Si atunci natura a ranjit sardonic


Oamenii de stiinta italieni cred ca au rezolvat o enigma medicala veche de mii de ani: au descifrat fenomenul care sta la originea expresiei “ranjet sardonic”

Dupa afirmatiile botanistului Mauro Ballero, de la Universitatea din Cagliari, Sardinia, denumirea de “sardonic” vine de la numele insulei – Sardinia – si se leaga de ritualurile stravechi practicate, probabil inca din preistorie, de locuitorii insulei.

Dupa opinia mai multor specialisti in antropologie culturala, vechii sarzi practicau uciderea rituala a oamenilor foarte batrani, care deveneau o povara pentru comunitate. Oamenii varstnici, deveniti incapabili sa se intretina singuri, erau intoxicati cu o bautura preparata dintr-o anume planta, apoi erau aruncati de pe o stanca sau erau loviti pana mureau.

Planta implicata este o specie locala (Oenanthe crocata) ce contine o substanta care produce contractia unor muschi ai fetei, dand nastere acelui “zambet” incremenit, sinistru, cunoscut inca din Antichitate sub denumirea de ranjetul sau rasul sardonic. Rasul sardonic este un simptom care apare si in cazul otravirii cu alte toxine vegetale sau in cazul tetanosului – boala produsa de bacteria Clostridium tetani.

Descoperirea ar putea avea aplicatii in medicina, deoarece substanta care produce contractia spastica a muschilor fetei poate fi modificata chimic, rezultand un compus


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s