Ghid cumparare/inmatriculare masina pe 2012


Procedura inmatriculare auto 2012. Acte necesare cumparare masina inmatriculata deja in Romania.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a trece pe numele dumneavoastra o masina deja inmatriuclata in Romania. Pasii prezentati mai jos sunt relevanti pentru luna iunie a anului 2012.
  1. Programarea masinii la service pentru verificari premergatoare cumpararii. Va recomand sa alegeti reprezentanta de unde a fost cumparata masina (in cazul in care a fost cumparata din Romania de noua) sau un service specializat. Testele vor include:
   1. Ridicarea masinii pe elevator – verificarea starii componentelor mecanice: amortizoare/frane/bucse/planetare/bielete antiruliu, cercetarea vizuala a motorului, inspectarea vopselei;
   2. Depistarea eventualelor accidente in care a fost implicata masina si evaluarea calitatii reparatiilor;
   3. Testarea aparaturii de bord – instalatia de iluminare, de climatizare, audio, etc;
   4. Diagnoza computerizata.
   • PRET: un pret decent pentru o astfel de diagnoza este situate intre 100 si 150 RON in functie de service-ul ales de dumneavoastra.
  1. Programarea masinii la RAR pentru a obtine certificatul de autenticitate. Programarile la RAR se fac online sau telefonic. In cazul in care acest link http://www.rarom.ro/RO/article–Programare–132.html nu va mai fi valid la data la care cititi acest articol, accesati saitul RAR: www.rarom.ro/. Actele de care veti avea nevoie sunt:
   1.  cerere activitate R.A.R. (cererea se va completa olograf de catre solicitant pe propria sa raspundere, va fi semnata in prezenta angajatului R.A.R. care efectueaza prestatia);
   2.  act de identitate solicitant;
   3. cartea de identitate a vehiculului;
   4. dovada ITP in termen de valabilitate;
  1. Solicitati vanzatorului certificatul fiscal. Acest document se obtine de la Directia Finale Locale din cadrul primariei localitatii de domiciliu a vanzatorului. Actul este valabil 10 zile de la data eliberarii si atesta faptul ca vanzatorul nu are datorii la stat.
   • ATENTIE! Fara acest certificat NU puteti inscrie masina pe numele dumneavoastra. NU platiti vanzatorului banii pe masina pana nu va inmaneaza certificatul fiscal!
  1. Intocmierea contractului de vanzare-cumparare (denumit mai departe V-C) in 3 exemplare, cu certificatul de radiere atasat (tot in 3 exemplare) si fisa de inmatricularela la un birou specializat de acte auto. Aici veti avea nevoie de:
   1. Bulletin vanzator (FOARTE IMPORTANT: faceti o copie xerox dupa buletinul vanzatorului si pastrati-o. Va va trebui mai departe la pasul 7);
   2. Buletin comparator;
   3. Carte de identitate masina;
   4. Certificatul de inmatriculare al masinii.
   • INSTRUCTIUNI: Semnati pe fisa de inmatriculare atat dumneavoastra cat si vanzatorul.
   • IMPORTANT: Vanzatorul trebuie sa scrie de mana pe certificatul de inmatriculare , in locul special destinat: “INSTRAINAT CATRE <numele dumneavoastra>”, data si semnatura.
   • PRET: aproximativ 30 RON.
In final (cand mergeti la politie sa inmatriculati masina pe numele dumneavoastra si deci sa obtineti numere), pe fisa de inmatriculare trebuie sa apara:
– semnatura dumneavoastra si a vanzatorului (intocmite la pasul anterior);
– viza de la primaria vanzatorului (care atesta ca vanzatorul nu are restante la plata impozitului pe masina sic a masina a fost scoasa din evidenta);
– viza de la primaria dumneavoastra (a cumparatorului) care atesta faptul ca masina a fost luata in evidenta pentru plata impozitului.
  1. Obtinerea vizei pe fisa de inmatriculare, de la primaria vanzatorului. Mergeti impreuna cu vanzatorul la primaria de care apartine si asteptati pana acesta aduce fisa de inmatriculare vizata. Acesta este momentul in care vanzatorul va preda:
   1. Masina
   2. Cheile
   3. Certificatul de inmatriculare (cu mentiunea “INSTRAINAT CATRE …” + data + semnatura);
   4. Fisa de inmatriculare (sau talonul masinii – este acelasi lucru) vizata de primaria vanzatorului;
   5. Cartea de identitate a masinii;
   6. Certificatul fiscal valabil 10 zile;
   7. 2 exemplare din contractul V-C cu cererile de radiere atasate;
   8. Copia dupa bulletinul vanzatorului.
   • NOTA: Pentru a putea pleca cu masina mai aveti nevoie de la vanzator de urmatoarele:
    • Asigurarea RCA in termen de valabilitate;
    • Rovinieta (daca are) – in termen de valabilitate.
   • IN ACEST PUNCT PLATITI VANZATORULUI CONTRAVALOAREA AUTOVEHICULULUI.
