma aparitiei în mass-media a suspiciunii de plagiat vizând fotografia care a câstigat concursul ”peisaj urban”, reprezentantii Primariei Alexandria au luat atitudine si au hotarât retragerea premiului.

Cu dispozitie de la primarul municipiului, Victor Dragusin, cunoscut ca fiind o persoana altruista, locul I al concursului de fotografie a ramas neocupat, podiumul având, în acest caz, doar doua pozitii.”

Adar, recapitulam:

  •  Tanar pasionat de fotografie se inscrie la concursul din Alexandria
  • Castiga Locul I
  • Locul II este ocupat de o iubita a unui angajat din primarie, cu o fotografie care nu se compara cu cea realizata de tanarul fotograf, incalcand regulamentul concursului :”La acest concurs nu au drept de participare angajatii Primariei Municipiului Alexandria, afinii acestora si rudele de gradul I.”Ca fapt divers, tanarul fiind si prima persoana din Alexandria, si chiar din judetul Teleorman care si-a achizitionat aparat foto de tip DSLR (cel mai performant mod de a realiza fotografii) la inceputul anului 2006.
  • Este acuzat in mod public de o groaza de lume ca este un pagiator
  • Risca sa fie cercetat penal pentru inselaciune, desi in regulamentul concursului se specifica doar faptul ca risca, citam “sa suporte consecintele legislatiei privind drepturile de autor”

“Participantul la concurs isi asuma, prin inscriere, ca este autorul fotografiei / fotografiilor inscrise, orice abatere de la aceasta regula atragand excluderea din concurs, precum si consecintele legislatiei privind drepturile de autor.”

L-am contactat pe castigatorul concursului, Traian Pasatoiu, si acesta ne comunicat:

“Am realizat fotografia respectiva pe data de 28 mai 2013, seara, cu ocazia unei vizite de cateva zile in Cluj-Napoca, unde am fost invitat de domnul Academician Cristian Silvestru sa sustin o prezentare, pe data de 28 mai 2013, la ora 12. Prezenta mea in Cluj in intervalul 27 mai 2013 – 1 iunie 2013 va poate fi confirmata de domnul Academician Silvestru si de cateva zeci de studenti din Cluj. Cel putin 3 dintre ei pot confirma prezenta mea in seara respectiva in Piata Avram Iancu. Am revenit, ulterior, in zona catedralei si in timpul zilei.

Revenind la fotografia la care se facea referire, diferentele sunt urmatoarele:
– numarul si pozitia copacilor difera (in dreapta sunt 3 copaci mai mici, in timp ce la mine sunt doar 2; in stanga, la el sunt 2 copaci, iar la mine 4);
– baza fantanii raportata la reflexia catedralei este diferita – a fost facuta din alt unghi;
– copacul inalt din dreapta este mult mai ofilit in poza la care se face referire, pentru ca a lui este facuta, probabil, la sfarsitul verii, iar a mea la sfarsitul lui mai;
– cercurile din apa “taie” reflexia in alte locuri in cele doua poze – din cauza perspectivei diferite;
– poza lui are o rezolutie de ~ 0.35 Megapixeli, iar cea trimisa de mine la concurs are 4 Megapixeli, iar marirea artificiala rezolutiei unei poze are ca rezultat “pixelizarea”, fapt ce poate fi confirmat de orice fotograf cu experienta.

Detaliile tehnice ale fotografiei mele:
(1) Fotografia mea a fost realizata pe data de 28.05.2013, la ora 22:09. A fost postata pe Facebook pe data de 29 mai 2013, lucru ilustrat in poza atasata nr.1.
(2) Aparatul foto folosit – Canon 5D Mark II.
(3) Obiectivul folosit – Canon EF 24-105 F4 L IS USM
(4) Setarile cu care a fost realizata fotografia: modul Manual, ISO 3200, diafragma F/6.3, timp de expunere 1/3s.”

De asemenea, ne-a trimis si o arhiva care contine:

(1) negativul digital inregistrat de aparat [_MG_6810.CR2] – pentru a-l deschide este necesar un program de genul Canon DPP / Adobe Photoshop CS6 + Adobe Camera RAW, sau orice alt program care sa recunoasca fisierele RAW obtinute cu Canon 5D Mark II;

(2) fotografia obtinuta din RAW-ul anterior [_MG_6810j1.jpg], care dupa reincadrare are ~ 18 megapixeli din cei 22 megapixeli initiali. Fisierul poate fi deschis cu orice program care recunoaste fisiere JPEG. In EXIF se pot vedea detaliile/conditiile in care a fost realizata fotografia. Fotografia la care se face referire pe Facebook are o rezolutie de ~ 56 de ori mai mica decat JPG-ul atasat sau de ~ 64 de ori mai mica decat negativul/fisierul RAW (CR2).

Totodata, aceste dovezi au fost trimise si responsabililor din primarie, care, ulterior, ar fi retras declaratia aparuta in materialul de presa in care se anunta retragerea premiului, sustinand ca noile dovezi sunt in studiu, iar ca momentan locul I ramane ocupat de castigatorul initial.

Si ne intrebam, din nou: asa ceva este adevarat? Este un vis sau realitate?

A ajuns un tanar sa fie riste  dosar penal doar pentru ca s-a inscris la un pseudoconcurs organizat de o primarie, avand ca premiu o rama foto digitala? Si doar pentru ca pe internet mai exista poze cu aceeasi catedrala, din acelasi unghi?

Orice fotografie, facuta aceluiasi lucru, din acelasi unghi, va semana mult cu o alta facuta in conditii asemanatoare. Este ceva care tine de un simt logic elementar, care pare sa lipseasca multora, mai ales cand concureaza pentru un premiu. La cum se calca in picioare pentru o sticla de ulei si o punga de zahar, multi nu se dedau nici de la acuze urate pentru o rama foto digitala!

Pentru a nu fi cercetat penal, tanarul in cauza, de altfel un tanar foarte valoros si talentat, cu care municipalitatea ar trebui sa se mandreasca(acesta fiind cercetator Chimist, avand o lista impresionanta de lucrari publicate, facand parte dintr-o familie de frati olimpici- de altfel, fostii profesori din liceu si scoala generala catalogandu-i pe toti fratii Pasatoiu ca avand cel putin un strop de genialitate, daca nu o capacitate intelectuala foarte dezvoltata), trebuie sa aduca o groaza de martori care sa confirme prezenta lui in Cluj, dar si o sumedenie de dovezi care arata clar ca fotografia este realizata de el.

Ne intrebam, totusi, retoric:

Cate din detaliile tehnice enuntate de tanarul fotograf vor fi intelese de niste angajati ai unei primarii care nici sa scrie un regulament la o prostioara de concurs nu sunt in stare?


One thought on “Concurs de fotografie organizat in batjocura de Primaria Alexandria

  1. Mai mira pe cineva zdravan la cap, ca in tara asta impostura, minciuna, prostia, hotia, nesimtirea, incompetenta sunt ” calitatile ” de care ai nevoie ca sa reusesti? Singura solutie este sa te detasezi sa stat, autoritati, institutii, de oamenii care le reprezinta , ca sa nu ajungi in situatia psihica sa pui mana pe un putrigai de fier si sa incepi sa spargi la capete, indiferent de consecinte….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s