Inginerie-meserie-gandire


Nu cu foarte mult timp in urma, elita intelectuala in Romania era considerata ca fiind formata din filosofi, artisti, sociologi, psihologi, filologi, iar inginerii erau undeva la marginea breslelor. Erau priviti ca niste paria ai intelectualitatii, fiind desconsiderati ca si meserie nobila.
Si sunt convins ca mai sunt dobitoci care si in ziua de astazi gandesc asa. Dobitoci, evident din categoriile enuntate precedent. Ca astia nu gandesc logic, rational.
Astia sunt incapabili de a avea un sir corect al gandirii. De aia nu le-a placut matematica, supranumita regina tuturor stiintelor.

Sa fie foarte clar, sunt foarte multi oameni cu studii tehnice, ingineresti, care sunt incapabili de a avea o gandire sau exprimare stilistica, fiind axati doar pe calcule si chestiuni tehnice.

In acelasi timp, pe vremurile bune din ROmania, 70% din oamenii din presa de calitate absolvisera Politehnica, avand diploma de ingineri.

Pe cand unul cu studii socio-umane ar fi incapabil sa faca un calcul mai complicat matematic, daramite sa aiba o gandire logica.

Adica, am ramas siderat cand m-am dus la un fost coleg de generala, pe cand era clasa a 12-a la un liceu cu profil uman, si am vazut pe tabla o lectie de matematica pe care noi o studiaseram in clasa a 7-a: era o matrice 2 pe 2, dar nu intru in detalii ca sunt imbecili care nu ar intelege.

Vreau doar sa punctez ca astia care nu sunt in stare sa numere pana la 100, se apuca sa studieze: actoria, arta, pedagogia, psihologia, chiar medicina, avand aere de superioritate cu ce fac ei, nesimtindu-se nicicum ratati in vreun fel ca urmare a incapacitatii intelectuale pe care nu numai ca nu o constientizeaza, dar se si supraestimeaza din acest punct de vedere.

Evident, nu toti oamenii au aceleasi capacitati mentale. Evident, avem nevoie si de politisti, medici, frizeri, muncitori necalificati, sociologi sau mai stiu eu ce. De unii mai mult, de unii mult mai putin referitor la cati din astia sunt cu o diploma.

Dar ideea este ca matematica iti dezvolta gandirea, si nu e musai sa lucrezi in domeniul tehnic ca sa inveti matematica in scoala si sa gandesti corect. Astia care spun ca nu le-a placut, spun, de fapt, in traducere libera: “nu am fost in stare, atat pot”. Dar ei nu constientizeaza asta.

Nu mai specific ca orice invovatie, si orice lucru inconjurator este facut de ingineri, sau, cel putin, de oameni cu un simt practic, si cu gandire logica. Nu e facut de actori, de sociologi, de jurnalisti, de psihologi sau de psihopedagogi.

Daca toata lumea ar avea inteligenta astora, in ziua de astazi nici macar wc-uri in fundul curtii nu ar exista, ci lumea ar arunca cu dejectiile de la geam, cum se facea pe vremuri in Anglia. Ups, stai asa, ca n-ar fi existat nici geamuri, si nici constructii, in cazul asta. Poate niste pseudobordeie, sau ceva. Uitati-va, spre exemplu , cam cum traiesc oamenii astia in Vama Veche, si imaginati-va o lume populata numai de ei, cu reguli facute de ei, si fara inovatiile celor ca mine-asta care scrie textul.

Daca ai inteles textul si ti-ai imaginat, e Q.E.D. Daca nu, asemenea. Pentru cei din urma, Q..E.D. inseamna Quod erat demonstrandum. Si tu citesti acest text pentru ca exista oamenii aia pe care ii desconsideri tu asa mult, numiti ingineri.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s