Mirosul


Prin semnale olfactive marchează un animal teritoriul său, sau se transmit semnale care arată simpatia sau aversiunea. Furnicile sau albinele transmit de asemenea semnale care indică unde se află hrana. Un om poate deosebi și reține în memorie cam 10.000  de mirosuri diferite. Prin civilizare omul a pierdut o parte din aceste posibilități olfactive. Omul percepe prin intermediul mirosului senzații transmise pe traiectul nervilor lobilor olfactivi din creier, unde se stabilește de exemplu gradul de simpatie nutrit pentru persoana din apropiere. Mirosul este responsabil și de reglarea apetitului fiind implicat și în mecansime de apărare, prin intermediul lui sunt evitate de exemplu unele substanțe periculoase, nocive sănătății.

Din punct de vedere anatomico-biologico-chimico-tehnic, cam asa s-ar descrie mirosul, in mare.
Nu stiu de unde a aparut numarul de 10.000, probabil prin inductie.

Mirosul…mirosul este ceva care poate trezi niste sentimente atat de puternice.Un miros pe care l-ai simtit o singura data in viata iti poate ramane “intiparit” intr-un colt atat de ascuns al creierului, si sa iti revina brusc. Memoria mirosului este atat de puternica, incat potib retrai momentul in care l-ai simtit pentru prima data,  iar acel miros, desi nu exista atunci, il simti chiar in momentul respectiv. Doar din memorie.

Cred ca un om poate retine orice miros simte.

Si cat de mult imi place mirosul de: praf ud (atunci cand ploua intr-o zi de vara, dupa o lunga perioada caniculara), carti vechi, anumite reviste glossy, gaz de bricheta, aer rece, mirosul diminetilor devreme, mirosul serilor de toamna, cand se lasa ceata, mirosul noptilor geroase de iarna, mireasma crepuscului de zi caniculara de august, mirosul bibliotecilor vechi, mirosul de lemn, mirosul de brad, de portocala proaspat decojita, mirosul de mancare de Craciun care se coace in cuptor, mirosul marii, si cred ca am enumerat destul, mai sunt multe altele de care nu-mi mai aminetsc acum, si nici nu vreau sa umplu o postare cu asa ceva, caci s-ar face vreo 3 pagini de tip A4.

E asa ciudat cum un miros iti poate retrezi , atat de vivid, niste sentimente demult uitate, pe care le-ai trait, unele dintre ele, o singura data pana atunci.
Este atat de magic cand un singur miros, poate banal, te face sa intri intr-o atmosfera a tuturor celorlalte simturi, te poate transporta inapoi in timp, poate cu cateva luni, poate cu cativa zeci de ani in urma.
Sunt sigur ca au existat batrani la 80 de ani care, la simtirea unui miros, au calatorit in timp, in perioada in care aveau numai cativa ani. Si cred ca intelegeti ce vreau sa spun prin asta.

Sau mirosul primei persoane iubite, primului partener de amor.

Asa cum o anumita melodie te face sa iti amintesti de o anumita perioada, un anumit gust te face sa te gandesti la ceva anume, vederea unui anumit loc/obiect te face sa rememorezi ceva, un miros te poate face sa retraiesti ceva.Ca in momentul in care ai facut-o.

 

Sunt singurul care are impresia ca simtul olfactiv este cel mai puternic ca si putere de reiterare?

Advertisements

One response to “Mirosul

  1. Pingback: Mirosul sandwish-ului | Idei si Subterfugii·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s