Povestea fericita a unei printese triste


Povestea fericita a unei printese triste

Candva, de demult, de foarte demult, peste dealuri si vai, munti si rauri, pe niste tinuturi indepartate, traia o printesa. Frumoasa cat cuprinde, toata lumea o adora. In special baietii.
Atunci cand isi arata chipul la fereastra castelului unde locuia, situata in capatul turnului cel mai inalt,toate privirile se indreptau intr-acolo.
Cand pasea pe strada, parca era caprioara cu cel mai fin mers.
Cand graia, avea cel mai dulce glas.

Participa cu intreg fastul specific la toate sindrofiile si petrecerile care se organizau in regat. Discuta cu toti mesenii si cu toti supusii, de la egal la egal, afisa intotdeauna un zambet si o elocventa cum rar iti era dat sa vezi.

Le vorbea la fel de frumos atat membrilor familiei regale, cat si cameristelor, curtezanelor, paharnicilor şi ţârcovnicilor de la curte.

Respecta toate obiceiurile pe care o printesa desavarsita trebuia sa le aibe.
Avea si un print al ei, care o iubea si care ii facea orice capriciu.

Dar nimeni nu banuia ca, in realitate, sufetul printesei era macinat de o negura in care se acumulau fix opusurile a ceea ce ea afisa zi de zi, luna de luna, an de an.

Nimic din ceea ce se intampla pe meleagurile unde isi avea curtea nu o putea face, cu adevarat, fericita.

Asa ca printesa, la un moment dat, ii ceru Regelui acordul sa plece pe alte meleaguri, peste alte vai, multi, dealuri si rauri, in cautarea implinirii.

Si atunci regele, Imparatul Verdealbroș il suna pe varul sau, Imparatul Roșalb.
Si primi acordul ca printesa noastra sa se mute la curtea regala a varului imparatului, unde sa aibe acelasi statut ca si pe meleagurile natale.

Dar, nu trecu mult timp pana cand printesa realiza ca starile de fapt sunt la fel, in oricare regat s-ar duce. Si i se facu dor de regatul ei, chiar si de cameristele, curtezanele, paharnicii şi ţârcovnicii de la curte.

Se intoarse, la momentul favorabil, pe taramurile vechiului regat.

Nu trecura multi ani, cam doi, pana cand sa creada ca a gasit fericirea: un alt print, de pe alte meleaguri, foarte indepartate, ii facea curte. Accepta in cele din urma intalnirea cu el, iar printul, odata ce primi acceptul, sosi cu intreg alaiul de rigoare.

In scurt timp cei doi se indragostira. Si printesa simti fericirea. Se simtea din nou ca atunci cand era copila, fara nicio grija pe lume.Nu mai trebuia sa disimuleze iluzia unei fericiri.

Si, deodata i se derula prin fata ochilor mintii imaginea unei vieti cu adevarat fericite, viata pe care nu o avusese pana atunci.
Se vedea cu printul, fericita, dar si implinita.
Se vedea ca si cum ea ar fi fost naratorul propriei ei povesti, dematerializata, privind la ea si la print, impreuna, la familia lor, la realizarile lor.

Deodata simti o mana rece pe umar: un batran cocârjat, cu o barba alba murdara, cu tente gri si galbui pe alocuri, si neingrijita, cu maxilarul tremurand, o fixa cu niste ochi puri precum cristalul, care contrastau cu toata infatisarea sa.
Un fior o trecu din cap pana in picioare cand ii intalni privirea blajina.
Nu putea sa scoata niciun cuvant, nu stia ce era cu ea de incerca sa deschida gura sa il intrebe ceva, orice, si nu putea.

“-Locul tau nu este aici.Nu este viata ta.Este viata pe care ai fi putut-o avea!”

Iar atunci, printesa privi adevarul: Nu se vedea decat pe ea, intinsa pe caldaram, in fata castelului.
Toti cei din regat erau stransi in jurul ei: de ce oare a facut asta? Nimeni nu isi explica de ce se aruncase de la fereastra din varful turnului.

Il privi trista si resemnata pe batranul cocarjat, care o tragea cu niste maini demonice, ale caror unghii ii patrundeau in carne.

Si atunci realiza: nu ii mai ramase decat durere, pana si dupa moarte.
printesa moarta idei si subterfugii

Advertisements

One response to “Povestea fericita a unei printese triste

  1. Pingback: Scrisoare către Moş Crăciun | Idei si Subterfugii·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s