Transfagarasan- Romania- a must see


Desi imi aminteam ca am mai fost la Vidraru pe cand eram copil, si ulterior am aflat ca am fost si cu familia pana la Balea Lac, am dorit sa parcurg Transfagarasanul(DN7C), ca parte din excursiile mele prin cele mai frumoase locuri din Romania.
Si l-am parcurs- de 4 ori in doua zile! Obositor, dar a meritat tot efortul.

Singurele 3 lucruri care m-au deranjat:

Nu exista niciun indicator care sa atentioneze soferii cu privire la faptul ca intra pe aceasta minune de drum. De altfel, nici macar indicator catre transfagarasan. Pur si simplu indicator catre Bucuresti, cand vii dinspre Sibiu prin Selimbar, care apoi sa transforma in doua indicatoare catre Bucuresti, un drum prin prin Fagaras, si unul pe Transfagarasan: mai mare rusinea sa nu semnalizezi un asemenea obiectiv turistic- si cati straini vin special la noi in tara pentru a parcurge acest drum!

Mizeria de pe barajul Arges- din fericire e stransa doar intr-un colt- dar se poate curata lejer(ma rog, si autostrazi se puteau face lejer in tara asta, dar porcilor le place mizeria, asa ca nu e de mirat)

Gropile din drum din partea de Transfagarasan din judetul Arges- de altfel, si cei de la Top Gear au categorisit aceasta bucata ca fiind mai rau decat fata unui adolescent plin de cosuri.

Lasand aceste 3 inconveniente si parti rusinoase deoparte, Transfagarasanul este efectiv o minune a lumii. Si nu degeaba poarta denumirea de drumul printre nori: ‘This place is so close to Gods that you can wave them.’ spunea un turist.

Cu o lungime de aproape 92 de kilometri, şoseaua construită în 1974 taie Munţii Făgăraş cu serpetine care-ţi opresc respiraţia, şerpuind prin tunele şi dezvăluind peisaje de vis. Transfăgărăşanul începe din comuna Arefu, judetul Argeş, la kilometrul 61 al DN7C (drum care începe din localitatea argeşeană Bascov) şi se termină în comuna Cârţişoara, judeţul Sibiu, la intersectia cu DN1. Are circa 91,5 kilometri lungime şi două benzi de circulaţie. În anul 2009, englezii de la Top Gear au declarat Transfăgărăşanul cea mai frumoasă şosea din lume. De-a lungul drumului se află 830 de podeţe şi 27 de viaducte şi cinci tuneluri, dintre care unul este cel mai lung din ţară (886 de metri) şi se află la cea mai mare altitudine (2.042 de metri). Acesta se află înainte de a ajunge la Bâlea Lac.

Eu am intrat pe drum dinspre Sibiu, in dreptul/ dupa comuna Cartisoara: niciun indicator cu privire la faptul ca intru pe cea mai frumoasa sosea din lume, doar peisajul care a inceput sa devina extraordinar, si serpentinele care iti taiau cu adevarat respiratia: ma rog, mie nu, dar daca ai copii in masina, cu siguranta ca risti intrebari de genul: nu putem cadea? Mai ales ca, pe alocuri, soseaua nu are bare de protectie.ceea ce o face un traseu de parcurs numai de catre soferi experimentati.

O gramada de biciclisti si motociclisti strabat acest drum, deschis doar cateva luni pe an, mai precis 4, din iulie pana in octombrie.

In weekend, pe timpul zilei, pe zone intinse ale traseului, vezi’romanu’’ la picnic si gratar pe margini, la iarba verde, insa, o data cu lasarea serii, totul devine pustiu, de parca ai fi intr-un film de groaza: fara trafic, fara oameni la picnic: poate si datorita faptului ca zona este frecventata de ursi!

Primul obiectiv este balea cascada: datorita aglomeratiei din zona nu am oprit in niciuna din cele doua zile ca sa merg pana acolo, am inteles ca e un drum pe jos de vreo 2 ore, insa am vazut de la sosea cascada: amazing! Cascada se află între vârfurile Moldoveanu şi Negoiu, iar apa sa are o cădere de 50-60 de metri.

Apoi, pe multitudinea de serpentine-simbol ale acestui drum(cele care apar si in pozele clasice cu Transfagarasanul) ajungi la Balea LAC-un lac glaciar aflat la o altitudine de 2.034 de metri. Lacul glaciar Bâlea măsoara 360 de metri in lungime, 240 de metri în lăţime şi are adâncime maximă de 11,5 metri.