  1. Luarea in evidenta a masinii la circa financiara de care apartineti. Are ca rezultat aplicarea celei de a doua vize pe fisa de inmatriculare. Pentru aceasta, aveti nevoie de urmatoarele acte:
   1. dosar plic;
   2. declaratie de impunere  prin care solicitati sa fiti luat in evidenta pentru plata impozitului auto;
   3. contract V-C original;
   4. certificat fiscal al vanzatorului (valabil 10 zile);
   5. fisa de inmatriculare (cu viza primariei vanzatorului);
   6. copie xerox dupa bulletin;
   7. copie xerox dupa cartea de identitate a masinii;
   8. copie xerox buletin vanzator;
   • NOTA: De aici veti obtine o viza pe certificatul de inmatriculare, veti plati impozitul pe autovehicul, taxa de timbru si taxa de inmatriculare. De asemenea vi se va da un certificat de neurmarire fiscala de care aveti nevoie la politie.
   • PRET: Taxa timbru = 6 RON ; Impozit (6 luni) = aproximativ 100 RON in functie de motorizare; Taxa inmatriculare = aproximativ 40 RON se platest la consiliul local.
  1. Platiti la CEC: taxa de talon. Faceti polita de asigurare RCA cu mentiunea “pentru inmatriculare”;
   • PRET: Taxa de talon costa in jur de 30 RON. Am platit RCA pentru un motor 1.9 TDI: 380 RON.
 1. Mergeti la politia judeteana, pentru a obtine numerele. Aici aveti nevoie de:
  1. Cererea tip;
  2. Cartea de identitate a vehiculului;
  3. Fisa de inmatriculare cu viza agentiei fiscale;
  4. Actul de proprietate;
  5. Certificatul de autenticitate – R.A.R;
  6. Inspectia tehnica periodica;
  7. Polita de asigurare obligatorie;
  8. Taxa inmatriculare auto – Consiliul Local;
  9. Contravaloare certificat de inmatriculare – CEC;
  10. Certificatul de inmatriculare vechi;
  11. Placile cu numerele de inmatriculare;
  12. Actul de identitate al proprietarului sau certificatul de inregistrare al firmei, dupa caz;
  13. Copia dupa buletinul fostului proprietar;
  14. Certificatul fiscal al dumneavoastra si al vanzatorului.
  • NOTA 1: Placutele noi de inmatriculare se obtin in circa 2 ore din momentul solicitarii in conditii de lucru normale. Pentru numere preferentiale timpul de asteptare se mai mareste cu 1-2 ore.
  • NOTA 2: Daca plecati in alt judet nu uitati sa cumparati rovinieta, cea primita de la fostul proprietar nemaifiind valabila din momentul in care ati schimbat numerele masinii.
  • NOTA 3: Pe langa orice sediu al serviciului de inmatriculari se afla un birou de acte auto. Apelati la serviciile acestuia pentru a va pune actele in ordine. Costa in jur de 10 RON.
  • NOTA 4: Vechiul certificat de inmatriculare va va fi retinut. In locul lui veti primi o dovada inlocuitoare valabila 15 zile, timp in care, acasa, veti primi prin Posta noul certificat de inmatriculare.
NOTE FINALE:
===========
 • Daca ITP-ul este expirat va trebui sa faceti ITP-ul inainte de a merge la RAR pentru certificatul de autenticitate.
 • Desi la pasul 9 unii zic ca nu trebuie sa aveti certificatele fiscale, este bine totusi sa le puneti la dosar pentru a nu intampina probleme.
 • Preturile sunt orientative si au avut cuantumul prezentat in luna iunie 2012. Pentru inmatricularea masinii pe numele dumneavoastra asiugrati-va un buget de aproximativ 1000 RON.
 • Este foarte greu sa terminati tot acest proces intr-o singura zi. De acceea, parcurgeti pasii 1-5 in localitatea vanzatorului si continuati cu pasii 6-8 la dumneavoastra in judet.
 • Daca aveti incredere in vanzator si doriti sa terminati mai repede, puteti sa faceti impreuna doar pasii 1, 3, 4. Confruntati seria de pe sasiul masinii si de pe motor cu cea inscrisa in Cartea de Identitate a masinii! Dumneavoastra veti pleca acasa cu: masina, cheile, cartea de identitate, certificatul de inmatriculare, actul de V-C in 2 exemplare, certificatul de inmatriculare, copie xerox dupa buletinul vanzatorului. Vanzatorul va va trimite prin Posta: Fisa de inmatriculare vizata de primaria lui, certificatul fiscal valabil 10 zile (act foarte important!). Dumneavoastra veti merge la RAR (pasul 2) si dupa primirea actelor veti continua cu punctul 6.
  FOARTE IMPORTANT: Daca vanzatorul nu va va trimite actele mai sus mentionate, nu puteti inscrie masina pe numele dumneavoastra! Veti putea insa circula cu ea, iar vanzatorul va plati impozit in continuare la masina. Din cate stiu, puteti actiona in instanta vanzatorul, insa aveti sanse mici de castig.

Inarmati-va cu rabdare! Va doresc mult succes si aveti MARE GRIJA la intocmirea actelor!


One thought on “Ghid cumparare/inmatriculare masina pe 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s