Omul.Gandul.Fapta.Perceptia.


Omul percepe, in mod particular, in functie de multi factori, cum ar fi: vedere, capacitatea intelectuala, precum si bagajul de cunostinte(etc), diferit fata de o alt persoana, chiar si fata de un frate geaman.
O informatie este mai intai receptata, apoi perceputa, urmata de filtrarea prin propia constiinta.
Intelegerea unei idei, fapte, se leaga enorm de modul de percepere a mediului inconjurator si a realitatii a fiecarei persoane in cauza.Prin urmare, discernamantul joaca un rol decisiv in cadrul perceptiei unei informatii.
Discernamantul are ca principal inteles, conform DEX-ului din 1998:
DISCERNĂMẤNT s. n. Facultatea de a discerne, de a pătrunde, de a judeca și a aprecia lucrurile la justa lor valoare. – Din fr. discernement.
Dar ce insemna justa valoare a unui lucru? In fapt, nu insemna dect valoarea pe care i-o conferim noi, ca si mare majoritate.
Dar ce se intampla cand marea majoritate se inseala? De fapt, cand se inseala, marea majoritate are dreptate.
Gen: Pamantul este plat si toate planetele se invart in jurul sau.Cine nu era de aceasta parere, era ostracizat instant, si ars pe rug intr-un timp relativ scurt.
Conform unei legi care guverneaza intr-un mod eminamente realitatea inconjuratoare, inteligenta umana poate fi, asemeni multor alte atribuite, masurata conform curbei lui Gauss,asa cum am scris aici, realizand si un grafic.
Prin urmare, marea masa a umanitatii este formata din oameni de la mediocri in jos,iar ceea ce percep ei ca fiind justetea unui lucru, poate fi considerat ca fiind general acceptat de marea majoritate.
Revenind la ideea precedenta acesteia, disceramantul nostru este, in fapt, produsul educatiei,dezvoltarii psiho-socio-culturale, dar si a genelor noastre.Acestei dezvoltari i-au pus bazele, ca apoi sa o influenteze major, o gramada de factori: de la intamplarile cu care ne-am confruntat, pana la filmele pe care le-am vazut si cartile pe care le-am citit.Totul isi pune amprenta asupra modului nostru de a percepe si judeca faptele.
Ce este cultura?
Pai, conform tot dex-ului din ’98, este Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva
De fapt, cultura este muzica pe care o ascultam, cartile pe care le citim, cutumele pe care ni le asociem si pe care le intreprindem, felul nostru de a ne raporta cu privire la semenii nostri si la mediul inconjurator.
Ce este cultura in societatea actuala, cum gandeste omul, cum actioneaza, in consecinta gandirii, si cum percepe realitatea, dar si actiunile faptelor sale? este o intrebare de a carui raspuns imi este teama.De altfel, cred ca, in orice alta perioada din existenta umana ar fi trebuit sa imi fie teama de raspusurile acestei intrebari, insa, in perioada aceasta, cred ca ar trebui sa imi fie mai frica decat oricand!?!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s