Imaginile din galerie sunt graitoare, cred ca nu merita sa povestesc in cuvinte ce puteti vedea in poze, vreau doar sa specific ca eu am ajuns acolo intr-o zi caniculara, si, desi era zapada, am facut plaja la bustul gol-atat de cald era chiar si in varf de munte!


De acolo se poate admira peisajul nu numai in jos, spre nord-vest, vazandu-se groaza de serpentine, dar si baietii cu parapante care o ard la inaltimi destul de mari, asta lasand deoparte peisajul de acolo, al lacului dintre creste.

Extrem de multi straini, dar si romani, spun ca este cel mai frumos peisaj pe care l-au vazut, referindu-se la cel de la Balea lac. Toata lumea isi face poze, inclusiv mirii de la diverse nunti vin special pana acolo doar pentru o sesiune foto.

De altfel, in zilele de duminica se creeaza si ambuteiaje auto in zona!

Odata trecut de balea lac, ajungi in judetul Arges, la cea mai are altitudine de pe aceasta sosea, peste 2000 metri, mai precis, 2.042m, de unde se deschide un nou superb peisaj.

Drumul este presarat cu cascade mai mici sau mai mari, multa verdeata si aer extrem de curat.

La un moment dat incepi sa intrezaresti printre brazi lacul vidraru, o minune de lac de acumulare, iar , dupa un drum destul de lung, ajungi la o minune arhitectonica: barajul vidraru, pazit de jandarmi.

In afara de peisajul minunat, poti opta pentru o plimbare cu barca pe lac, care, daca ai copil mic cu tine care sa fie si sarbatorit, cu siguranta ca ii va face deliciul zilei.

Apa este de un verde smarald

Lacul vidraru:

Video cu tot drumul parcurs integral, pe fast forward:

Top Gear pe Transfagarasan in 2009:

Mai sus, la 6 km, este cetatea Poenari. Pentru a parcurge diferenta de altitudine de peste 180 de metri trebuie sa urci nu mai putin de 1480 de trepte, insa efortul merita.

Prea pacat de faptul ca aceste obiective turistice sunt prea putin spre deloc promovate de Romania, ci doar de romani pe Facebook.

In concluzie, mergeti, macar o data in viata, pe Transfagarasan, mai ales daca sunteti romani!

Next stop, transalpina! O sa va povestesc si de ea, poate la anul!

CLICK PE POZA PENTRU VARIANTA FULL RESOLUTION


3 thoughts on “Transfagarasan- Romania- a must see

  1. Într-adevăr un drum deosebit, cu peisaje și locuri fantastice, un loc pe care-l știu de mică și în care mă simt cel mai bine (de fapt, la mine orice peisaj montan are acest efect și mă bucur că e așa) – și-mi plăcea și senzația de înfundare a urechilor dată de schimbarea altitudinii, haha. Din păcate, ai dreptate în legătură cu promovarea lui și-ți înțeleg frustrarea cu privire la lipsa indicatoarelor spre partea asta de Românie. Am parcurs cu ai mei acest drum de nenumărate ori în copilărie și nu-mi amintesc decât un indicator dinspre Argeș, ruginit, îndoit, într-o stare jalnică. Și încă unul mai este tot în Argeș, com. Bascov (spre Curtea de Argeș), dar acela mai este „actualizat” din când în când (Transfăgărășan închis/deschis). Paradoxal, locul este știut foarte bine de turiști și da, vin special pentru el uneori.

    Știi,… în general străinii sunt foarte curioși de Dracula, de Bran, de legenda asta populară (și cică specifică nouă – în opinia unor străini întâlniți), așa că cred c-am simțit cea mai mare încântare când acum doi ani, stând de vorbă cu James, un prieten din Marea Britanie, iar mai târziu cu Rob, un croat, lucrul pe care au dorit să-l afle/cunoască/discute a fost Transfăgărășanul.

    Pe mine la Transfăgărășan mă deranjează multitudinea de magazinașe d-alea de suveniruri și tot felul de tâmpenii, situate în puncte cheie cum ar fi Bâlea Lac, Bâlea Cascada. Pentru mine sunt prea multe și mult prea inutile. Pot înțelege că poate pentru străini sunt atracții, dar eu cam funcționez pe „keep it simple”.

    Oricum, categoric o excursie pe care ar trebui s-o facă fiecare român! Părerea mea e că numai așa (i.e. prin excursii în astfel de locuri) poți învăța să apreciezi și să conservi țara asta așa cum ar merita.

    PS: unele fotografii sunt pur și simplu uimitoare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s