Human body


Am scris aici despre faptul ca trupurile expuse in cadrul expozitiei Human Body apartin integral unor chinezi.

Pentru ca am asteptat sa se linisteasca spiritele cu aceasta expozitie (in sensul ca sa fie cat mai putini gregari in incinta, sa pot vizita in tihna), am fost acolo cu 10 zile inainte de inchidere.

Am aflat ca nu este o expozitie care circula international, cum o face Lady Gaga cu concertele, ci este vorba de mai multe expozitii, fiecare in alta tara, dar toate cu un numitor comun: cadavre de chinezi plastinate.

Este poate singurul aspect care m-a facut sa privesc corpul uman ca pe ceva steril, in sensul ca erau chinezi. Cah! Penisuri mici, trasaturi corporale naspa, inumanitate. Nu prea arata a oameni chinezii nici vii. Dar morti, parca ar aduce, anatomic, cat de cat, cu un om.

Lasand acest aspect deoparte, vreau sa spun ca expozitia este ceva extraordinar, prezinta trupul uman in magia componentei sale, atat integral cat si pe sisteme si functii.

Coroborat cu cunostinte teoretice, ar putea, si reprezinta, cea mai edificatoare si magica lectie de anatomie. Plastinarea fiecarei glande, organ, pana si cele mai mici vinisoare, pana la intregul trup uman, impreuna cu sectiuni transversale ale organelor plastinate, arata in intregime din ce este compus si cum functioneaza corpul uman.

In plus, toata expozitia este axata spre a inocula un stil de viata sanatos, aratand functionalitatea si magia trupului uman sanatos, cat si organe afectate de cancer sau diverse boli. In general, se pune aceentul pe afectele devastatoare nu numai ale fumatului, dar si ale fumatului pasiv.

In pliantele din sectiunile expozitiei, precum si in descrierea exponatelor se promoveaza un stil de viata sanatos, fara exces de alcool, fara tutun, cu o alimentatie sanatoasa si cum mult sport dar si fara stres.

Pur si simplu la vederea unor plamani de fumator, neafectati de cancer, un om viu cu creier cat de cat ar trebui nu numai sa se indoiasca de fumat, dar sa renunte instant.

Am vazut cum gudromul si alte elemente extrem de toxice se impregneaza in plamani, si cum arata acestia ca si consistenta si culoare. Am vazut, probabil, cele mai raspandite forme de cancer datorate fumatului, atat in sectiuni de organe, cat si organe intregi afectate de aceasta boala selfinflicted.

Pe de alta parte, am vazut magia corpului uman: complexitatea sistemelor: osos, muscular, endocrin, locomotor, nervoase, digestiv, respirator, circulator, dar si reproducator, luate atat ca un tot unitar, dar si ca parti componente separat. Fiecare glanda, fiecare vinisoara si fiecare muschi, ori os, sunt studiate si explicate succint separat, incat chiar ajungi sa consideri ca exista perfectiune pe aceasta planeta: perfectiunea vietii.
human body exhibition-expozitia human body
Si daca e sa vorbim despre viata, trebuie musai sa spun ca magia vietii este tratata in cadrul acestei expozitii intr-o sectiune numita: Inceputul.

Feti de cateva zile, pana la feti de cateva saptamani iti ofera o perspectiva unica asupra a reproducerii la om, si complexitatea acesteia. Evident, sectiunea “Inceputul” este precedata de sectiunea in care este prezentat sistemul reproducator. (ca o mica paranteza, cred ca am vazut prima chinezoaica epilata inghinal-din pacate, post mortem)

Probabil ca nicaieri nu mai vezi etapele dezvolatarii omului, de la ceva ce in urma cu cateva zile era doar un ziggot si acum e de marimea unei furnici, pana la un fat nou nascut.

Sunt convins ca este extrem de educativ pentru elevii de clasa a 7-a, sau cei de liceu sa faca o lectie de anatomie pe fundalul unei asemenea expozitii, mai bine organizata decat lectii de la universitatile de medicina.

Ceva ce m-a impresionat iarasi tare a fost faptul ca anumite organe, cat si cadavrele integrale aveau inclusiv par si unghii pe ele. Si mai toate prezentau negru atat sub unghiile de la maini, cat si cele de la picioare. In plus, la primul cadavru expus, daca aveai un ochi format ca mine, puteai observa ca avea undeva o coasta rupta, mai mult ca sigur din timpul vietii, ceea ce m-a dus cu gandul ca nu toti au murit de moarte naturala, si , posibil, chiar sa fi fost dizidenti chinezi care au executat inclusiv munca silnica.

Mai jos, un pliant pe care l-am primit de la o babutza care, alaturi de un peruan inchis la culoare, protestau impotriva acestei expozitii.

PS:daca nu ai vizitat-o, chiar ai pierdut.Este extraordinara.

2-mesaj impotriva human body

1-protest human body romania


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s