Umanitate dezolanta


Cazul tortionarului Alexandru Visinescu, astazi un babalac de aproape 88 de ani care traieste in centrul Bucurestiului, adus in lumina de un demers jurnalistic al trustului PRO prin publicatia Gandul in colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) face multa valva nu numai in tara, dar si peste hotare, primul reportaj avand ecou in mai multe publicatii de peste ocean.

Articol initial:

Dupa publicarea primului articol referitor la acest bosorog/batranel jovial, a devenit cunoscut si un caz aparut in presa locala in 2005, despre un alt tortionar:

Un batran de 77 de ani care cerseste mila. Acelasi om care acum 55 de ani schingiuia si tortura la Pitesti. Si atunci, si acum, acelasi nume: Titus Leonida.

Acum, sa stau eu sa scriu despre metodele de tortura din inchisorile comuniste, nu cred ca are sens. Aceleasi metode inumane si barbare erau utilizate in o groaza de alte regimuri, inca dinainte de evul mediu.

Sa extrapolez din punct de vedere psihologic cum cei aflati in functii ca Visinescu sau Leonida devin adevarati calai, iar nu are sens.

Voi face doar doua mici paranteze: Experimentul Stanford

in cadrul caruia, mimand pret de o perioada inchisoare cu niste studenti, s-a concluzionat ca omul cu autoritate va recurge la acte de tortura asupra detinutilor.

Si a doua chestiune, tot legata de autoritate, pe care am auzit-o la un curs de managementul afacerilor: daca ai doi maturatori si niciunul nu face treaba, ii pui pe mana unuia dintre ei o panglica sau ceva care sa ii confere lui sentimentul de superiorirate, si ii spui: de azi esti sef peste astalalt.

Si sa vezi ce ala inferior o sa faca treaba, ca astuia de l-ai numit sef o sa-i placa sa l puna la munca si sa ordone.

Iar astea doua chestiuni nu duc decat la ideea de “umanitate”. Adica ce inseamna natura umana pentru multa, prea multa lume.

Omului ii place sa chinuie, sa isi tortureze seamanul, nu numai animalele. Animal care sa chinuie alt animal, n-am vazut. Dar om care sa chinuie animale si oameni, da. Din simplu sadism. Un atribut exclusiv uman.

Si atunci, conjunctura propice (inchisori comuniste, naziste, americane, musulmane, conflicte armate etc etc) va face ca multi oameni sa isi utilizeze/dezvolte acest atribut, in cel mai pur si hardcore mod cu putinta.

Bestii ca Leonida sau Visinescu de mai sus, ca soldati(de orice natie, in orice conflict armat/razboi) care omoara si violeaza (citisem chiar la Marin Preda de cazul unor soldati care au ucis o femeie insarcinata scotandu-i fatul cu baioneta), si o groaza de alti “oameni” de genul asta au existat si exista. Si nu vreau sa extrapolez, ca dau iar intr-un mizantropism feroce. Si spun ca omul nu este decat un animal. Singurul animal malefic.

Reveind, aceasta groaza de “uameni”, odata ce se iveste ocazia, poate fi trasa la raspundere.

In zilele noastre, intr-un mod oaresce uman si ‘civilizat’.

Dar e asa trist, si poate placut pe alocuri, sa vezi cum unii care au fost mari zmei, abia se tarasc.(bine, nu ma refer la Visinescu sau Leonida care o duc bine merci cu pensii de 6000 Ron, respectiv 5400 Ron), ci la oricine care a avut ‘puterea’ de-alungul timpului: puterea de a ucide, tortura si umili, care ajung, la randul lor, in locul celor pe care i-au ucis si chinuit.

In fapt, mai toti liderii care au pierdut un conflict au ajuns fie ucisi, fie torturati si ucisi, de la voievozii si imparatii dinainte de evul mediu, pana la Ceausescu si Gaddafi, ca sa fiu mai inteles. A se vedea si pelicula “Der Untergang” cu caderea regimului nazist.

Dar omul mai are o caracteristica, de asta data tipic animala: lupta in superioritate: se ia de ala cazut, sau de ala mai slab decat el: politistul in intersectie prefera sa opreasca o Dacie, nu un Audi seria 6, la scoala copiii mai mari se leaga de cei mai mici, iar Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc se leaga de un bosorog care mai are un pic si moare, si nu de un alt bosorog pazit de SPP-isti.

Nimeni nu se leaga de cei care se afla astazi la putere sau in putere. Daca Visinescu ar fi avut varsta si infatisarea lui Nutu camataru, ori puterea lui Liviu Dragnea sau Basescu, toti reporterii, precum si angajatii IICCMER le-ar face pe plac, si le-ar canta in struna.

Ups, they already do that!

Caci, asa este rasa umana, pe care nici nu o ridic in slavi, si nici nu o contest. Doar observ.

Si, in concluzie, nimeni nu va fi cu adevarat tras la raspundere in aceasta viata, ci in cealalta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s