Pseudoviata digitala


Ma uit pe site-ul asta de pseudosocializare virtualo-fortata (nr-Facebook) si vad tot felul de tineri care, nu numai ca petrec ore bune zilnic aici, in loc sa faca altceva (un orice alt ceva), dar se si logheaza aici de pe terminalele lor mobile, atunci cand nu sunt in fata unui laptop sau PC.
Si ma intreb: de unde simt ei nevoia asta?

Si ma gandesc la o cunostinta de-a mea, de varsta celor care o ard non stop pe net, care efectiv traieste in urma cu 10 ani.Sau poate chiar mai mult.

Nu are Facebook, nu are telefon mobil (si nici vreun alt gadget de prima sau ultima generatie), nu o arde pe net (desi are conexiune la internet).
Culmea, are o viata normala si sanatoasa.
Are si viata sociala.Normala si naturala.

In timpul liber se mai uita la TV, citeste, sau iese afara, atunci cand nu studiaza ceva.

Si imi amintesc ce faceam eu in urma cu 15 ani.
Ma uitam la TV, cand si cand, citeam, socializam natural, in natura ( ieseam afara ).
Imi sunam prietenii pe telefonul fix, atunci cand imi era prea lene sa ma duc la ei la usa.
Mai jucam si jocuri pe consola pseudonintendo, numita Terminator (I , II si III), dar jucam si jocuri fizice, in realitate (spre deosebire din jocurile din realitatea virtuala de astazi)

Atunci exista o dezvoltare armonioasa fizoco-psihico-sociala.
Acum, “digitalizarea” in masa a facut praf balanta asta.De fapt, a virtualizat mai tot. Pana si sexul.
De o atingere, o privire etc nici macar nu mai vorbesc.
Acum, nu mai exista conceptul de a te uita in ochii cuiva atunci cand discuti. Poate decat daca utilizezi un webcam, pe chatroulette, sau pe Skype ori Yahoo sau Windows Messenger.

Iubire, scrisori, felicitari, intalniri, relatii, flirt?

Pentru toate acestea, combinate, intr-un tot amalgamic virtual, exista site-urile de matrimoniale.

Pentru orice fel de joc, exista farmville, console playstation, console Wii, si jocuri pe Iphoane si calculatoare ori laptopuri.

Si poate asa sunt multumiti si mosii de la bloc ca nu le mai bate nimeni mingea sub geam. Folosind bara de covoare drept poarta. Dar nici nu mai exista bari de covoare. Nu mai exista nici covoare. Decat texturi. Si wallpapere. Dar nu wall-uri, poate doar pereti falsi. Cu tavan fals. Si cu lumina artificiala de neoane. Care o inlocuieste in proportie de 85% din timp pe cea naturala, a soarelui, pe care nici macar nu o mai observam ca si entitate.

Am ramas cu un gust amar, de vreo cativa ani (cam doi) incoace, sa realizez ca numai eu mai am nostalgia locurilor de sanius. Prea putini copii mai merg la sanius la prima ninsoare serioasa.
Stau partiile asa pustii, doar vreun parinte nostalgic isi mai aduce foarte fragedul copil sa il invete “tainele” saniusului. Ma mir ca au mai gasit de unde sa achizitioneze o sanie. Poate de pe Okazii sau eBay. Sa le fie livrata prin DHL sau Fancurier.
Copiii mai mari , de peste 7-8 ani, nici sa nu mai auda de asa ceva.
Sunt prea ocupati cu NFS, Counterstrike, sau Cacatcraft (si toate seriile de jocuri de strategie care se termina in ..craft).
Jocuri care le dezvolta abilitatile, reactiile, reflexele, dexteritatea…Glumesc. Le dezvolta spiritul de viata moarta pe care il au.

Si eu ma jucam pe PC, atunci cand au aparut pentru prima ora PC-urile.Eu am prins momentul asta. Si am jucat jocuri de care copiii si cei mai tineri din ziua de astazi nici n-au auzit. Dar alternam asta cu iesitul afara si cu invatatul aplicatiilor pe PC.
Iar pe internet, atunci cand a aparut, ma conectam doar cand aveam nevoie, printr-o conexiune dial-up.
In rest aveam viata. Reala. Simteam, traiam.
Ma durea cand ma juleam, nu faceam scurta la degete si tendoane de la mouse sau de la tastatura.

Si revin, in mod simetric , la inceputul postarii.

De ce simt nevoia oamenii sa NU traiasca?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s