Viata printr-un display


In timp ce ma bucuram ieri de privelistea orasului acoperit de zapada, am realizat ca noi, din ce in ce mai rar facem asta: ne uitam la ceva natural, stand pe o banca sau plimbandu-ne in aer liber.
Ne-am obisnuit sa privim numai prin monitoare de pc, display-uri de laptop, ipad-uri, touchpad-uri, smartphone-uri sau aparate foto.
A devenit mult mai “facil” sa admiram poze pe retele de socializare, fie ele si DSLR, in loc sa privim in realitate.
Inainte, pozele pe hartie, erau doar un mijloc de a ne reaminti ceea ce am trait, de a imortaliza un moment frumos.
Acum, parca traim DOAR pentru poze. Stiu ca reiterez oarecum ceea ce am mai scris aici. Dar parca orice actiune a noastra este indreptata asupra faptului de a iesi cat mai bine pozele, neglijam prezentul, neglijam viata reala, sentimentele, ci ne concentram toate eforturile ca o poza sa iasa bine, pentru a o pune pe net, sau pentru a o privi-o noi de nu-stiu-cate ori pe un monitor, in loc sa traim altceva, in realitate.
Chiar si in momentul in care facem poze nu privim realitatea, ci privim prin display-ul aparatului, sau al iphone-ului cu care facem poza.Nu mai inregistram cu memoria mintii, nu mai traim momentul, ci traim printr-un display.

Toata viata o traim printr-un display: cu cat este mai performant, cu atat avem parte de o realitate mai augmentata, dar virtuala.
O viata moarta, pixelata, o viata binara: 1-urile si 0-urile care formeaza imaginea pe display.

Copiii de astazi chiar sunt condamnati la o asemenea viata? Va mai exista viata? Cred ca s-a depasit pe nesimtite granita dintre adiacenta acestor gadget-uri si insasi ele ca si mod de viata: ele ar fi trebuit sa fie doar un accesoriu, ceva de care sa ne folosim ca sa traim, dar au devenit insusi scopul pt care traim, si atunci ma intreb in mod rational: mai traim cu adevarat?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s