Catelul pandalache


Un cioban batran, de stana, isi cheama fiul, intr-o vara, langa el si ii spune:

-Fiule, eu simt ca nu mai am multe zile, si as vrea sa iti las tie mostenire toata stana, cainii, oile, dulamaua si toiagul meu.

-Iar, fiul meu, daca ma duc pana in toamna, sa iei oile, le duci la iernat, strangi toate proviziile necesare, ca am impresia ca o sa fie iarna grea, toate semnele asta zic.

-Daca o sa fie iarna grea, vezi ca o sa atace lupii stana, sa le dau drumul la caini.Daca simti ca nu fac fata, iei toiagul si ii ajuti si tu.

-Iar, in cel mai grav caz, daca nici asa nu izbutiti, ia aceste 7 chei, cu care sa desfaci cele 7 lacate din pivnita de la stana, si ii dai drumul lui Pandalache.

In cateva luni batranul cioban se duse, fiul facu inmormantarea, si iarna se apropia, asa ca ii asculta sfaturile batranului si a dus stana la iernat.

Intr-adevar, iarna se dovedi a fi una grea, asa cum spusese ciobanul cel batran.Iar lupii,intr-o buna zi, atacara stana.Dete ciobanasul cel tanar drumul la cei sase caini pe care ii avea, dar la un moment dat vazu ca nu fac fata lupilor, asa ca trase dulamaua pe el, lua toiagul si sari si el in ajutor.In cele din urma constata ca nu are sorti de izbanda, si isi aduse aminte de sfatul tatalui.

Cauta cheile, le gasi, si deschise cele 7 lacate de la pivnita.De acolo iesi o mogaldeata de caine, care o lua la goana spre lupi, latrand ragusit si infundat.Un lup batran striga catre haita:

-Fugiti, toti, a dat drumu’ la catelul Pandalache!

Toti lupii o luara la goana, iar la un moment dat , unul , tanar, se opri:

-Dar ia stati, ma, ce poate piticania asta sa ne faca noua, suntem multi, el e unu, n-are ce ne face decat sa ne suga pu*a!

La care lupul batran, cu un ton afectat:

-Da, ma, dar stii ce bot rece are !

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s